• Informacje na temat:

    risotto z krewetkami i pomidorami

Przepisy na temat: risotto z krewetkami i pomidorami
  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...: 1550 kJ/370 kcal Risotto z boczniakami Składniki na 4 porcje: - 20 g suszonych prawdziwków, - średniej wielkości cebula, - ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 250 g ryżu, - 200 ml wytrawnego(...) w 200 st. C przez 5-6 minut. Flany nakładać na talerze razem z sosem. Dekorować siekaną pietruszką i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401

Artykuły na temat: risotto z krewetkami i pomidorami
  • Bulion do paelli i risotto

    Nada potrawom doskonały smak.

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...

  • Kuchnia hiszpańska

    Paella z krewetkami Składniki na 3-4 porcje: 40 dag ryżu do risotto, 5 nitek szafranu (możesz zastąpić 1/2 łyżeczki kurkumy), 1 średni pomidor, 2-3 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, 1/2 strąka czerwonej papryki, 1/2 szklanki mrożonego groszku, 125 ml białego wina, 5 dużych całych krewetek z pancerzami i głową, 5 małży, 15 dag kalmarów, 15 dag krewetek królewskich (sprawionych), 850 ml wywaru...

  • Doskonałe na wykwintną kolację, pożywną zupę i szybkie curry. Co kryją pod pancerzykiem? Mają przepyszny i orzeźwiający smak, który wiele osób porównuje do mięsa kurczaka. Od drobiu różni je jednak mniejsza kaloryczność - 100 g dostarcza niecałe 80 kcal. Mięso jest również delikatniejsze. Krewetki są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Mają swoje stałe miejsce w kuchni francuskiej. Coraz częściej są również podawane jako fast food, np. smażone na głębokim tłuszczu w...

  • Smaki letnich podróży

    Hiszpańska paella z krewetkami Składniki na 4 porcje: 1 szklanka ryżu arborio, 4 cienkie plastry szynki suszonej, 15 krewetek, 1 czerwona papryka, 1 cukinia, 1 cebula, 20 dag zielonej fasolki(...) w temp. 180°C przez ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci. Włoskie risotto z groszkiem Składniki na 4 porcje: 1/2 kg dyni, 1 szklanka groszku zielonego (świeżego lub mrożonego), 1 szklanka...

  • Właśnie teraz pomidory smakują najlepiej. Wykorzystaj sezon nie tylko robiąc z nich przetwory, ale także wykorzystując je do zrobienia wyjątkowych sałatek. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają...

  • Czy ktoś zamienił mi męża?

    ...się załagodzić sytuację. Po pracy uczy się gotować. Do pokoju, w którym Grzegorz siedzi nad książkami, zanosi risotto, ciasta z owocami. Mąż rozchmurza się, gdy na piątkę zdaje ważny egzamin. Zabiera...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...: 1550 kJ/370 kcal Risotto z boczniakami Składniki na 4 porcje: - 20 g suszonych prawdziwków, - średniej wielkości cebula, - ząbek czosnku, - 2 łyżki oleju, - 250 g ryżu, - 200 ml wytrawnego(...) w 200 st. C przez 5-6 minut. Flany nakładać na talerze razem z sosem. Dekorować siekaną pietruszką i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...