• Informacje na temat:

    robienie czekolady

Przepisy na temat: robienie czekolady
  • Jak wykonać dekorację z czekolady

    Przygotowanie czekolady plastycznej jest zupełnie proste. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Potem dodajemy miód (około łyżki na tabliczkę czekolady) i mieszamy, ale nie za długo, tylko do(...) czekoladowe figurki?  Janusz Profus, Mistrz Czekolady, mówi: "Można czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w domu, czyli na parze. Potem wylać sobie jakiś postumencik i z tego rzeźbić jak w drewnie. Czekoladę...

  • Tort szwarcwaldzki

    Składniki: po 8 dag gorzkiej czekolady i masła 25 dag cukru 6 jajek 20 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik kompotu z wiśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej po(...) i schłodź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym i resztą cukru. Blaty skrop wiśniówką z herbatą. Przełóż masą wiśniową i bitą śmietaną. 3. Śmietaną posmaruj też bok i wierzch ciasta. Obsyp wiórkami czekolady...

  • Batony daktylowe a la snickers

    "Nadadzą się na prezent nawet dla bardzo wymagającego smakosza" - tak o ekspresowych batonach daktylowych, dodatkowo oblanych czekoladą, mówi Dominika Wójciak. Autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka" batony robi nadziewając daktyle masłem orzechowym.

  • Kremowe tiramisu

    Sposób przygotowania: 1. Kawę zaparz w 2/3 szkl. wrzątku, odstaw na 10 minut, przecedź. Do naparu wlej likier migdałowy. Jeśli używasz czekolady w tabliczce, mocno ją zmroź, a następnie zetrzyj na(...). 3. W szklanej lub ceramicznej prostokątnej formie ułóż jeden blat biszkoptowy. Obficie skrop połową ponczu. Posmaruj połową kremu i posyp połową czekolady z kakao. 4. Przykryj drugim blatem. Nasącz go...

  • We wtorek skuś się na sernik

    ...krakowskiego z tzw. kratką, lukrem i skórką pomarańczową na wierzchu oraz rodzynkami w środku ciasta na kruchym spodzie, poprzez te z dodatkiem białej czekolady, która osłodzi ser zamiast cukru i nada mu...

  • ​Wafelki

    W czasach mojego dzieciństwa robiono je chyba w każdym domu. Wielkie tafle suchych wafli przekładano nadzieniem, najczęściej z roztopionego masła, kakao i mleka w proszku, a czasem tylko dżemem (najlepiej z czarnej porzeczki). Z okrągłych wafli robiło się bardziej wykwintny pischinger z dodatkiem roztopionej czekolady i pokruszonych orzechów. Moja propozycja wafelków to czekoladowy krem na bazie...

  • Desery z burakiem w roli głównej

    Ciasto marchewkowe czy brownie z cukinią nie zdziwią koneserów zdrowych wypieków. Monika Mrozowska do listy "warzywnych" deserów proponuje dodać buraka, który - jak zdradza - doskonale komponuje się z czekoladą.

  • ​Tort czekoladowo-gruszkowy

    Składniki: 4 małe gruszki 150 ml wytrawnego wina białego Sok z jednej cytryny 125 g cukru 3 jajka 150 g cukru pudru Sól 150 ml oleju słonecznikowego 650 g śmietany kremówki 100 g mąki 75 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 2 płaty żelatyny Opakowanie cukru waniliowego 200 g konfitury malinowej 150 g mlecznej czekolady 2 opakowania przezroczystej polewy do tortów...

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    ...lepiej. Problemem bywa też nastawienie - myśląc o słodyczach, często mamy przed oczami wielkie tabliczki czekolady, trzywarstwowe batony itp. Tymczasem naturalnymi słodyczami są też owoce, o czym często(...) używasz też np. gorzkiej czekolady. - Nie chciałabym brać na siebie odpowiedzialności i powiedzieć, że można jeść je bezkarnie. Pod każdym przepisem zamieściłam kaloryczność jednego batonika i jest...

  • Jeść słodycze i być fit?

    ...), 2 łyżeczki olejku waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii). Deser składa się też z polewy. Autorka robi ją z 50 g gorzkiej czekolady o 70 proc. zawartości kakao oraz łyżki oleju kokosowego. Oto, jak...

Artykuły na temat: robienie czekolady
  • Czekolada dobrze nam robi

    ...zdrowia skutków jedzenia czekolady, o których w ostatnich latach piszą naukowcy. Najczęściej te korzystne efekty wiążą się z faktem, że kakao, podstawowy składnik gorzkiej czekolady, to jedno(...), wchodzącego w skład hipokampa, zakrętu zębatego. Badacze we wszystkich tych przypadkach przyznają, że samo spożycie produktów zawierających ziarno kakaowe, na przykład czekolady, nie wystarczy...

  • Piękna powieść dla marzycieli, kochanków i romantyków. Lektura wzmaga apetyt! Gorzko-słodka woń miłosnej pokusy w bestsellerowej powieści. Wiedeń, A.D. 1881. Porucznik cesarsko-królewskiej armii August Liebeskind kończy służbę i przyjmuje posadę w należącej do stryja manufakturze czekolady. W jego życiu pojawia się Elena Palffy. To spotkanie daje początek niezwykłej relacji. Tajemnicza kobieta, czasem cyniczna i obcesowa, niekiedy sarkastyczna, fascynuje go swą innością i niezależnością....

