• Informacje na temat:

    rogaliki wloskie

Przepisy na temat: rogaliki wloskie
  • Wiśniowe rogaliki

    ...4 części, rozwałkuj na okrągłe placki. Każdy pokrój na 8 trójkątów. Rozłóż masę i zwijaj ciasto, tworząc rogaliki. Posmaruj je jajkiem i posyp resztą orzechów. Piecz 20 min w 180 st.

  • Słodkie włoskie śniadanie poprawia kreatywność

    Słodkie śniadanie poprawia kreatywność i inspiracje - stwierdzili włoscy naukowcy. To według nich zasługa węglowodanów. Wyniki tych badań uznano wręcz za pochwałę włoskich śniadań, których niezbędnym składnikiem są słodkie rogaliki bądź herbatniki.

  • Rogaliki z dżemem

    ...porcje. Każdą rozwałkuj na placek wielkości talerza, pokrój na 8 trójkątów. Na środku każdego trójkącika ułóż łyżkę dżemu z czarnej porzeczki, zwiń, formując rogaliki. 3. Blachę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż rogaliki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Ostudź, polukruj, posyp posiekanymi orzechami.

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

  • Kruche ciasto z zeszytu babci

    ...w rogaliki.  Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w miarę luźno obok siebie ciastka i partiami pieczemy 15-20 minut w 180º C.  Rogaliki studzimy na kratce. Podobne słodkości możemy upiec...

  • Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

    ...będzie dłużej wyrastało, może mieć lekko kwaśny smak. Rogaliki z czekoladą i śliwkami Sposób przygotowania: 1. Ciasto rozmrażaj 25 minut w pokojowej temperaturze. Śliwki oczyść, pokrój(...) śliwkowe nadzienie. Zwiń trójkąty. Uformuj rogaliki. Jajko dobrze wymieszaj widelcem z mlekiem. 4. Rogaliki posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz 25 minut w temp. 220 st. Przed podaniem ciastka lekko oprósz...

Artykuły na temat: rogaliki wloskie
  • Rogaliki z nadzieniem

    Rogaliki będą wyjątkowo pyszne, jeśli do powideł dodasz kilka kropli śliwowicy (wtedy tylko dla dorosłych!) albo obrane ze skórek posiekane orzechy włoskie.

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    Taniej mnie ubierać, niż karmić. I - jak już przyznałam się we wstępie - mam raczej słabą pamięć. Jedno za to zawsze pamiętam doskonale: gdzie dobrze zjadłam.

  • Klimatyczne wnętrze, pyszne jedzenie, świetni ludzie i wyśmienite wino - te kilka słów idealnie opisują Festiwal Wina , który odbył się w czwartek w Trattorii Soprano. Smaker objął to wydarzenie patronatem. Zapraszamy na relację! Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo...

  • Bylam w Anconie  czesc I - sza

    Zastanawialam sie czy zrobic te opowiesc teraz. Jednak  opowiem bo pomyslalam sobie wczoraj, jak lubie jezdzic wloskimi kolejami. W miare szybko, w miare...

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Kruche z zeszytu babci

    ...w rogaliki.  Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w miarę luźno obok siebie ciastka i partiami pieczemy 15-20 minut w 180º C.  Rogaliki studzimy na kratce. Podobne słodkości możemy upiec...

  • Duże emocje towarzyszyły „Pojedynkowi Kulinarnemu", który zorganizowała restauracja Trattoria Soprano 24 września. Byliśmy tam! Przedstawiamy relację z tego wydarzenia. Do walki na najlepszą pizzę, w samo południe stanęli autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, www.poracoszjesc.pl, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Przed pojedynkiem Pizzer przeprowadził dla uczestników szkolenie z...

  • 13 produktów, które na długo zaspokoją głód

    ...bezglutenową komosą ryżową). Gotowane ziemniaki: Rekordziści wśród warzyw Są sycące, bo: jest w nich dużo wody, a nie ma tłuszczu. Są 7 razy bardziej sycące niż francuskie rogaliki (10 dag ziemniaków...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...