• Informacje na temat:

    rogale polfrancuskie

Przepisy na temat: rogale polfrancuskie
  • Rogaliki półfrancuskie

    ...: wałkowania i chłodzenia powtarzam 3 razy.  2. Orzechy mielę, mieszam z miodem i cynamonem.Ciasto rozwałkowuję. Tnę na trójkąty. Kładę na nich farsz.Zwijam, formuję rogale.Zostawiam je na godzinę,by...

  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

Artykuły na temat: rogale polfrancuskie
  • Rogale na św. Marcina

    Świętomarcińskie rogale wypiekane są raz do roku. W tym roku poznańscy piekarze przygotowali ich ponad 300 ton. Rogal robiony jest z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem masła, nadziewany białym makiem z dodatkiem migdałów, polewany lukrem, posypywany orzechami oraz migdałami i kokosowymi wiórkami. Od tego roku poznaniacy mogą kupić rogale z certyfikatem. Miasto chce rozpropagować w całej Polsce...

  • Poznań bawi się w dniu św Marcina

    ...ustawionej przed zamkiem scenie grają zaproszone zespoły i muzycy. A na ulicy trwa kiermasz, na którym sprzedawane są słynne świętomarcińskie rogale. Kolejki po ten rarytas ustawiają się większe niż(...) listopada upiekł rogale i rozdawał je biednym. Od tamtej pory poznańscy cukiernicy co roku podtrzymują tradycję i pieką tyle rogali, żeby każdy mógł się najeść do syta.