• Informacje na temat:

    risotto z boczkiem i pomidorami

Przepisy na temat: risotto z boczkiem i pomidorami
  • Pierś z kurczaka w kuchni przedszkolaka

    ...różnorodnymi dodatkami – serem, świeżymi warzywami, suszonymi pomidorami, pieczarkami, a nawet boczkiem. Pierś z kurczaka w każdym wydaniu będzie smakować rewelacyjnie. A to Ci kotlet! – pierś z kurczaka(...) przypadną do gustu milusińskim. O kurka pieczona! Sposób na zapiekaną pierś z kurczaka Drobiowe filety to bez wątpienia królowie risotto, kaszotto i rozmaitych dań z makaronem. Znakomicie spiszą się...

  • Ulubiony makaron Włochów to carbonara

    ...ulubionych dań z makaronu drugie miejsce zajmuje lasagna, a trzecie- tagliatelle al ragu, czyli jajeczne wstążki z sosem mięsnym z pomidorami. Jednocześnie przed Światowym Dniem Makaronu odnotowano, że we Włoszech upowszechnia się nowy zwyczaj; przygotowania klusek bez odcedzania w durszlaku, czyli gotowania ich w jednym garnku razem z dodatkami na wzór risotto. Stąd nazwa tego dania: risottata. Pomysł...

Artykuły na temat: risotto z boczkiem i pomidorami
  • Risotto z tym, co pod ręką

    Nie musisz codziennie biegać do sklepu, by ugotować coś dobrego! Wykorzystaj zapasy: kasze, fasolę czy makaron i resztki z lodówki.

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Kuchnia hiszpańska

    Paella z krewetkami Składniki na 3-4 porcje: 40 dag ryżu do risotto, 5 nitek szafranu (możesz zastąpić 1/2 łyżeczki kurkumy), 1 średni pomidor, 2-3 ząbki czosnku, 1 średnia cebula, 1/2 strąka czerwonej papryki, 1/2 szklanki mrożonego groszku, 125 ml białego wina, 5 dużych całych krewetek z pancerzami i głową, 5 małży, 15 dag kalmarów, 15 dag krewetek królewskich (sprawionych), 850 ml wywaru...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Ryż na wiele sposobów

    Kolorowe risotto Składniki na 4-6 porcji: 30 dag ryżu, 20 dag szynki, 6 suszonych pomidorów w oliwie, 15 dag mrożonego groszku, 2-3 cebula, 2 papryki, szczypta kurkumy, 30 ml białego wytrawnego(...) patelnię zetrzeć żółty ser, przemieszać. Risotto posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Gotową potrawę przełożyć na talerze. Paella...

  • Właśnie teraz pomidory smakują najlepiej. Wykorzystaj sezon nie tylko robiąc z nich przetwory, ale także wykorzystując je do zrobienia wyjątkowych sałatek. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...