• Informacje na temat:

    robimy kiełbasę wędzoną

Przepisy na temat: robimy kiełbasę wędzoną
  • Grillowane plastry sera we wstążkach cukinii z grillowaną kiełbasą

    .... Wstążkami cukinii owijamy plastry sera. Z musztardy, oleju i miodu robimy glazurę, którą smarujemy cukinię, następnie rumienimy na grillu. Kiełbasę nacinamy wzdłuż, na kształt grzebienia. Wzdłuż kiełbaski wbijamy gałązki rozmarynu i posypujemy wędzoną papryką, tak przygotowaną kiełbasę grillujemy. Na gotowe kiełbaski układamy plaster sera Hochland Na Gorąco! owinięty w cukinie w miodowo...

  • Sprawdzony przepis na "Robimy pyszną lemoniadę"

  • Żurek na serwatce

    Gotowy raz-dwa, bez robienia zakwasu.

  • Sezon na fasolkę w pełni, wiec moja propzycja również na czasie. Okrasa z bułki tartej ze słodką mieloną wędzoną papryką i skwarkami z kiełbaski. Polecam

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ..., czyli pytlową. Jaką kiełbasę wybrać do żurku? W tradycyjnej wersji żurku nie może zabraknąć białej kiełbasy. Zamienie można też użyć kiełbasy wiejskiej, śląskiej, myśliwskiej lub jałowcowej(...), pamiętajmy o składnikach najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy. - Wybierając kiełbasę lub boczek zdecydujmy się na wędlinę od zaufanego producenta. Po...

  • Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Z taką ilością peklosoli jaka wystarczy (sklepowe mają o wiele więcej). Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna.

  • Obiady wielkanocne dla leniwych i początkujących

    ... możesz także kupić białą kiełbasę. Postaw na dania jednogarnkowe Sałatki, jajka faszerowane, makowiec i sernik. A to tylko część potraw na uroczyste dni. Przygotowanie świątecznych dań zawsze(...) z nimi nawet najbardziej początkujący kucharz. Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z białą kiełbasą. Na obiad możesz więc podać... Białą kiełbasę zapiekaną w piwie oraz posiekanej cebuli. Do...

  • Wędzenie przynajmniej dwa razy do roku. Tak to wygląda u mnie. Wiem, co jem to ważne, ponieważ w dobie konserwantów i ulepszaczy wpadamy w niezłą pułapkę żywieniową. Czytanie składników na opakowaniach sprawia, że już nie wiem, czy to, co jem jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka.

  • Na tropie polskich przysmaków

    Na czasie jest podróżowanie kulinarnymi szlakami, a regionalne smakołyki mają wielu zwolenników. Coraz częściej też kulinarne specjały znajdziemy w sklepie lub zamówimy przez internet. Jakich produktów naprawdę warto skosztować?

  • proste, bo proporcje podzielne przez 3 (3 główne składniki, w sztukach liczone i 6 przypraw) a czy to lecso? a może leczo :) po polsku, warzywne, jak zwał tak zwał, ważne, że zimą smaki lata jak znalazł, a robi się szybciorem :) przepis na 6 litrowych słoików

Artykuły na temat: robimy kiełbasę wędzoną
  • Pozytywny test ciążowy - co robić krok po kroku

    Spóźnia ci się miesiączka i podejrzewasz, ze jesteś w ciąży. Biegniesz do apteki, kupujesz test i z wypiekami na twarzy czekasz na jego wynik. Okazuje się, że jest pozytywny. Co dalej?

  • Pozytywny test ciążowy - co robić krok po kroku

    Spóźnia ci się miesiączka i podejrzewasz, ze jesteś w ciąży. Biegniesz do apteki, kupujesz test i z wypiekami na twarzy czekasz na jego wynik. Okazuje się, że jest pozytywny. Co dalej?

  • Penne a raczej Maccharoni Piselli i menu na nadchodzący tydzień

    ...podwieczorek mamy czereśnie, a na kolację zrobimy to co na zdjęciu bo robiłam ten makaron już kilka tygodni temu, zdjęcia są z czerwca ale wrzucić na blog… czasu nie miałam! Do tego będzie melon na...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, co powinno się obowiązkowo znaleźć w wielkanocnym żurku.

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...gospodarczą, bo chce robić dżemy z własnych porzeczek, kiełbasę z własnych świń czy sery z mleka prosto od kozy? a) na rozwój bazy surowcowej b) na przetwórstwo i marketing produktów rolnych c) na...

  • Wielkanoc według Roberta Skubisza

    ...jajko i mąkę pszenną. Dobrze wymieszaną masę smażymy na rozgrzeje patelni z olejem. Smażymy na średnim ogniu z obu stron do złotego koloru. Jajka gotujemy, studzimy, obieramy i robimy z nich pastę...

  • Chrzan i jajka są super

    ..., które zrobimy sami. - Zachęcam do tego, by samemu zrobić wszystkie potrawy. Niech będzie ich mniej, ale będziemy mieć pewność, że nie ma w nich poprawiaczy smaków, konserwantów i syropu glukozowo...

  • ​W drodze przez Wiedeń do Włoch

    ​Na tej trasie mijamy tę krainę nieświadomie. To błąd. Jest w niej wszystko, za czym tęskni zapracowany człowiek. Cesarskie miasta ulokowane wśród winnic. XVIII- wieczne kamieniczki z piwnicami pełnymi morawskich win. Tradycyjne knajpy, które karmią po staremu i obficie. Zanurzyć się w tym historycznym klimacie, którego nie zmąciła nawet wojenna nawałnica, to tak, jakby nasz czas się zatrzymał. Warto.

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Migrena coraz lepiej leczona

    ...również w burzowe oraz wietrzne dni. Bycie na czczo: Migrena lubi, gdy nie jemy śniadań, robimy duże przerwy między posiłkami lub jemy za mało (bo np. się odchudzamy). Niekorzystna jest każda sytuacja...