• Informacje na temat:

    rosół cygański

Przepisy na temat: rosół cygański
  • Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.

  • Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy, ale jest tak samo pyszny. Bazą naszego dania jest mięso, papryka, ogórki kiszone oraz świeże pieczarki. Smak nas zaskoczył. Pyszny klopsikowy gulasz w niczym nie przypominający bigosu. Doskonały na śniadanie, kolację a przede wszystkim na imprezę, polecam!

  • Fajna i na prawdę smaczna potrawa na imprezę bo, na drugi dzień kiedy smaki się porządnie "przegryzły" jest jeszcze lepszy :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Kociołek cygański"

  • Smaczny pomysł na "Tort cygański"

  • Przepis wart wypróbowania: "Cygański bigos"

  • Ani trochę nie przypomina bigosu, który wszyscy dobrze znamy ale jest tak samo pyszne:)

  • smaczne ale długie w przygotowaniu,a przede wszystkim bez kapusty

  • Proponuję dziś przepis na moją wersję rosołu na golonce indyczej z mocą warzyw, pyszny, aromatyczny - król polskich zup. Serdecznie polecam :-)

  • Pyszny domowy rosół takie jak nasze babcie gotowały.

Artykuły na temat: rosół cygański
  • Smaki z kociołka

    ...minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej, tym będzie smaczniejsze. Rozgrzewający kociołek cygański Składniki: po 40 dag mieszanego mięsa (wieprzowina, wołowina), 10 dag wędzonego boczku...

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Ach, co to był za ślub...!

    ...zespołowi o specyficznym repertuarze - np. kapeli kubańskiej, góralskiej czy grupie wyspecjalizowanej w muzyce cygańskiej. Tło akustyczne nada bowiem charakteru i stylu całemu przyjęciu, a dźwięki i melodie...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Rodzaj żeński - część II

    Rewolucyjną. Potem Kinga, klasyczny alt, ćwiczy pasaże albo rozśpiewuje gardło cygańskimi pieśniami. Dziś wieczorem cisza. Na parapecie palą się świeczki. Dziewczyny pod kraciastym kocem. Ola ma chandrę ("jestem brzydka i gruba..."). Do tego zaraziła się grypą. - Ugotuję ci rosół - kupiłam kurę ze wsi - Kinga jest fanką zdrowej żywności. - Miałaś iść na imprezę... Z kubkami parującej zupy dziewczyny czytają...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Lubczyk powszechnie rośnie w naszych ogródkach. Cenimy go ze względu na wyjątkowy aromat oraz smak. Mniej osób wie o tym, że ma on również zaskakujące właściwości lecznicze. Fot. 123RF/Picsel Dla naszych babć lubczyk był ziołem magicznym - przyciągał miłość i wzbudzał pożądanie u partnera. Jednak nie był to jedyny powód, dla którego można było go znaleźć w niemal każdym gospodarstwie. Doświadczone gospodynie wiedziały, że mało która przyprawa tak dobrze podkreśla smak przygotowywanych...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...