• Informacje na temat:

    rolada z boczku z szynką

Przepisy na temat: rolada z boczku z szynką
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Grzybowy żur sądecki Za 19 zł: Składniki: ●30 dag wędz. boczku ●500 ml zakwasu na żur (żytniego) ●pietruszka ●1/3 selera ●2 ząbki czosnku ●cebula ●30 dag kiełbasy ●125 ml śmietany ●kminek(...), kminkiem, majerankiem i ew. pieprzem. Dolej śmietanę. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek wraz z tłuszczem, ziemniaki i grzyby. Za 14 zł: Składniki:  ●20 dag boczku...

Artykuły na temat: rolada z boczku z szynką
  • Rolady i roladki

    ...odstaw na 10 minut, by "odpoczęło" i dopiero wtedy je pokrój. Podawaj na ciepło lub zimno. Z szynką i papryką Składniki na 8 porcji : 4pojedyncze piersi kurczaka, 8 plasterków szynki np. gotowanej(...)), 4 ogórki kiszone lub konserwowe, 2 grube plastry wędzonego boczku, 8 łyżeczek musztardy np. sarepskiej lub dijon, 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 listki laurowe, po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...wyjęciu z piekarnika zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Reindling służy jako pieczywo do niedzielnego śniadania. Na Wielkanoc je się go z szynką i chrzanem z jajkiem. Wyjątkowo(...)     Oryginalna gailtalska drwalska Frigga  Składniki: 120 g gailtalskiego boczku 3 ugotowane ziemniaki 100 g gailtalskiego sera górskiego sól pieprz Boczek pokroić w paski...

  • Oto przepis na roladę w roladzie, którą uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. GRUPA 1Biszkopt kakaowy170g białko170g cukier170g żółtko55g proszek kakaowy Extra Brute35g mąka pszenna T45065g masło Wykonać bezę francuską. Dodać żółtko ręcznie mieszając. Dodać proszek kakaowy i mąkę. Dodać masło. Połączyć całość i rozsmarować na blasze. Piec w 180C. Mus marakuja60g masa żelatynowa210g puree z marakui330g biała czekolada CW2NV550g śmietanka 36%...

  • Wyborne pieczyste

    Rolada z boczku Składniki na 14 porcji: 1 i 1/2 kg surowego boczku (płaski kawałek) l 30 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 3 łyżki bułki tartej, jajko, olej do smażenia, cebula, 20 dag pieczarek, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, natka pietruszki do udekorowania pieczeni Przygotowanie: 1. Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć jak...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Delikatna, krucha cielęcina

    ...cielęciny do mielenia, 5 dag wędzonego boczku, 10 dag ozorka, 5 dag szynki, sól, mielony czarny pieprz oraz szczypta ziołowego, średniej wielkości cebula, smalec, 1/2 pęczka natki pietruszki Ponadto...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić? Fot. 123RF/Picsel Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część...