• Informacje na temat:

    rogale masło

Przepisy na temat: rogale masło
  • Rogal idealny

    Znamy historię i sposób produkcji pączków. A rogale? Goszczą codziennie na naszych stołach podczas śniadania, albo przegryzane w biegu, stanowią przekąskę w ciągu dnia.

  • Miękkie i smaczne,kolejna propozycja śniadaniowa,smakują bez niczego,idealne na śniadanie,deser lub kolacje.

  • Niebanalny duet - pierogi i marcepan

    Marcepan, czyli słodka migdałowa masa jest m.in. składnikiem nadzienia do rogali marcińskich. Okazuje się, że marcepan można również "pożenić" z pierogami. Orędownikiem tego niebanalnego duetu jest Paweł Loroch, znany dziennikarz kulinarny.

  • Dziś przepis na rogale półfrancuskie ,receptura jest niezmiernie prosta a rezultat zadziwiająco smaczny.Rogale nie zawierają cukru a ciasto należy wyziębić.Zawsze udane Polecam

  • Ciastka owsiane z żurawiną - przysmak dla każdego

    Marzą wam się łakocie zdrowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu? Odpowiedź jest prosta: ciasteczka owsiane, z dodatkiem żurawiny.

  • Rogaliki półfrancuskie

    Sposób przygotowania 1. Mąkę mieszam z drożdżami,cukrem i szczyptą soli.Rdzeń wanilii wrzucam do mąki. Wbijam 1 jajko. Zagniatam.Kiedy składniki się połączą, wlewam stopione masło. Zagniatam dalej(...): wałkowania i chłodzenia powtarzam 3 razy.  2. Orzechy mielę, mieszam z miodem i cynamonem.Ciasto rozwałkowuję. Tnę na trójkąty. Kładę na nich farsz.Zwijam, formuję rogale.Zostawiam je na godzinę,by...

  • Rogale pszenne na drożdżach posypane czarnuszką.

  • Gotowanie dla smyka alergika

    Twój szkrab jest uczulony i musi dostawać posiłki inne niż reszta rodziny? Nie wpadaj w panikę. Wprowadzenie diety nie jest wcale takie trudne. Nasze rady ułatwią ci zorganizowanie domowej kuchni na nowo.

  • Bardzo smaczne rogale z dużą ilością migdałów i orzechów w nadzieniu, którego głównym składnikiem jest biały mak. :)

Artykuły na temat: rogale masło
  • Rogale na św. Marcina

    Świętomarcińskie rogale wypiekane są raz do roku. W tym roku poznańscy piekarze przygotowali ich ponad 300 ton. Rogal robiony jest z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem masła, nadziewany białym makiem z dodatkiem migdałów, polewany lukrem, posypywany orzechami oraz migdałami i kokosowymi wiórkami. Od tego roku poznaniacy mogą kupić rogale z certyfikatem. Miasto chce rozpropagować w całej Polsce...

  • Rogale Wielkopolskie na Swietego Marcina

    Drozdzowe rogale, tradycyjne wypiekane na Swietego Marcina, znane sa juz nie tylko w Wielkopolsce... od jakiegos czasu ciesza sie tez uznaniem, nad Garonna,...

  • Sposób na pulchne ciasto drożdżowe z marcepanem

    To połączenie zachwyci łasuchów. Jeżeli chcemy, żeby nasze ciasto było wyjątkowo pulchne, zastąpmy masło smalcem. To sprawdzona metoda cukierników.

  • Francuskie croissanty

    ...godziny.  2. Tacę lub deskę do wyrabiania ciasta posyp mąką. Rozwałkuj placek o wy - miarach 30x15 cm. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.  3. Masło rozwałkuj na kwadrat o boku(...). Ciasto owiń w folię i włóż do lodówki. Ponów wałkowanie i składanie. Resztę możesz przygotować rano.  4. Rozwałkuj placek o wymiarach 50x25 cm. Wycinaj z niego trójkąty i zwijaj w rogale. Zostaw na godzinę...

  • Rogaliki z nadzieniem

    Przygotowanie: Rozkrusz drożdże, zasyp je łyżką cukru, zalej połową szklanki ciepłego mleka. Odstaw, aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuść w garnku, a potem ostudź. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy oraz wlej mleko. Zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dodaj masło i wódkę. Po wyrobieniu na gładką masę, odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie...

  • Świat na talerzu o poranku

    ...również te z ciasta francuskiego nadziewane owocami, lub rogale przypominające francuskie croissanty - w polskim wydaniu najczęściej znajdziemy w nich czekoladowe nadzienie. Do popicia herbata lub kawa...

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    Często chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski charakteryzuje się odmienną kuchnią, która obfituje w wyjątkowe smaki, zapachy i produkty. Mamy wspaniałe bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło nawet Micka Jaggera. Polska kuchnia to kawał kultury, czy na pewno dobrze ją znasz?

  • Oszczędności przy małym dziecku

    W zakupowym szale można nabyć wiele niepotrzebnych gadżetów i to w ilościach zastraszających, mimo pokaźnych kwot na metkach. Rodzice z uszczuplonymi portfelami, nauczeni doświadczeniem, sugerują ograniczenie kupowanych przedmiotów i szukanie oszczędności gdzie tylko się da.

  • Male suflety z dyni i marchewki i odpowiedzi na komentarze

    ...slow uzywac by napisac, ze bialy mak jest w Piotrze i Pawle, moja mama nie znalazla, ale to nic straconego, paczka przyszla z nim dzisiaj tak wiec i ja bede mogla z bialym makiem rogale upiec z czego...

  • Ciasto Trzech Kroli - krok po kroku

    Ciasto Trzech Kroli to znana na calym swiecie ciastkarska tradycja. Przygotowalam je i ja wedlug francuskiej wersji z kremem zwanym frangipane. Na zdjeciu:...