• Informacje na temat:

    rodzaje mas tortowych

Przepisy na temat: rodzaje mas tortowych
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami(...) odpowiednią do danego rodzaju potrawy oraz wykorzystajmy jej różne rodzaje. Warto dodać, iż można ze sobą mieszać różne rodzaje mąk, na przykład pszenną, białą z razową, co pozwala obniżyć indeks...

  • Domowe racuszki

    Prawdziwe domowe racuszki przywołują smak dzieciństwa. Można je przygotować w wersji zdrowszej (z wykorzystaniem kilku mąk i mleka owsianego) albo klasycznej, uproszczonej.

  • Kulinarne abc

    ...słodkości. Możesz na niej lukrować ciasto, posypywać cukrem pudrem lub fantazyjnie zdobić. Masło czy margaryna Na ogół uważa się, że nie ma większego znaczenia, czy do kruchego ciasta dodaje się masło czy też dobrej jakości margarynę. Stare receptury wspominają jednak o jeszcze jednym tłuszczu, a mianowicie o... smalcu. Idealne proporcje, według naszych babć, to 2/3 margaryny i 1/3 smalcu lub...

Artykuły na temat: rodzaje mas tortowych
  • Słodkości na wielką okazję

    ...ubitych białek. Następnie dosypuj porcjami oba rodzaje mąki. Ciasto wylej do formy, wstaw do rozgrzanego do temp. 170° C piekarnika. Piecz ok. 40 min. 2. Zagotuj na wolnym ogniu 1/2 litra soku(...) soli, stopniowo dodawaj cukier. Do sztywnej piany dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie dosyp oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    ...wielkości, ale także od smaku, użytych składników, bogactwa dekoracji, a także od renomy przygotowującej go cukierni. Zdarza się, że zamiast zamówionej masy na bazie masła dostaniemy margarynę wymieszaną(...) punkt wesela nie okazał się cukierniczym niewypałem? Zacznijmy od kremów - te na bazie masła są cięższe i bardziej sycące, a śmietankowe lżejsze. Na przyjęcia w ciepłych miesiącach najlepiej zdecydować...

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    Dżem czy marmolada? Masło ogrzane czy z lodówki? Lukier czy polewa? Oto kilka prostych rad, które pozwolą uniknąć kulinarnej wpadki przy przygotowywaniu świątecznych wypieków.

  • Słodki warunek małżeńskiego dobrobytu

    ...wyrobieniu ciasto jest dzielone na dwie lub trzy części i przekładane różnego rodzaju masami smakowymi - od kwaskowych (np. powidłami, dżemem, masą cytrusową), przez średnio słodkie (np. masą śmietankową(...) uzyskać poprzez wprowadzenie bitej śmietany zamiast warstwy ciężkiej masy przygotowanej na bazie masła. Tutaj decyzja należy do państwa młodych. Kilka słów o formie Tort to element, który zostanie...