• Informacje na temat:

    robienie pączków

Przepisy na temat: robienie pączków
  • Pączek na szczęście

    Przed wojną dżentelmen mógł poruszać się po mieście tylko z bukietem kwiatów, parasolem lub pudełkiem pączków. W tłusty czwartek Polak zjada średnio 2,5 pączka. I dobrze - Im więcej ich zje, tym więcej pomyślności zapewnia sobie w kolejnych miesiącach.

  • Tłusty czwartek z małym dzieckiem

    Wywodząca się z czasów pogańskich tradycja tłustego czwartku jest z ochotą kultywowana nie tylko przez miłośników słodyczy. Kiedyś tego dnia zajadano się pączkami z ciasta chlebowego, nadziewanego słoniną i mięsem. Około XVI wieku, ku uciesze łasuchów, pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej.

  • Rogal idealny

    Znamy historię i sposób produkcji pączków. A rogale? Goszczą codziennie na naszych stołach podczas śniadania, albo przegryzane w biegu, stanowią przekąskę w ciągu dnia.

  • Bezglutenowe pączki pieczone

    Proponuję dzisiaj bezglutenowe pączki, które upiekłam w piekarniku. Są pyszne zaraz po pieczeniu, smakiem przypominają wersję standardową, a do tego nie kąpały się w tłuszczu.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych. Typ 550 - mąka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, pączków, faworków, a także kopytek czy klusek...

  • ...powtarzamy do opróżnienia miski. To samo robimy później z pozostałym ciastem z wykrawania. Z porcji wychodzi koło 28-32 pączków, zależy jaką mamy szklankę. Smażymy wrzucając stroną rosnącą do spodu...

  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    ...kładziemy na poduszkach do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy do opróżnienia miski. To samo robimy później z pozostałym ciastem z wykrawania. Z porcji wychodzi koło 28-32 pączków, zależy jaką mamy...

  • Pieczemy pączki!

    ...poduszkach do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy do opróżnienia miski. To samo robimy później z pozostałym ciastem z wykrawania. Z porcji wychodzi koło 28-32 pączków, zależy jaką mamy szklankę. Smażymy...

Artykuły na temat: robienie pączków
  • Godzina jazdy na rowerze. Ile pączków uda ci się spalić?

    ...godzinę. Mało który amator pączków właśnie to robi, a niektórzy potrafią zjeść ich dużo - wyjaśnia Joanna Neuhoff-Murawska. Specjaliści do spraw żywienia alarmują, że pączki smażone w głębokim(...) - tłumaczy Joanna Neuhoff-Murawska. Pod całym dniu próbowania różnych gatunków pączków i faworków amatorzy słodkości z pewnością będą mocno zdumieni wskaźnikiem wagi. Dlatego dietetycy radzą, by zachować...

  • Gwiazdy pączki jedzą

    Lidia Popiel jada je codziennie, Magda Steczkowska je kocha i w tłusty czwartek wręcz się nimi objada, a Odeta Moro, mimo diety pudełkowej, pozwoli sobie na przynajmniej jednego. Gwiazdy opowiedziały o swoim podejściu do święta pączków.

  • Bomboloni

    Pyszne włoskie pączki, które mogą być w kształcie donutów, albo nadziewane. Czas przygotowania: do 12 godzin (z czekaniem na ciasto). Przepis na około 20 pączków.

  • Tradycja zapustna a bezpieczeństwo domowników

    Tłusty Czwartek to szaleństwo objadania się pączkami, faworkami, donatami, różami karnawałowymi i innymi słodkościami. Kupujemy je w ulubionych piekarniach w ilościach niemal hurtowych i dzielimy się z rodziną czy znajomymi z pracy. Coraz częściej jednak wracamy do tradycji samodzielnego, domowego robienia pączków.

  • Raut u ministra, obiad u prezydentowej. Jak się bawiły przedwojenne elity?

    Ziemiańskiej, okupowanej przez artystyczną bohemę. Na to jednak nie pozwoliłoby zamiłowanie do oszczędności pierwszej damy. Zamiast słodkości od zawodowych cukierników goście mieli okazję spróbować pączków...

  • .... tez mnie naszlo ...

    ... na paczki naturalnie ... ale ja bez szans ... cholesterol V ( Bog wie, czy prawdziwy czy wymyslony - bo badan nie robi ) taka rozpuste wyklucza. ...

  • Statystyki tłustego czwartku mówią, że 16 proc. Polaków zjada w ten dzień od trzech do sześciu pączków, połowa od czterech do siedmiu, a kolejne 32 proc. powyżej ośmiu. I tak od kilku wieków zajadamy się tłustym i słodkim na koniec karnawału. A pierwowzory pączków wcale nie były takie pyszne. Usmażone z chlebowego ciasta na smalcu, nadziewane słoniną, były jednym z przysmaków obchodzonego...

  • 3 kroki do...

    ...1. Im niższy jest typ mąki pszennej, tym lepsza jest ona do delikatnych wypieków. Czyli mąkę tortową (typ 400 i 450) stosuj głównie do pieczenia biszkoptów, babeczek i tortów. Wyższy typ mąki (550 i 650) przeznaczony jest do cięższych ciast drożdżowych, racuchów oraz pączków. 2. Mąka poznańska czy wrocławska (pszenna) jest idealna, gdy robisz pierogi, naleśniki, kluseczki, knedle czy kopytka...

  • Masło klarowane - najzdrowszy tłuszcz świata

    Z nane powiedzenie o "pączku w maśle" nam wydaje się zupełnie niezrozumiałe - przecież pączków nie smaży się na maśle, bo się przypalą. Jednak nasze babcie z pewnością nie miałyby kłopotów z rozszyfrowaniem powiedzonka. Bo te z zamożniejszych domów prawdopodobnie smażyły pączki właśnie na maśle. Tyle że klarowanym.  Do czego używać Masło klarowane jest najbardziej uniwersalnym tłuszczem. Możemy...

  • Co zobaczyć i zrobić w Dubaju

    .... potrawki z wielbłąda czy obłędnych małych pączków sowicie polanych syropem daktylowym), nauczyć się tańca wojowników czy wysłuchać niesamowitej opowieści o tym, co w nocy można zobaczyć na niebie nad...