• Informacje na temat:

    robi ciasto na pierogi

Przepisy na temat: robi ciasto na pierogi
  • Lubisz pierogi? Tak się robi idealne ciasto!

    Pierogi to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni. W programie Beata Śniechowska zaproponowała nieco inne wersje tego tradycyjnego przysmaku.

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Pierogi uwielbiam, są moją ogromną miłością i chyba nie ma takich, których bym nie lubiła (no, może tylko z owocami, nie mogę się do nich przekonać ;)). Są przeróżne farsze do pierogów (w tym momencie obiecuję Wam uroczyście, że będę dodawała więcej przepisów na pierogi i ciasto). Ciasto do nich też można zrobić na różne sposoby, niekoniecznie musi być z jajkiem. Jednym z częściej spotykanych rodzajów ciasta pierogowego jest to bez jajek. Powiem szczerze, że chyba nawet wolę je od tego...

  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • ciasto bardzo szybko i łatwo się robi, nawet początkującemu się uda, przepis z programu Jakubiak w sezonie,,,,polecam

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Pierogi z gęsiną według Ewy Wachowicz

    Prawdziwy, domowy obiad? Najlepsze będą pierogi, np. z gęsiną. Przepis na to danie podaje na swym blogu dziennikarka i prezenterka telewizyjna Ewa Wachowicz.

  • Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)

Artykuły na temat: robi ciasto na pierogi
  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    Skąd pierogi wzięły się w Polsce i co ma do tego święty Jacek - odpowiedzi na to pytanie szuka Maria Iwaszkiewicz w książce "Kuchnia Iwaszkiewiczów". I zdradza przepisy na pierożki z rybą oraz staroruski pieróg z kaszą krakowską i kurą.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Błyskawiczne pierogi

    Polecam sposób na przygotowanie pierogów, który sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy muszę zrobić ich wiele.

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Sposób na kolorowe pierogi

    Do każdego ciasta pierogowego można dodać składniki, które zmienią jego barwę, a przy tym smak. Zielony kolor uzyskasz z ugotowanego, zmielonego w blenderze szpinaku. Czerwony – z koncentratu pomidorowego, a żółty – z curry. Szybki wzorek Niezbyt dobrze radzisz sobie z robieniem falbanki na brzegu pierogów? Możesz lepić je szybciej i prościej. Oprósz mąką widelec i końcami ząbków...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/Picsel Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ciasto stało się żółte, czy soku z buraków kolorującego mąkę na różowo. Można do ciasta dodawać przyprawy: mak, czarnuszkę, sezam, wtedy wyjdą nam pierogi piegowate. Można wrzucać do nich świeże(...) czy makiem. Kiedyś pierogi nie były daniem codziennym, ale na specjalne okazje, np. kurniki z farszem drobiowym na wesela, knysze z kapustą, kaszą i grzybami na stypy. Znane są w wielu kuchniach...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Włoskie ravioli z serem ricotta i sosem grzybowym

    Każdy kraj robi pierogi na swój sposób, ale zawsze są pyszne. Warto wypróbować przepis na domowe ravioli z pysznym, grzybowym sosem.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

Zdjęcia na temat: robi ciasto na pierogi
Wideo na temat: robi ciasto na pierogi
  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we

  • Jak zrobić pierogi ruskie?

    Jak się robi pierogi ruskie? Choć zajada się nimi cała Polska (i nie tylko!), wielu z nas nie wie, jak przygotować pierogi ruskie w domu, skazując się na nieprzyjemne substytuty ze sklepów. By przyrządzić w domu pierogi ruskie, nie trzeba poświęcić całego dnia! Sekret tkwi nie tylko w tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na pierogi, ale również w farszu do pierogów ruskich, którego sekret tkwi we