• Informacje na temat:

    rosół chiński

Przepisy na temat: rosół chiński
  • Zupa pho - wietnamski rosół dla duszy

    Zupa pho to wietnamski rosół dla ducha. Jednak Paweł Krysiak z Instytutu Sztuki Kulinarnej zachęca, żeby jeść ją latem, nie zimą. Bo jak wiele dań kuchni orientalnej, zupa pho, w przeciwieństwie do naszego babcinego rosołu, ma właściwości wychładzające.

  • Skrzydełka po chińsku - przysłał Paweł

    Przyrządzanie: Skrzydełka kurze gotować przez około 15 min. Następnie wyjąć i odsączyć. Na patelni przesmażyć olej z miodem. W tym czasie w dużej szklance wymieszać rosół z sosem sojowym, nalewką i mbirem. To wszystko dodać do oleju z miodem, krótko przesmażyć. Skrzydełka włożyc do garnka (wcześniej pozwijać, żeby zajmowały mało miejsca) zalać wywarem i całość gotować ok 1 godziny. Może zabiera...

  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. To właśnie ten egzotycznie brzmiący przysmak stał inspiracją dla ogromu tzw. "zupek chińskich", które produkowane są masowo w praktycznie w każdym kraju na świecie. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają także precyzyjnie dobrane warzywa i przyprawy oraz makaron, najlepiej typu azjatyckiego - udon...

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...z nasion (2,50 zł/ torebka) wprost do gruntu w lipcu, a zbiera po 4-6 tyg. Można zbierać do października, bo dobrze rośnie w temp. 13-16 st.  Kiszona w stylu chińskim Z pak choi robi się(...) nieuprażonym. Kapustę umyj, odetnij od każdej ogonek. Przekrój wzdłuż na pół. Obtocz w sosie. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kapustę z obu stron, aż zmiękną liście. Podawaj posypaną uprażonym sezamem. Rosół...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...przed przystąpieniem do gotowania należy zapoznać się z obowiązująca przy stole etykietą. Przede wszystkim potrawy chińskie jada się pałeczkami. Początkowo może to się wydawać trudne, jednak(...). Nawet niezgrabne posługiwanie się nimi jest pozytywnie odbierane. Chińskich dań można spróbować, a także kupić składniki w Wólce Kosowskiej, gdzie znajduje się centrum handlowe będące skupiskiem wielu...

  • Makaron po polsku

    ...kulinarnym repertuarze kilka makaronowych dań o bardzo polskim charakterze. Niedzielny rosół Rosół z makaronem powszechnie serwowany w polskich domach podczas niedzielnych rodzinnych obiadów jest(...) kuchni świata, ale najważniejsza jest fantazja gotującego. Makaron to doskonała baza. Możemy wykorzystać ją stosując przepisy kuchni włoskiej, polskiej, chińskiej, a także własne pomysły.

Artykuły na temat: rosół chiński
  • Wyrusz w kulinarną podróż  z nową linią zup Kuchnia Świata WINIARY!

    ...sprawi, że z łatwością przygotujesz szwajcarskie danie w domowej kuchni. Rosół Chiński Kuchnia Świata WINIARY – to doskonały pomysł na przygotowanie wypróbowanego rosołu w zupełnie nowej(...) Cebulowa francuska Kuchnia Świata WINIARY – 1,80 zł Zupa Tajska Kuchnia Świata WINIARY (60g) – 1,80 zł   Zupa Serowa szwajcarska Kuchnia Świata WINIARY – 1,80 zł Rosół Chiński...

  • Zupy: odchudzają i leczą

    Są pożywne, sycące i na dodatek rozgrzewają. Odpowiednio przygotowane nie przysporzą ci dodatkowych kilogramów, tylko dostarczą niezbędnej energii na cały dzień. Według chińskiej medycyny, która(...) rozgrzewający rosół. Nasza ulubiona zupa pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny z oskrzeli i płuc, a parujący bulion to równie skuteczny sposób inhalacji. Ale nie tylko rosół podnosi naszą odporność...

