• Informacje na temat:

    rogalik z makiem

Przepisy na temat: rogalik z makiem
  • Rogaliki i bułeczki

    ...pokrojonego w plasterki, złóż i schłodź. Powtórz, używając reszty masła. Ciasto cienko rozwałkuj, potnij w trójkąty.  3. Na każdym trójkącie rozłóż po 2-3 kosteczki obu czekolad. Zwiń w rogalik. Ułóż na...

  • Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość.

  • Nadziewane rogaliki

    ...do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki. Możesz roztrzepać białko i posmarować nimi rogaliki, a następnie obsypać makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Wstaw do piekarnika, piecz 15 minut.(...) z jednego jajka do posmarowania rogalików po łyżeczce suchego maku i cukru pudru do posypania Przygotowanie: 1. Przesiej mąkę do miski, dodaj mielony twaróg, olej, sól i łyżkę miodu. Wymieszaj...

  • Domowe rogaliki z dodatkiem maku to pyszna propozycja dla każdego!

  • Rogaliki ziemniaczane

    ...nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem...

  • SMACZNE ROGALIKI DO KAWKI ,WYMAGAJĄ TROCHĘ CZASU ,ALE EFEKT KOŃCOWY JEST PRZEPYSZNY.

  • Rogaliki z marmoladą

    ...wyjęciu ciasta rozwałkować je dość cienko. Wycinać z niego kwadraty. Na środek każdego kłaść łyżkę dżemu, zawijać. Rogaliki układać na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blasze. Wierzch rogalików można posmarować białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 35 minut. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Porcja - 89 kcal Czas przygotowania: 60

  • Rogaliki z ciasta półfrancuskiego z masą makową i budyniem śmietankowym.

  • Kruche ciasto z zeszytu babci

    ...w rogaliki.  Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w miarę luźno obok siebie ciastka i partiami pieczemy 15-20 minut w 180º C.  Rogaliki studzimy na kratce. Podobne słodkości możemy upiec...

  • Doskonałe rogale a'la marcińskie z ciasta półfrancuskiego, z domową masą makową-pyszne! Polecam jako świetną przegryzkę na imprezę andrzejkową:)

Artykuły na temat: rogalik z makiem
  • Kruche rogaliki z marmoladą

    Idealne do popołudniowej kawy, kruche rogaliki z pyszną marmoladą.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Rogaliki z nadzieniem

    Rogaliki będą wyjątkowo pyszne, jeśli do powideł dodasz kilka kropli śliwowicy (wtedy tylko dla dorosłych!) albo obrane ze skórek posiekane orzechy włoskie.

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Rogaliki ze szpinakiem

    Takie rogaliki można przygotować z różnym nadzieniem: z kapustą z grzybami, z pieczarkami lub z kawałkami parówek.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Rogaliki z nadzieniem

    .... W zależności od wielkości rogali, jakie chcemy upiec, pokrój ciasto na 8, albo na 16 części. Na każdym trójkącie wyłóż łyżeczkę kremu czekoladowego lub dżemu z czarnej porzeczki. Rogaliki zwijaj od najszerszej części trójkąta do najwęższej. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok. 15-20 minut. Przed podaniem posyp rogaliki cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast świątecznych. Warto jednak pamiętać, że potrzebna do jego zrobienia masa makowa może być wykorzystana także w innych potrawach. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego...

  • rogaliki z borówkami

    ...składniki na ciasto króche: 1/2 szklanki mąki, jedno jajo, łyżeczka proszku do pieczenia, cztery łyżki śmietany, pół szklanki cukru, pół kasi.  A następnie borówki do moich pysznych rogalików(...) smarować moje rogaliki. Przesypuje cukier do malutkiej miseczki żeby podsypać rogaliki tak żeby moje rogaliki były pyszne i chrópiące. Następnie blaszkę smaruje kasią i obsuje bółką tartą. Z ciasta...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...