  • Co to za zabawa bez czekolady i chipsów?

    ...szły do cukierni, to idę z nimi i będę jeść to, co wszyscy, nie chcę się wyróżniać. - Ninuś, bądź rozsądna. Nie możesz jeść tego, co one, ani czekolady, ani orzechów. To dla ciebie po prostu...

  • Uwielbiamy ją za smak, zapach i to, że w kilka chwil dodaje nam sił i poprawia nastrój. Czekoladę możemy podjadać lub pić na tysiące sposobów i za każdym razem będzie nam smakowała tak samo dobrze. Jaki wpływ na organizm ma czekolada i dlaczego właściwie warto od czasu do czasu skusić się na słodką tabliczkę? Czekolada to przede wszystkim nieocenione źródło magnezu i składników pobudzających produkcję serotoniny czyli „hormonu szczęścia", odpowiadającego m.in. za zmniejszanie skutków...

  • Co robić, gdy dokuczają nam uchyłki jelita grubego

    Choroba uchyłkowa dotyka dorosłych (nawet co trzeciego 60-latka), którzy lubią żywność wysoko przetworzoną, a unikają warzyw. Uchyłki to „woreczki” o średnicy centymetra, które uwypuklają się w jelicie grubym, powodując ból w lewej dolnej części brzucha, wzdęcia i zaparcia. Co jakiś czas dają o sobie znać. Co robić?

  • Historia czekolady to starożytne ludy, ludzkie tragedie czy początkowe wzgardzanie tym smakołykiem przez Europejczyków. Uwielbiana przez wszystkie dzieci czekolada znana jest od prawie 2 tysięcy lat, ale tak naprawdę powszechnie dostępna dopiero od niedawna. Fot. 123RF/Picsel Cenny napój Historia czekolady sięga czasów starożytnych. Jako pierwsi, kakaowce zaczęli uprawiać Olmecy, lud zamieszkujący tereny obecnego Meksyku. Pierwsi docenili smak kakao robionego z owoców kakaowca. Około III w....

  • Żelki, czekolada czy ciastka? Które słodycze szkodzą najmniej

    ...serca, funkcjonowanie mózgu i spełniają funkcję przeciwutleniaczy.Jednak wiele rodzajów czekolady zawiera znikome ilości tych cennych składników, za to dużo cukru i pustych kalorii. Ważne jest, by(...) potrzeba nawet kilkunastu prób, by przyzwyczaić je do nowego smaku. Jeśli mimo starań, nie uda się przekonać dziecka do gorzkiej czekolady, możesz zrobić z niej polewę i dodać ją do niesłodkiego...

  • Tworzenie najwyższej jakości czekolady to sztuka, która wymaga pasji , poświecenia i mistrzowskich umiejętności. Maitres Chocolaitiers Lindt opanowali ją do perfekcji. Już od ponad 160 lat nieustająco doskonalą sekretne receptury tworząc czekoladowe arcydzieła. By w pełni docenić walory czekolady najwyższej jakości należy, podobnie jak w przypadku dobrych win, delektować się nią wszystkimi zmysłami. Poznaj zasady degustacji czekolady opracowane przez Maitres Chocolaitiers Lindt, by...

  • Co robić, gdy dziecko jest przerażone?

    Lęk wywołuje problemy emocjonalne. Jak pomóc dziecku, które się boi? Z pomocą przychodzi znakomita książka aż pięciorga specjalistów. Ronald Rapee, Ann Wignall, Susan Spence, Heidi Lyneham, Vanessa Cobham prezentują w niej nie tylko swoją wiedzę, ale także konkretne ćwiczenia. Oto fragment poradnika:

  • Rodzice bardzo niechętnie dają swoim dzieciom do jedzenia czekoladę, choć, jak wiadomo, jest to największy przysmak każdego małego szkraba. Okazuje się jednak, że popełniają błąd, bo czekolada ma wiele cudownych właściwości. Jakich? Zobaczycie poniżej. Czekolada ma jeszcze przed nami kilka tajemnic. / fot. 123RF.COM   Co już wiemy o czekoladzie?   Każdy dobrze wie, jak pyszną przekąską może być czekolada. Ale to nie jest jej jedyne zastosowanie! Czekolada jest idealnym składnikiem wielu...

Wideo na temat: robienie czekolady
  • Zdrowe lody bez cukru według Joanny Mentel

    Latem chętnie objadamy się lodami. Niektóre z nich są jednak bardzo niezdrowe i maja dużo cukru. Jak przygotować zdrową alternatywę dla tego wakacyjnego deseru? W kuchni "Dzień Dobry Wakacje" mistrzyni robienia lodów Joanna Mentel przygotowała kilka wersji tego smakołyku. Na stole pojawiły sie takie pyszności, jak: lody orzechowe, lody malinowe z czekoladą oraz lody ze szpinakiem i awokado.