• Informacje na temat:

    risotto z kapustą kiszoną

Artykuły na temat: risotto z kapustą kiszoną
  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    Jedz dużo pokarmów zmniejszających produkcję kwasu żołądkowego, czyli mleka, masła, śmietany i jaj, a także fermentowany nabiał oraz kiszonki: kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę i ogórki, ponieważ neutralizują nadmiar soków trawiennych.

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Co jeść, gdy cierpisz na niedobór żelaza

    ...w jęczmiennych płatkach, pieczone ziemniaki, sałatka z pomidorów z cebulą, sok wiśniowy. Albo krem z zielonego groszku z ziarnami słonecznika, risotto z ryżu brązowego z indykiem, surówka z kiszonej kapusty...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    ..., gotuj 30 minut. Zmiksuj na krem. Zjedz z pokrojonym w paski łososiem. Piątek: Filet z dorsza z kiszoną kapustą Składniki: 100 g fileta z dorsza, oliwa, estragon, łyżka koperku, sól, sok z cytryny, kapusta kiszona Filet zawiń w folię aluminiową, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, estragonem, skrop oliwą i posyp koperkiem. Marynuj godzinę, piecz 20 minut. Zjedz z kapustą kiszoną. Sobota...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    .../650 kcal. Kokosowe risotto z filetem z kurczaka i ananasem Składniki: 1 cebula 25 g masła 250 g ryżu na risotto 400 ml mleka kokosowego 250 ml bulionu warzywnego Sól Świeżo(...) dodać plastry ananasa. Mięso doprawić solą i pieprzem. Pokrojony szczypiorek wmieszać do risotto. Mięso zdjąć z patelni, pokroić, podawać  z risottem i ananasem. Dekorować szczypiorkiem i chipsami...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Dieta na przesilenie wiosenne

    ...łyżeczką sera typu parmezan. Udekoruj listkami rukoli. Od razu podawaj. Risotto z pęczaku i dorsza: (porcja dla 4 osób) Szklankę pęczaku opłucz i podsmaż w głębokiej patelni na łyżce oleju rzepakowego(...) miękka. 400 g filetów z dorsza przypraw ziołami, ugotuj na parze. Dodaj do risotto na 10 minut przed końcem duszenia. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną curry. Przed podaniem posyp natką...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...