  • Chorwacja nieoczywista: Region sisacko-moslawiński i jego atrakcje

    ...unoszący się w części parku odpowiedzialny jest, zagrożony na stanowiskach naturalnych, miłorząb dwuklapowy (ginko biloba). Jego liście od wieków stosuje się w medycynie chińskiej (a od jakiegoś czasu(...), tworzone według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nalewki, esencjonalny rosół, soczystą jagnięcinę czy przyrządzonego po chorwacku - na widełkach w ogniu - karpia. Oczekiwanie na...

  • Wołowina stir-fry

    ...) rosołu z kury 1 łyżeczka sosu rybnego, ewentualnie ciut więcej wedle uznania 1 łyżeczka sosu tamari bez pszenicy lub soku kokosowego (w zależności od upodobań) 1 łyżeczka przyprawy chińskiej(...) barwy, przez około 2 minuty. Wlewamy rosół i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy sos rybny, tamari, miód i chińską przyprawę. Dorzucamy bazylię, a gdy tylko przywiędnie, zdejmujemy wok z ognia...

  • Instrukcja obsługi cebuli

    Jak kroić, przechowywać i prawidłowo zeszklić cebulę.

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...świata: litewskiej, słowackiej, ukraińskiej, rosyjskiej, włoskiej (ravioli czy tortellini), chińskiej (wonton, dim sum), gruzińskiej (chinkali). Jednak to polska kuchnia z nich słynie. Według legendy(...)-u moi rodzice często gotowali w sobotę rosół, a potem w niedzielę z warzyw z rosołu, ziemniaków i jajek na twardo tata robił sałatkę jarzynową, a z mięsa mama lepiła pierogi. Po upadku komunizmu przestały...

  • Mauritius - ogród na oceanie

    ...można znaleźć m.in. rosół z kraba, świeżo wyłowione jeżowce, kalmary z rusztu, grillowane homary, krewetki w sosie curry, stek z marlina, zupę z ostryg. Na deser owoce tropikalne i herbata waniliowa z okolicznych plantacji. Smakosze będą szczęśliwi, bo tutejsza kuchnia jest mieszanką smaków afrykańskich, francuskich, indyjskich, chińskich, wszak Mauritius to tygiel etniczny, a co za tym idzie - także...

  • Zupy z proszku - zdrowe?

    Inspektor pozwala, ale... Do sprzedaży dopuszcza je Główny Inspektorat Sanitarny, więc zawarte w nich składniki nie są toksyczne. Pamiętaj jednak, że do chińskich zupek dodaje się polepszacze smaku(...) z pamięcią. Sekret chińskich kluseczek Makaron dodawany do zupek powstaje z mąki pszennej, wody i mieszaniny sodu, węglanu potasu i fosforanów. Robi się z nich pulpę, z której formuje się nitki. Te...

  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    Kurkuma Jaki ma smak: korzenny, z musztardową nutką. Dlaczego jest teraz pomocna: ma silne działanie przeciwzapalne, podobne do leków przeciwbólowych typu ibuprofen, ale nie wywołuje skutków ubocznych. Działa rozgrzewająco na narządy wewnętrzne i pobudza trawienie. W medycynie chińskiej stosowana była jako środek do ożywiania sił witalnych. Jak ją stosować: jako przyprawę do rosołu, zup...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...gotujemy rosół... Niedzielny rosół to polska tradycja w zenicie! - Gotuję go w sobotę, bo wtedy mam na niedzielę bulion, z którego robię drugą zupę. Wczoraj robiliśmy rosół, dzisiaj mamy gotową zupę z cukinii. Z kurczaka z rosołu zrobiłam sałatkę. Będzie na kolację. Sobotni rosół bez wołowiny? - Akurat wczorajszy był tylko z kury, bo nie miałam wołowiny, ale wiadomo - najlepszy rosół jest...