• Informacje na temat:

    risotto wieprzowina

Przepisy na temat: risotto wieprzowina
  • Wyjściowy obiad: do pracy i na wycieczkę

    ...przygotowania wołowinę odłóż w kąt albo... do zamrażarki. Od teraz, pierwsze skrzypce w Twojej kuchni będzie grał drób i wieprzowina. To odpowiedni sposób na przygotowanie nieskomplikowanego, lecz niezmiennie(...) warzyw, rozmaitych rodzajów mięs i serów, po moc świeżych ziół i aksamitnych dipów. Poczuj klimat słonecznej Italii, gdziekolwiek się znajdujesz. Porządnie wymieszani A co z popularnym risotto czy...

Artykuły na temat: risotto wieprzowina
  • Chorwacja - idealny cel letnich wakacji, zwłaszcza dla fanów "Gry o tron"

    .... W Sławonii dominuje wieprzowina oraz czerwona papryka - wylicza autorka. Z kolei na chorwackim wybrzeżu popularne jest danie o nazwie crni risott, słusznie kojarzone z risotto, kolejnym włoskim daniem.  - To czarne risotto, zazwyczaj z kalmarów z dodatkiem atramentu kałamarnicy, który nadaje mu ciemną barwę - tłumaczy Chabros-Zagórska. Popularnością cieszy się także brodet, czyli gulasz z owoców morza...

  • Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu. Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na...

  • Gołąbki – prosty przepis na zero waste

    ...i kurczaka. Wykorzystaj też wczorajsze risotto lub kaszotto z dodatkiem mięsa. Wołowina, wieprzowina, drób - gołąbki przemienią każdą potrawę w arcydzieło, a Ty sama będziesz miała mniej naczyń do mycia(...), zapiekanka ziemniaczana, a może risotto? Pyszne propozycje na gołąbki pozwolą Ci przemienić resztki ze stołu w tani, szybki posiłek - co ważne - bez marnowania jedzenia. Pomidorowy smak tradycji...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Badania wskazują, że wieprzowina jest tym rodzajem mięsa, po które Polacy sięgają najczęściej. Jednym z popularniejszych kawałków jest oczywiście karkówka, z której możemy przygotować naprawdę wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel Weekendowy grill bez karkówki? Wielu z nas nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Chociaż przylgnęła do niej łatka niezbyt zdrowego produktu, warto pamiętać, że jedzona od czasu do czasu w rozsądnich ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod...

  • Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach.Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.   Białe...

  • O skandynawskiej kuchni, smakach dzieciństwa, duńskich świętach oraz pracy w najlepszej restauracji świata z Clausem Meyerem, szefem kuchni legendardej Nomy, rozmawia Kasia Rutkowiak. © Claus Meyer 2016 Kasia Rutkowiak: Jakie są Twoje najwcześniejsze kulinarne wspomnienia z okresu dzieciństwa? Smak, zapach? A może okazja? Claus Meyer: Hmmm, niech pomyślę... To muszą być jabłka. Smak i zapach jabłek. Jesienią jako dzieci chodziliśmy do pobliskiego sadu podkradać jabłka. KR: Kilka dni temu...

  • Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, prezentuje przepisy na doskonałe domowe obiady, łatwe do przygotowania dla każdego. Na początek gorące, aromatyczne zupy. Jako danie główne zrumieniona pierś z kaczki podana z pomarańczami, soczysty stek z masłem czosnkowym lub risotto z dojrzałymi zielonymi szparagami. I wreszcie idealny deser: delikatna tarta z owocami albo, jeśli mamy naprawdę wielką ochotę na łakocie, kawałek pysznego czekoladowego sernika. Obiad powinien być...

  • Polacy chętnie sięgają po mięso wieprzowe, ponieważ jest podstawą wielu lubianych dań, m.in. gulaszu czy rolad. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez chrupiącego kotleta schabowego, a grilla bez żeberek czy kaszanki. Fot. 123RF/Picsel Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witaminy i...