• Informacje na temat:

    rogalika z kruchego ciasta

Przepisy na temat: rogalika z kruchego ciasta
  • Kruche rogaliki

    Na mały deser każdy może sobie czasem pozwolić!

  • Kruche ciasto z zeszytu babci

    ...z ciasta francuskiego, przygotowując je podobnie do tych z ciasta kruchego.  (...). Z ciasta formujemy nieduży wałek, który owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.  Ciasto dzielimy na cztery równe kawałki. Każdy w miarę cienko rozwałkowujemy. Wierzch dokładnie...

  • Kruche ciasteczka: słodziutkie, choć bez cukru

    Słodycz deseru wcale nie musi pochodzić z białego cukru. Oto przepisy na wypieki z jego zdrowymi zamiennikami.

  • Kruche półksiężyce

    Chrupiące i pyszne!

  • Kruche i pyszne!

    ...blachę do pieczenia. Układaj na niej uformowane z ciasta małe kuleczki i spłaszczaj je dłonią. Koniecznie zachowaj odstępy między ciasteczkami. Piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Orzechowe(...), wymieszaj i ponownie podgrzewaj na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji.  Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, ulep kulkę i włóż na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformuj cienkie...

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    Dla nikogo nie zabraknie!

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Wyśmienite ciasta Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki. Kolorowa(...). Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

Artykuły na temat: rogalika z kruchego ciasta
  • Kruche rogaliki z marmoladą

    Idealne do popołudniowej kawy, kruche rogaliki z pyszną marmoladą.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Rogaliki krucho-drożdżowe

    Rogaliki drożdżowe są pyszne, a ich zapach unosi się w całym domu.

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Kruche z zeszytu babci

    Z wypiekami z kruchego ciasta świetnie radziły sobie nasz babcie. Dlaczego? Znały sposoby na jego wyrabianie. Jeżeli chcesz, aby kruche ciasto było idealne dodaj do niego kilka kropli soku z cytryny. Zanim zaczniesz je rozwałkowywać, włóż wałek do zamrażalnika na kilka minut, a blat obficie posyp mąką.

  • Wielkanoc już niebawem. Na naszych stołach obowiązkowo pojawią się babki, mazurki i serniki. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich i rodzinę czymś wyjątkowym, sięgnij po przepisy na niepowtarzalne ciasta, które urozmaicą świąteczny repertuar. Fot. 123RF/Picsel Śniadanie wielkanocne będzie obfitować w wytrawne potrawy takie jak żurek, kiełbasy, pasztety, chrzan i oczywiście jajka. Wiadomo jednak, że każda uczta musi zakończyć się pysznym deserem. Dlatego w tym roku oprócz tradycyjnych...

  • Rogaliki krucho-drożdżowe

    ..., a druga na cukier). Rozwałkujemy dosyć cienko kawałek ciasta i kładzimy na nie talerz, od którego odrysowujemy koło. Wycięte koło dzielimy na 8 części (takie niby trójkąty, gdyż ich podstawa jest(...) zaokrąglamy rogi nadając kształt rogalika. Każdy moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w cukrze (obficie, bo ciasto nie jest słodkie, a dodatkowo podczas pieczenia cukier utworzy pyszną chrupiacą...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Drożdże rozrobić z cukrem w ciepłym mleku. Poczekać aż urosną.Wyrośnięte drożdże dolać do mąki z margaryną. Wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę.Kulę ciasta wrzucić do wiadra z zimną wodą i poczekać aż wypłynie na wierzch. Kulę ciasta odsączyć z nadmiaru wody, podsypać lekko mąką przerobić. Wałkować i kroić ciasto na trójkąty. Na środek każdego trójkąta kłaść masę makową. Zawijać...

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...