• Informacje na temat:

    rogaliki z ciasta francuskiego

Przepisy na temat: rogaliki z ciasta francuskiego
  • Półksiężyce z ciasta francuskiego

    ...nadzienia możesz dołożyć też posiekane migdały. 3. Ciasto rozdziel na 2 porcje. Jedną prze-łóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj. Tak samo przygotuj resztę ciasta. Placki potnij na trójkąty. Na każdy nałóż porcję nadzienia. Zwiń,zaczynając od podstawy trójkąta. Czubki zawiń pod spód. Uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. 4. Żółtko utrzyj ze śmietaną.Posmaruj...

  • Przekąska dla kibica - rogaliki z pesto, szynką i serem

    Podczas kibicowania dobrze jest mieć jakieś przekąski pod ręką. Takie, które robi się szybko i łatwo, dobrze smakują i najlepiej, żeby pasowały do tradycyjnego napoju kibiców. Stąd pomysł na wytrawne rogaliki z pesto, szynką i kozim serem.

  • Najsłynniejsze ciasta na Trzech Króli

    ...z ciasta francuskiego - z Francji. We Francji do nadzienia wkłada się jeden cały migdał, a ten, kto go znajdzie, nosi koronę przygotowaną specjalnie na tę okazję. Wszystkie te ciasta są wysokokaloryczne(...) minut. Z obu płatów ciasta francuskiego wytnij 2 duże koła o takiej samej średnicy. Na jednym rozsmaruj farsz (zostaw brzeg 2 cm) i połóż w dowolnym miejscu cały migdał. Wolne brzegi posmaruj...

  • Kruche ciasto z zeszytu babci

    ...z ciasta francuskiego, przygotowując je podobnie do tych z ciasta kruchego.  (...). Z ciasta formujemy nieduży wałek, który owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.  Ciasto dzielimy na cztery równe kawałki. Każdy w miarę cienko rozwałkowujemy. Wierzch dokładnie...

  • Rogaliki francuskie  z wiśniową konfiturą

    ...ponownie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Jeszcze raz złóż jak kopertę. Połóż na talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Wałkowanie oraz chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzykrotnie. 3. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go na 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję konfitury wymieszanej z wiśniówką. Zwiń, zaczynając od podstawy. Rogi zawiń do środka. Uformuj rogaliki. Piecz je 15–20

  • Rogaliki z bryndzą

    Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła, 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka wody, szczypta soli), opakowanie bryndzy (ok. 20 dag), 10 dag serka śmietankowego, tymianek, cząber, ew. sezam i kminek, sól, jajko.

  • Delicje francuskie z masą orzechową

    ..., mąką. Wyrób ciasto.  2. Rozpuść 5 dag masła, przestudź i wlej do ciasta. Ponownie wyrób, chłodź 2 godz. Gdy wyrośnie, rozwałkuj, na środku ułóż resztę masła. Złóż masłem do środka, rozwałkuj, złóż(...).  4. Ciasto cienko rozwałkuj. Nałóż po porcji farszu i zwiń od podstawy. Gdy wyrośnie, piecz w 200 st. C przez 20 min. Lukier: cukier puder utrzyj z wrzątkiem, posmaruj rogaliki, posyp orzechami.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    .... Dekorować rzeżuchą. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal Rogaliki z szynką Składniki na 12 sztuk: - opakowanie (270 g) ciasta francuskiego, - 150 g gotowanej(...)Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim Składniki na 4-6 porcji: - opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g), - 125 g ryżu basmati, - sól, - cebula...

  • Słone odsłony słodkich dań

    Rogaliki, muffiny i tarty… wszyscy zajadamy się nimi w wersji słodkiej. Choć zwykle kojarzą nam się z deserem, to czas przełamać rutynę i spróbować ich w nieco innej odsłonie. Z boczkiem, szynką i warzywami tworzą naprawdę smaczne i wytrawne kompozycje. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze pomysły!

  • Hot-dogi w cieście

    Składniki: 6 łyżek śmietany 6 łyżek musztardy Sól, pieprz 500 g mrożonego ciasta francuskiego 12 parówek 120g sera gouda Pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Śmietanę zmieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozmrozić, rozwałkować, wycinać trójkąty równoramienne (jak na rogaliki). Każdy trójkąt z ciasta posmarować 1 łyżką przygotowanego sosu. Na cieście (u podstawy...

