• Informacje na temat:

    rogale świetomarcińskie

Artykuły na temat: rogale świetomarcińskie
  • Rogale na św. Marcina

    Świętomarcińskie rogale wypiekane są raz do roku. W tym roku poznańscy piekarze przygotowali ich ponad 300 ton. Rogal robiony jest z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem masła, nadziewany białym makiem z dodatkiem migdałów, polewany lukrem, posypywany orzechami oraz migdałami i kokosowymi wiórkami. Od tego roku poznaniacy mogą kupić rogale z certyfikatem. Miasto chce rozpropagować w całej Polsce...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Poznań bawi się w dniu św Marcina

    ...ustawionej przed zamkiem scenie grają zaproszone zespoły i muzycy. A na ulicy trwa kiermasz, na którym sprzedawane są słynne świętomarcińskie rogale. Kolejki po ten rarytas ustawiają się większe niż(...) listopada upiekł rogale i rozdawał je biednym. Od tamtej pory poznańscy cukiernicy co roku podtrzymują tradycję i pieką tyle rogali, żeby każdy mógł się najeść do syta.

  • Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich trwa od 1891 roku. Zwyczaj ten rozpoczął się w Poznaniu, jednak z biegiem lat staje się coraz popularniejszy w całej Polsce, a co roku w samej stolicy rogala świętomarcińskiego tylko 11 listopada konsumuje się aż 250 ton tego specjału. Fot. 123RF/Picsel Jest słodki, pełen pysznego nadzienia, a do tego ma niesamowitą historię. Jego wyjątkowość każdego roku przyciąga do stolicy Wielkopolski tysiące turystów. Rogalami świętomarcińskimi Poznaniacy...

  • Śladami słynnych polskich wypieków

    ...gwiazdy w planetarium. Poznań. Rogale świętomarcińskie Kto był 11 listopada w Poznaniu, miał szczęście spróbować prawdziwego rogala świętego Marcina. Bo tylko tu wypieka się najlepsze, według...

  • Już po raz czwarty Winnica Srebrna Góra przygotowuje Krakowski Festiwal Młodego Wina. Tradycyjnie organizatorzy zachęcają do odwiedzenia gościnnych progów Starej Zajezdni na krakowskim Kazimierzu przy ulicy Wawrzyńca 12. Impreza odbędzie się 11 listopada, w dniu św. Marcina, patrona winiarzy. Fot. Marek Lasyk / materiały prasowe Gdy fermentacja młodego wina dobiegała końca, nadchodził czas pierwszej degustacji. Zwyczaj ten wiąże się ściśle z postacią św. Marcina, którego wspomnienie...

  • Czechy: Szlakiem świętomarcińskich uroczystości

    ...czekają rogale świętomarcińskie, wino, tradycyjne przysmaki i ciekawy program kulturalny, między innymi pokazy rzemiosła kowalskiego i zwiedzanie katedry św. Ducha. Pałac Loučeň (64 km od Pragi...

  • My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami kulinarnymi tradycjami z Waszych regionów. Nie spodziewaliśmy się, tak wielu przepisów i anegdotek.  Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń musieliśmy wybrać, te do autorów których powędrują książki. Miło nam przedstawić laureatów konkursu. Pani Karina W. "Przedbórz...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować? Fot. 123RF/Picsel Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...