• Informacje na temat:

    rodzaje polew do ciast

Przepisy na temat: rodzaje polew do ciast
  • Smakowite ciasta

    Wiosenne ciasto marchewkowe Sposób przygotowania 1. Ciasto: posiekaj drobno morele (wybierz te ciemniejsze, niesiarkowane). Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni, będą miały intensywniejszy(...) do 180 st. Foremkę posmaruj olejem i wysyp płatkami owsianymi. Piecz 50 minut. Ostudź w foremce poza piekarnikiem.  4. Lukier utrzyj z gorącym mleczkiem i barwnikiem. Polej kawałki ciasta i udekoruj...

  • Kontrastowe ciasta

    ...keksówkę o długości 35 cm lub okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do jednej połowy ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Dwa rodzaje ciasta układamy naprzemiennie w foremce. Całość wstawiamy(...) niej ziarenka z laski wanilii. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą. Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami...

  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    Piernik Historia piernika sięga aż starożytności, choć ówczesny wypiek raczej nie przypominał tych, które pojawiają się na naszym wigilijnym stole, gdyż było to po prostu ciastko z pieprzem smarowane miodem. W wyniku wojen krzyżowych w Europie pojawiły się przyprawy z Bliskiego Wschodu i to właśnie wtedy benedyktyni zaczęli wypiekać te mocno aromatyczne ciastka. Szybko doceniono prozdrowotne...

  • Murzynek

    To ciasto większość z nas pamięta ze swojego dzieciństwa. Warto zrobić je swoim pociechom.

  • Aromatyczne ciasto.

  • Letnia pokusa

    ...połowę bezików wyłóż krem, przykryj pozostałymi. Udekoruj polewą czekoladową i malinami. Miniptysie z kremem i lodami Sposób przygotowania 1. Zagotuj wodę z masłem. Gdy zacznie wrzeć, wsyp mąkę i podgrzewaj, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy stanie się szkliste i odchodzi od ścianek garnka. Gdy wystygnie, dodaj jajka i zmiksuj. Ciasto przełóż do worka cukierniczego...

  • Adwentowe ciastka

    ...ciastek. Poczekaj, aż polewa zastygnie. (...), zmielone płatki oraz szczyptę soli i żurawinę. Dodaj margarynę i olej. Sodę rozpuść w wodzie, dodaj do ciasta. Składniki szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Z ciasta formuj...

  • Babka ajerkoniakowa

    Masło stop w garnku, odstaw do wystudzenia. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą, gęstą masę. Wprost do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj zapach(...) z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około godziny, na ładny rumiany kolor. Gotowe...

  • Rolada biszkoptowa z kremem

    Sposób przygotowania 1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z jednym i drugim cukrem na sztywną pianę, po czym wlej żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj do połączenia składników (np. na najmniejszych obrotach miksera). 2. Płaską blaszkę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź warstwę ciasta...

  • Jajeczne triki i patenty

    ...-grudkowatą.  Zostały białka/żółtka. Co z nimi zrobić? Białka, które nam pozostały możemy umieścić w czystym słoiczku i zamrozić. Niewykorzystane białka warto spożytkować piekąc ciasto anielskie (angel cake). Tego typu wyroby powstają z samych białek, są puszyste, lekkie i mają przyjemną, lekko wilgotną konsystencję.  Ciasto anielskie 1. Mąkę, cukier puder i szczyptę soli umieszczamy...

Artykuły na temat: rodzaje polew do ciast
  • Ciasta w dobrym stylu

    ...masę makową, do drugiej jabłka. Oba rodzaje ciasta i żurawinę nakładać na przemian do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą prostokątnej  formy.  Piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach wybić z formy. Cukier puder zmieszać 3-4 łyżkami soku z cytryny. Część tak przygotowanej polewy zafarbować za pomocą barwnika spożywczego. Ciasto dekorować białą...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    Oprócz kakao, do ciemnych ciast warto dodać kawę, powidła lub coca-colę. Będą jeszcze pyszniejsze!

  • Trudno jest wybrać wśród wielu rodzajów oliwy, dostępnych na polskim rynku. Jednak z minimalną wiedzą dotyczącą oliwy, zakupy będą łatwiejsze i bez problemu kupimy odpowiadający nam gatunek. Fot. 123RF/Picsel Jej jakość zależy od wielu czynników - gatunku oliwek, pory ich zebrania, szybkiego rozpoczęcia produkcji, i odpowiedniego przeprowadzenia procesu wyciskania. Naturalnie znaczy najlepiej Oliwa Virgen (naturalna) to najlepszy i najmniej przetworzony gatunek. Otrzymywana jest z...

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    Dżem czy marmolada? Masło ogrzane czy z lodówki? Lukier czy polewa? Oto kilka prostych rad, które pozwolą uniknąć kulinarnej wpadki przy przygotowywaniu świątecznych wypieków.

  • Jasne czy ciemne? Jasne, że jasne! Popularnie rozumiany podział piw to tylko wierzchołek góry chmielowej. Przedstawiamy krótki przewodnik po piwnym świecie, który mamy nadzieję, zachęci Was do dalszych, oczywiście odpowiedzialnych, wycieczek po świecie, gdzie chmiel miesza się z goryczką. Fot. 123RF/Picsel Piwa dzielimy na gatunki według sposobu fermentacji drożdży. I tak mówimy o piwach fermentacji dolnej - lager, górnej - ale i spontanicznej - głównie piwa belgisjkie. Każda fermentacja...

  • Słodka niespodzianka

    Galaretka dodana do ciasta to żadna nowina. Ale wypieki z kisielem to już kulinarna ciekawostka.

  • Co roku Polacy zjadają w Tłusty Czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia nie wypada wręcz zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną jednego takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w Tłusty Czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Jakie pączki jadano dawniej? Jak przyrządza się je na świecie?       Fot. 123RF.COM Pączki dawniej Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj smażenia ich na słodko pojawił się u...

  • Wszystko, co chcesz wiedzieć o mazurku

    Dawno, dawno temu w... Turcji? Mazurek ma bardzo długą historię. Na polskich stołach w okresie Wielkanocy pojawia się od niepamiętnych czasów. To typowo świąteczne ciasto, którego - w odróżnieniu(...) potwierdzenia w jakichkolwiek źródłach, że mazurek może swoimi korzeniami sięgać tureckiej ziemi. Jako że dowodów brak, nosi on dumne miano jednego z tradycyjnych ciast kuchni polskiej. Jedna z jego...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...