• Informacje na temat:

    rosół ala chiński

Przepisy na temat: rosół ala chiński
  • Skrzydełka po chińsku - przysłał Paweł

    Przyrządzanie: Skrzydełka kurze gotować przez około 15 min. Następnie wyjąć i odsączyć. Na patelni przesmażyć olej z miodem. W tym czasie w dużej szklance wymieszać rosół z sosem sojowym, nalewką i mbirem. To wszystko dodać do oleju z miodem, krótko przesmażyć. Skrzydełka włożyc do garnka (wcześniej pozwijać, żeby zajmowały mało miejsca) zalać wywarem i całość gotować ok 1 godziny. Może zabiera...

  • Rosół w nieco innej odsłonie. Z orientalnymi przyprawami, rozgrzewający - idealny na nadchodzącą jesień

  • Makaron po polsku

    ...dworze królowej - która sprowadziła na nasze stoły między innymi selery, pory, kalafiory, koper włoski i kapustę - makaron był zapewne podawany z włoska, ale w ciągu wieków wypracowaliśmy sobie swój(...) kulinarnym repertuarze kilka makaronowych dań o bardzo polskim charakterze. Niedzielny rosół Rosół z makaronem powszechnie serwowany w polskich domach podczas niedzielnych rodzinnych obiadów jest...

  • Smaczny pomysł na "Chiński rosół"

  • Szybki rosół na obiad.

  • Szybka i łatwa do przygotowania zupa w stylu azjatyckim. Wniesie trochę egzotyki do naszej kuchni w chłodne, jesienne dni :).

  • Pyszne, rozgrzewające danie, idealne na zimowe popołudnia.

  • Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie...

  • Rosół, to takie danie, które zawsze będzie mi się kojarzyć z rodzinnym domem, to smak jak u mamy. Bardzo często wykorzystywane przeze mnie na niedzielny czy uroczysty obiad, ponieważ jest uniwersalny, na można go podać na różne sposoby. Najlepszy oczywiście gorący, a w dodatku bardzo przydatny w okresach gdy dopadnie przeziębienie. Przez lata uczyłam się, jego struktury, żeby był klarowny, próbowałam wielu sposobów. Wykorzystywałam różne mięsiwo do tego, bo smak rosołu zależy od jakości i...

  • Jedna z najczęściej jadanych zup w polskich domach.Moja propozycja jej wykonania jest dość łatwa.Rosół nie jest tłusty.

Artykuły na temat: rosół ala chiński
  • Wyrusz w kulinarną podróż  z nową linią zup Kuchnia Świata WINIARY!

    ...sprawi, że z łatwością przygotujesz szwajcarskie danie w domowej kuchni. Rosół Chiński Kuchnia Świata WINIARY – to doskonały pomysł na przygotowanie wypróbowanego rosołu w zupełnie nowej(...) Cebulowa francuska Kuchnia Świata WINIARY – 1,80 zł Zupa Tajska Kuchnia Świata WINIARY (60g) – 1,80 zł   Zupa Serowa szwajcarska Kuchnia Świata WINIARY – 1,80 zł Rosół Chiński...

  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    Kurkuma Jaki ma smak: korzenny, z musztardową nutką. Dlaczego jest teraz pomocna: ma silne działanie przeciwzapalne, podobne do leków przeciwbólowych typu ibuprofen, ale nie wywołuje skutków ubocznych. Działa rozgrzewająco na narządy wewnętrzne i pobudza trawienie. W medycynie chińskiej stosowana była jako środek do ożywiania sił witalnych. Jak ją stosować: jako przyprawę do rosołu, zup...

  • .... Garam masala - ta "piekąca mieszanka" przygotowywana jest przez Hinduski na świeżo przez prażenie przypraw: kolendra, chili i czarny pieprz. Stosowana na Zachodzie głównie do hinduskich dań(...), pieprz biały, cebula &$149; pomidorowa - bazylia, estragon, pietruszka, pieprz biały, papryka słodka &$149; rosół - zioła prowansalskie, kwiat gałki muszkatołowej, pietruszka, pieprz biały lub czarny...

  • Zupy: odchudzają i leczą

    ...rozgrzewający rosół. Nasza ulubiona zupa pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny z oskrzeli i płuc, a parujący bulion to równie skuteczny sposób inhalacji. Ale nie tylko rosół podnosi naszą odporność(...)Są pożywne, sycące i na dodatek rozgrzewają. Odpowiednio przygotowane nie przysporzą ci dodatkowych kilogramów, tylko dostarczą niezbędnej energii na cały dzień. Według chińskiej medycyny, która...

  • Ostro i po turecku

    ...wszystkim fantastyczne salami z łosia i renifera, które mają bogaty, lekko cierpki aromat. Salami doskonale się sprawdziły podane jako koreczki z oliwkami. Do tego skandynawski podróżnik podał polskie(...) w gotowaniu, dorzuca tym sposobem swój akcent włoski do imprezy. Akcent wyjątkowo smaczny i elegancki. Chiński problem z Gosią Gosia pojechała na miesięczną delegację do Chin, a następnie...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...świata: litewskiej, słowackiej, ukraińskiej, rosyjskiej, włoskiej (ravioli czy tortellini), chińskiej (wonton, dim sum), gruzińskiej (chinkali). Jednak to polska kuchnia z nich słynie. Według legendy(...)-u moi rodzice często gotowali w sobotę rosół, a potem w niedzielę z warzyw z rosołu, ziemniaków i jajek na twardo tata robił sałatkę jarzynową, a z mięsa mama lepiła pierogi. Po upadku komunizmu przestały...

  • Mauritius - ogród na oceanie

    ...można znaleźć m.in. rosół z kraba, świeżo wyłowione jeżowce, kalmary z rusztu, grillowane homary, krewetki w sosie curry, stek z marlina, zupę z ostryg. Na deser owoce tropikalne i herbata waniliowa z okolicznych plantacji. Smakosze będą szczęśliwi, bo tutejsza kuchnia jest mieszanką smaków afrykańskich, francuskich, indyjskich, chińskich, wszak Mauritius to tygiel etniczny, a co za tym idzie - także...

  • Zupy z proszku - zdrowe?

    Inspektor pozwala, ale... Do sprzedaży dopuszcza je Główny Inspektorat Sanitarny, więc zawarte w nich składniki nie są toksyczne. Pamiętaj jednak, że do chińskich zupek dodaje się polepszacze smaku(...) z pamięcią. Sekret chińskich kluseczek Makaron dodawany do zupek powstaje z mąki pszennej, wody i mieszaniny sodu, węglanu potasu i fosforanów. Robi się z nich pulpę, z której formuje się nitki. Te...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...gotujemy rosół... Niedzielny rosół to polska tradycja w zenicie! - Gotuję go w sobotę, bo wtedy mam na niedzielę bulion, z którego robię drugą zupę. Wczoraj robiliśmy rosół, dzisiaj mamy gotową zupę z cukinii. Z kurczaka z rosołu zrobiłam sałatkę. Będzie na kolację. Sobotni rosół bez wołowiny? - Akurat wczorajszy był tylko z kury, bo nie miałam wołowiny, ale wiadomo - najlepszy rosół jest...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...w kartonach i - niestety - jeść więcej słodyczy. Na początku zachłysnęliśmy się światem. Sama w latach 90. gotowałam mojej rodzinie potrawy włoskie, chińskie, francuskie czy meksykańskie. Kuchnia polska(...). grochówki w burym talerzu i tłustych żeberek? Czym inspirowała się pani podczas tworzenia przepisów, które ostatecznie znalazły się w książce? - Nie piszę książek na zamówienie. Każda moja książka...