• Informacje na temat:

    risotto z piersią

Artykuły na temat: risotto z piersią
  • Risotto jako danie główne

    Risotto ze smażoną piersią kaczki? Okazuje się, że spokojnie może grać pierwsze skrzypce.

  • Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich! Od czasu premiery książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Według aktorki, zakochanej w swoim kraju i jego smakach, gotowanie to nie tylko codzienny rytuał - to przede wszystkim sposób na okazanie miłości naszym bliskim oraz wszystkim, dla których gotujemy.Jej wyjątkowa...

  • Nasionka pełne zdrowia

    ...jest kleisty, dlatego świetnie nadaje się do deserów, kleików oraz klasycznego risotto. Jak przygotować? Pół szklanki ziaren zalej szklanką wody lub bulionu. Gotuj 15-20 min. Przygotowując risotto(...) ogniu, aby całkowicie wchłonęły wodę. Na koniec odstaw ryż na 10 min, po czym przelej go zimną wodą i delikatnie przemieszaj. Przepis na paellę z piersią kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 duża...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Południowy Tyrol: Całkiem inne Włochy

    ...cenionym rodzajem aktywności fizycznej. Trudno się dziwić - w Południowym Tyrolu jest tak wiele zapierających dech w piersiach widoków, że szkoda byłoby z tego nie skorzystać. A oddychać pełną piersią warto(...) upodobań współczesnych podniebień. Trafiliśmy na specjalne menu z cykorią w roli głównej. Podano więc przystawkę, zupę, risotto, lasagne i kotleciki wołowe z dodatkiem tej rośliny. Nic to jednak w porównaniu...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Raport: Polka w łóżku

    Marta. - Koszule poukładane równiutko jak w sklepie, denerwuje go paproch. Nawet kiedy podaje risotto, wydaje się, że każde ziarnko ryżu układa ręcznie. Spuchnięta w ciąży żona, krew, wydzieliny, tego chyba nie było w jego scenariuszu. "To ja wyjdę", mówił, kiedy karmiłam synka piersią. Mleko też go brzydziło. Stałam się nieatrakcyjna. Po prostu się odkochał, już go nie kręcę. Tak naprawdę Marta nie...

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Dziś, 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Przypraw – święto, które w Polsce z roku na rok zyskuje na popularności. Z tej okazji bary i restauracje przygotowują specjalne, ostre menu. Świętować można również w domowym zaciszu – marka Kamis oferuje gamę produktów do przygotowania naprawdę ognistych potraw. Co sprawia, że daną przyprawę określamy jako pikantną? Decydujący wpływ na to ma przede wszystkim obecność piperyny, izotiocyjanianu allilu i kapsaicyny. Mają one różne właściwości, ale...