• Informacje na temat:

    rolada z cielęciny

Przepisy na temat: rolada z cielęciny
  • ...1 mostek cielęcy (ok. 1,5 kg); 5 ząbków czosnku; miód; ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, sól, pieprz. Farsz: 750 g mielonej cielęciny; 1 jajko; 250 ml wywaru (może być z kostki); ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz.

  • Sprawdzony przepis na "Zrazy z cielęciny"

  • Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

    .... Rodzaj mięsa determinuje optymalny czas mrożenia (w przypadku cielęciny i wołowiny - do 8 miesięcy, wieprzowiny i gulaszu - do 6, mięsa mielonego - do 2 miesięcy).Owoce możemy trzymać w zamrażarce do...

  • Wypróbowany przepis na "Przysmaki z cielęciny"

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...i napełnij nimi jajka. Udekoruj nafaszerowane jajka ziołami, resztą majonezu i podaj oprószone solą i pierzem. II. Jaskółcze gniazda Za 35 zł: Składniki:  ●60 dag cielęciny na sznycle ●4 jajka(...) ●20 dag cielęciny ●20 dag wątróbek ●15 dag słoniny; do gotowania mięsa: 3 listki laurowe, pieprz, ziele ang. ●3 jajka ●cebula ●pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej ●5 dag masła ●łyżka bułki...

  • Wypróbowany przepis na "Pasztet z cielęciny"

  • Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem.

  • Może pora przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku ale i aromacie.

  • Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich. Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza esencja i kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym...

  • Kotlety mielone z cielęcej łopatki podane z ziemniakami i mizerią z ogórków.

Artykuły na temat: rolada z cielęciny
  • Delikatna, krucha cielęcina

    Cielęcina w sosie tuńczykowym Składniki na 15 porcji: 1 i 1/4 kg zadniej cielęciny, łyżeczka suszonego rozmarynu oraz kilka gałązek świeżego, szklanka białego wytrawnego wina, 3 ząbki czosnku, po(...) cielęciny do mielenia, 5 dag wędzonego boczku, 10 dag ozorka, 5 dag szynki, sól, mielony czarny pieprz oraz szczypta ziołowego, średniej wielkości cebula, smalec, 1/2 pęczka natki pietruszki Ponadto...

  • Oto przepis na roladę w roladzie, którą uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. GRUPA 1Biszkopt kakaowy170g białko170g cukier170g żółtko55g proszek kakaowy Extra Brute35g mąka pszenna T45065g masło Wykonać bezę francuską. Dodać żółtko ręcznie mieszając. Dodać proszek kakaowy i mąkę. Dodać masło. Połączyć całość i rozsmarować na blasze. Piec w 180C. Mus marakuja60g masa żelatynowa210g puree z marakui330g biała czekolada CW2NV550g śmietanka 36%...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Spektakularne ciasto, które w półfinałowej rozgrywce musiały przygotować uczestniczki programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Przepis Krzysztofa Ilnickiego. Przy komponowaniu całości pamiętaj że:- Charlotte musi mieć minimum trzy kolory- Musi być gustowna, estetyczna, precyzyjnie wykonana- Musi mieć przymyślane polączenia smakowe Rolada - przepis na dwie blachy 290 g białka 260 g cukru kryształ 170 g żółtka 100g masła 260g mąki pszennej 50g skrobii kukurydzianej Kakao/barwniki/matcha wg uznania...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Jeśli chcesz przygotować proste i smaczne ciasto, którym będzie zajadać się cała rodzina, sięgnij po rabarbar. Dzięki niemu przygotujesz wyjątkowe wypieki, mogące konkurować nawet z tymi babcinymi. Fot. 123RF/Picsel Rabarbar ogrodowy przywędrował do nas z Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się około XVI wieku, za sprawą Marco Polo. Z kolei w Polsce poznano go stosunkowo niedawno, bowiem dopiero w XVIII wieku, jednak nie potrzeba było dużo czasu, aby jego uprawa stała się...

  • Wielkanoc w niemal każdym domu obchodzona jest pod kulinarnym szyldem jajek i żurku. W zależności od regionu, tradycji rodzinnej czy zwyczajów, ta wyjątkowa zupa jest podawana jednak o różnych porach dnia. Fot. 123RF/PicselNiektórzy jedzą ją już na śniadanie, dla innych jest jednym z dań obiadowych, a zdarza się także, że bywa kolacją na ciepło. U większości ta potrawa pojawia się na stole w Niedzielę Wielkiej Nocy. A przecież świętujemy przez dwa dni i w Lany Poniedziałek szukamy...