• Informacje na temat:

    rolada z samych białek

Przepisy na temat: rolada z samych białek
  • Rolada z kremem i owocami

    Pyszna i delikatna. W sam raz do kawy!

  • Kolejny przepis na wykorzystanie białek- tym razem makowiec.

  • Rolada jogurtowa z kawą

    Sposób przygotowania 1. Pokrusz 5 ciastek. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij. Dosyp 1/2 szkl. cukru, dodaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, wsyp do masy(...) rolada stężeje, oprósz ją kakao i udekoruj resztą ciasteczek.

  • Szybkie ciasto na samych białkach jest mięciutkie, delikatne i szybko gotowe. Dobra okazja do wykorzystania białek. Dla dodatkowego smaku dodałam orzechy i aromat migdałowy.

  • Ciasto ze zdrowej mąki

    ...ponakłuwaj wykałaczką. Polej syropem klonowym i posyp pistacjami.   Rolada jaglana Sposób przygotowania Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij. Żółtka połącz z cukrem i cukrem waniliowym. Utrzyj na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem. Porcjami dodaj do utartych żółtek na przemian z porcjami piany z białek. Ciasto delikatnie wymieszaj. Rozsmaruj na blasze wyłożonej...

  • Rolada białkowa to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam z innej potrawy lub wypieku.

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    ...z kostką margaryny i szklanką cukru, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubić pianę z czterech białek, a następnie połączyć obydwie masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie. Oddzielić dwa żółtka od białek, dodać do nich bakalie, szklankę cukru, pół kostki margaryny i zmielony mak, a następnie postawić na ogień i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia...

  • Tym razem zdecydowałam się na roladę na biszkopcie białkowym (z samych białek), z kremem budyniowym i galaretką oraz z truskawkami.

  • pyszny sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków :-)

  • Dziś przepis na ciasto z samych białek, które robi się szybko. Jest całkiem smaczne i niedrogie, więc jeśli nie chcemy wyrzucać białek możemy pokusić się właśnie o takie ciasto na deser.

Artykuły na temat: rolada z samych białek
  • Cukiniowa rolada

    ..., posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. 2. Cukinię mocno odciśnij, wymieszaj z czosnkiem, żółtkami, mąką, koperkiem i połową sera. Masę przypraw solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj do niej pianę ubitą z białek. 3. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, lekko skrop go oliwą. Rozsmaruj masę cukiniową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 25 minut...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Obiecany przepis tego ciasta, ktore moja mama robi co roku. Jednakze przepisow na te rolady jest bardzo bardzo wiele... Ja przetestowalam sama kilkanascie......

  • Oto przepis na roladę w roladzie, którą uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. GRUPA 1Biszkopt kakaowy170g białko170g cukier170g żółtko55g proszek kakaowy Extra Brute35g mąka pszenna T45065g masło Wykonać bezę francuską. Dodać żółtko ręcznie mieszając. Dodać proszek kakaowy i mąkę. Dodać masło. Połączyć całość i rozsmarować na blasze. Piec w 180C. Mus marakuja60g masa żelatynowa210g puree z marakui330g biała czekolada CW2NV550g śmietanka 36%...

  • Aromatyczny makowiec

    Z ciastem drożdżowym.

  • Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia. Fot. 123RF/Picsel Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Tegorocznym zwycięzcą nagrody The National Chef of The Year został Kuba Winkowski - Polak pochodzący z Trójmiasta. Tytuł ten otwiera wiele drzwi, i sprawia, że zwycięzcy znajdują się w czołówce nie tylko angielskiej, ale i światowej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuba Winkowski, który od 15 lat mieszka i pracuje w Londynie, od najmłodszych lat wiedział, że jego kariera będzie rozwijać się w kuchni. Jak sam zapewnia, lubi jeść, a gotowanie sprawia, że czuje dreszczyk emocji. Jego zdaniem kluczem...

  • Ciasta z budyniem

    ...masę syropem cukrowym gotowanym w zbyt wysokiej temperaturze. Dodanie do białek od razu całego syropu spowoduje warzenie się kremu. Krem budyniowy Gotujemy gęsty budyń waniliowy (weźmy o pół(...) z połowy cytryny albo 2-3 krople zapachu waniliowego. Krem można też wzbogacić wydrylowanymi wiśniami z kompotu albo miękką, pokrojoną w kosteczkę gruszką. Rolada makowa Składniki na 12 porcji: 3 jajka...

  • Przyjęcia sylwestrowe pozwoliły hucznie powitać Nowy Rok? Nie zwalniajcie tempa! Choć termometr za oknem jednoznacznie wskazuje środek zimy, atmosfera może zrobić się naprawdę gorąca. Fot. materiały prasowe Wszystko za sprawą karnawału, dzięki któremu początek roku będzie pełen radości, zabaw, kolorowych dekoracji oraz znakomitego jedzenia. Każda impreza zasługuje na odpowiednią oprawę, również kulinarną. Postawcie na rewelacyjne przepisy na przekąski od szefa kuchni Knorr. Inspiracji na to,...