Artykuły na temat: rogaliki z ciasta francuskiego
  • Rogaliki francuskie z papryką

    Ser zetrzeć na drobnej tarce, paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Żółtka wymieszać z 2 łyżkami wody i 1/4 łyżeczki soli. Ciasto rozmrozić, pokroić w trójkąty równoramienne, każdy z nich posmarować żółtkiem i oprószyć papryką. Przy podstawie trójkątów ułożyć łyżeczkę sera i kostkę papryki, zwijać, posmarować żółtkiem. Gotowe rogaliki włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie upiec w nagrzanym...

  • Klasyka francuskiego cukiernictwa – ślimaki z rodzynkami i z orzechami, Christophe Felder

    ...musu z czterech czekolad, skusiłam się dzisiaj na nie. Za oknem zimno i leje… a domu niebiańsko pachnie ! Przyznam, że kosztowało mnie to sporo pracy, wiele wałkowania, gdyż ślimaczki są z ciasta drożdżowo-francuskiego, ale warto było. Zrobiłam ich 48 sztuk bo jak już robić to robić i połowę w stanie surowym zamroziłam w paczuszkach… będą grzały ręce i buzie w najbliższych dniach, na podwieczorkach...

  • Kruche z zeszytu babci

    Z wypiekami z kruchego ciasta świetnie radziły sobie nasz babcie. Dlaczego? Znały sposoby na jego wyrabianie. Jeżeli chcesz, aby kruche ciasto było idealne dodaj do niego kilka kropli soku z cytryny. Zanim zaczniesz je rozwałkowywać, włóż wałek do zamrażalnika na kilka minut, a blat obficie posyp mąką.

  • Bogate wnętrze

    ...20 minut. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 260 kalorii Croissanty z czekoladą Składniki na 14-16 sztuk : 50 dag mrożonego ciasta francuskiego, 1 i 1/2 tabliczki mlecznej(...) rozmarznie - rozwałkuj. Następnie pokrój na kwadraty o boku 10 cm, a te poprzekrawaj na trójkąty. 2. Czekoladę mleczną połam na kawałeczki równej wielkości. Na każdym trójkącie ciasta francuskiego ułóż po...

  • Świat na talerzu o poranku

    ...to oczywiście słynne na cały świat croissanty, czyli rogaliki z ciasta francuskiego, często podawane z masłem i dżemem. Najlepsze croissanty zachwycają chrupkością. W tym śniadaniowym zestawie nie(...) również te z ciasta francuskiego nadziewane owocami, lub rogale przypominające francuskie croissanty - w polskim wydaniu najczęściej znajdziemy w nich czekoladowe nadzienie. Do popicia herbata lub kawa...

  • Jak wykorzystać czerstwe pieczywo

    ...z bułek  Spodziewasz się gości, a nie masz w domu nic słodkiego do herbaty? Wykorzystaj czerstwe bułki, rogaliki, chałkę. Ubij 2 jajka z 1/2 szklanki cukru, dodaj szklankę mleka, wymieszaj i zalej miksturą...

  • Sylwestrowe tradycje Europy, czyli ciekawostki świętowania

    Huczne zabawy, lampka szampana w gronie rodziny czy może romantyczna kolacja we dwoje? Przepisów na udanego sylwestra jest niemalże tyle ile dni w całym roku, a wieczór…tylko jeden! Co ciekawe ostatni dzień roku kalendarzowego nie zawsze jest obchodzony jako Sylwester . W zależności od kraju i tradycji, świętować można na różne sposoby, a uwierzcie - jest ich sporo!

  • Sekret Francuzek

    ...całymi garściami. Nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że to właśnie Francuzi zapoczątkowali śniadania na słodko, których głównym elementem są rogaliki z delikatnego ciasta, podawane z owocami, dżemami lub klasycznie, tylko z caffe au lait . Prawdziwe croissanty robione są z ciasta z bardzo dużą zawartością masła i choć uważa się, że klasyki nie należy zmieniać, istnieje niezliczona ilość...

  • Ziarno prawdy

    ...("produkowane z ciasta głęboko mrożonego - zgroza!"). Zakupy robią tylko w piekarniach, a nawet pieką chleb same w domu. Czy rzeczywiście pieczywo może być szkodliwe? I to na tyle, że czekoladowy baton...

  • Śniadania na świecie

    .... Najpopularniejsze są oczywiście bagietki, ale powodzeniem cieszą się również chleby, np. z dodatkiem bakalii lub koziego sera oraz ciasta drożdżowe. Guten tag Ze słonecznego południa przenosimy się(...), kiełbaski, ziemniaki smażone (tzw. hash browns ), tosty czy naleśniki (w Kanadzie polewane syropem klonowym). Popularne są również muffinki oraz rogaliki z dżemem. Amerykanie piją bardzo dużo kawy (stąd...