• Informacje na temat:

    rodzynki marchewka

Przepisy na temat: rodzynki marchewka
  • Różne wcielenia marchewki

    Ciasto marchewkowe Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ubij jajka z cukrem i olejem. Przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową oraz cynamon i dodaj do jajek. Dosyp startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie, a następnie wymieszaj (np. za pomocą Robota Planetarnego Beko (KMD3102W)). Równomiernie rozprowadź ciasto w lekko natłuszczonej formie. Piecz przez...

  • szybka i tania przystawka...jednak najlepiej przygotowac ja dzien przed podaniem:)

  • Roladki z rodzynkami

    Idealne na obiad.

  • Nazwa tego ciasta nasuwa już z jakim jest dodatkiem, także nie wskazane jest tym ciastem częstować dzieci :) Od siebie dodać mogę, że u mnie w domu wśród dorosłych ciasto cieszy się uznaniem :)

  • Sałatka z marchewki

    Składniki na 4 porcje: - 0,5 kg. marchewki, - 10 dag rodzynek, - 10 dag orzechów włoskich, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - szczypta soli, - cukier, - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Marchewkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Rodzynki i pokrojone orzechy namoczyć oddzielnie w gorącej wodzie i odstawić na 15 minut. Orzechy i rodzynki odcedzić, połączyć z marchewką i doprawić solą, cukrem...

  • Mój pomysł na to popularne ciasto, uwaga, jest w nim ponad 0,5 litra alkoholu :)

  • Ciasto marchewkowe

    ...z drobnymi oczkami. Parzymy rodzynki i odsączamy z wody, orzechy grubo siekamy. W misce ubijamy jajka z olejem, do momentu aż się ze sobą połączą w jednolitą masę. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ksylitol lub stewię. Do mokrych składników dodajemy startą marchew, rodzynki i orzechy. Wsypujemy suche składniki. Mieszamy...

  • Smaczne na surowe, można je suszyć, dodawać do pieczonych mięs, można nimi dekorować ciasta i desery Wybornie smakuje na nich nalewka. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów.Mają działanie przeciwgrzybicze, rozkurczowe, poprawiają przepływ krwi, odtruwają organizm. Są najlepszym antidodum na alergie.

  • Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

    Jesiennie miesiące to wspaniały czas dla smakoszy sezonowych warzyw, z których można ugotować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Pierwsze żółte liście za oknem są sygnałem do przygotowywania sycących, ciepłych potraw pełnych rozgrzewających przypraw i zaskakujących smaków. To również doskonały moment, w którym najmłodsi mogą odkryć, że marchewka, burak czy dynia nie są jedynie niesmacznym...

  • Surówka , którą robię zawsze jak zostają mi resztki brokułów ( łodygi, gałązki) - tarkuję je, dodaje marchewkę i rodzynki a do tego sos majonezowy - i zdrowa, pyszna surówka w dychu "zero waste" gotowa

Artykuły na temat: rodzynki marchewka
  • Ekspert radzi: Marchewka

    Doświadczona mistrzyni kulinarna, Hanna Szymkiewicz, radzi, jak uzyskać najlepsze ciasto marchewkowe.

  • Zobaczmy, czym mogą zaskoczyć nas rodzynki! Fot. 123RF.COM/PICSEL ...rodzynki są zdrowe dla kości? Zawarte w rodzynkach wapń i bor zapobiegają ubytkom wapnia z kości. Przekąska z suszonych winogron jest więc szczególnie polecana osobom szczególnie narażonym na osteoporozę, np. kobietom w okresie menopauzy. ...w rodzynkach mogą być szkodliwe dla zdrowia toksyny? Suszone owoce i przyprawy są podatne na zanieczyszczenia aflatoksynami, ochratoksynami, czyli rodzajami pleśni. Dotyczy to przede...

  • Surówka z marchewki

    ..., wyglądem przypominające makaron. W dużej misce połącz majonez, sól, cukier, ananasa, rodzynki, curry, czosnek i nasiona selera lub kminku. Dodaj marchewkę i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu lub...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • ​Marokańska sałatka z marchewką, pomarańczami oraz orzeszkami pinii

    Składniki: 5 marchewek 1 łyżka soku z cytryny 150 g rodzynek 3 pomarańcze 100 g orzeszków pinii Mięta Łyżeczka miodu ½ łyżeczki kminku 25 ml oliwy z oliwek Sól  Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę:  Rodzynki zalej gorącą wodą i odłóż na 20 minut. Marchewkę pokrój w plasterki, pomarańczę podziel na cząstki (część soku wyciśnij). Dodaj rodzynki. Upraż...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Keks korzenny

    Sposób przygotowania: 1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wciąż ucierając, cienkim strumieniem wlewaj olej. W drugiej misce wymieszaj: przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika.  2. Suche składniki dodaj do mokrych. Wymieszaj.Na końcu dołóż startą marchewkę, orzechy i sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszaj łyżką.  3. Ciasto przełóż do formy...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Małe i słodkie rodzynki zazwyczaj dodawane są do serników, bądź drożdżówek. W przeciwieństwie do surowych winogron, dostępne są na polskim rynku przez cały rok. Zanim jednak znów po nie sięgniecie sprawdźcie, czy aby na pewno wiecie w jaki sposób wpływają na wasz organizm. 1. Są zdrowe dla kości Zawarte w rodzynkach wapń i bor zapobiegają ubytkom wapnia z...

  • Egzotyczna potrawka

    Przygotowanie: W garnku rozpuść masło i zrumień na nim pokrojone w plastry cebule. Dodaj kawałki marchewek i rodzynki. Wlej gorący bulion oraz wino. Gotuj,...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...