• Informacje na temat:

    ricotta z galaretka

Przepisy na temat: ricotta z galaretka
  • Delikatne kremówki

    Idealne na uroczyste rodzinne spotkania.

  • Podczas przygotowywania domowego sera zostaje dużo serwatki, można z niej przygotować serek ricotta, który potem można wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

  • Maliny na letnim stole

    ...wody do rozpuszczenia żelatyny; 8 kiwi; 150 g cukru; 200 ml śmietany kremówki; 200 g świeżego sera śmietanowego (np. ricotta); plastry kiwi i maliny do dekoracji. 1. Z papieru wycinamy 6 pasków(...) startej skórki z cytryny; 40 g cukru; 200 g białego ryżu; 3 plastry żelatyny; 1 cukier waniliowy; 100 g twarogu; 250 g serka mascarpone; 300 g malin i jeżyn; 1 jasna galaretka. 1. Z mąki, proszku do...

  • Jest to sernik z sera od włoskich krów co nazywają się bufale. Górę sernika przyozdobiłem truskawkami zalane galaretką.

  • Ricotta Hotcakes - powiem tylko tyle...kto nie próbował niech szybko naprawi swój błąd :) Delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach placki :)

  • Ricotta jest bardzo delikatnym, wręcz puszystym serem o słodkim (może być lekko kwaskowym) smaku. Po wyprodukowaniu sera podpuszczkowego pozostaje nam serwatka. Jest ona bardzo wartościowym produktem, gdyż zawiera białka tzw. Serwatkowe (m.in. odpornościowe). Serwatkę możemy zagospodarować na wiele sposobów: nadaje się do picia oraz do produkcji sera ricotta. Nazywamy go serem zwarowym gdyż w procesie produkcji się go warzy (jak warzy się piwo). W celu uzyskania większej ilości sera (z...

  • pyszny twaróg domowej roboty. kto raz spróbuje, nie wróci do sklepu

  • Placki idealne na leniwy poranek. Puszyste i aromatyczne.

  • Dziś proste danie z włoskim rodowodem – pieczona ricotta, czyli po ichniemu ricotta al forno (z pieca). Genialne w swojej prostocie, łatwo ulega modyfikacjom. Bowiem pieczona ricotta może być podana na słono i na słodko, na ciepło i na zimno, jako przystawka, dodatek do sałatki, lunch, deser czy kolacja. Tu panuje pełna swoboda. Ach, ci Włosi to mają jednak genialne pomysły! Proste i zawsze smaczne, skuteczne, trafiające w punkt. Wspominałam już, że uwielbiam kuchnię włoską? Dziś proponuję...

  • Pycha!!!:):):)

Artykuły na temat: ricotta z galaretka
  • Słodka wyspa

    ...(białe jedzenie), czyli galaretka z mleczka migdałowego z pistacjami, czekoladą czy innymi dodatkami. No i na koniec ricotta. Niby jem ją całe życie, bo to serek popularny w całej Italii, rodzaj(...) naleśników zwanych crespelle, i tym podobnych.  W całych Włoszech wytwarza się głównie ricottę z mleka krowiego, ale na Sycylii króluje ricotta owcza, która jest  po prostu zniewalająca. Codziennie...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Na słodko czy na ostro?

    ..., rukolą, liśćmi szpinaku oraz roszponką. W sałatkach wykwintnie smakują w towarzystwie ostrych serów - pleśniowego, fety i koziego. Ale warto łączyć je też z serami mlecznymi, jak mozzarella, ricotta...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Maliny na letnim stole

    ...(np. ricotta), plastry kiwi i maliny do dekoracji 1. Z papieru wycinamy 6 pasków o szerokości około 8 cm. Z zewnątrz przymocowujemy je do szklanek za pomocą taśmy, tworząc na szklankach kołnierze(...) skórki z cytryny, 40 g cukru, 200 g białego ryżu, 3 plastry żelatyny, 1 cukier waniliowy, 100 g twarogu, 250 g serka mascarpone, 300 g malin i jeżyn, 1 jasna galaretka 1. Z mąki, proszku do pieczenia...

  • Jurorzy poprosili uczestników "Bake Off - Ale Ciacho!" o przygotowanie słodkiego cannoli z dwoma kremami. Poradzilibyście sobie z tym przepisem? Ciasto na cannoli 150 g mąki pszennej typ 500 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki kakao 10 g cukru 15 g stopionego masła 50-60 g wina marsala (dodawać stopniowo, do uzyskania konsystencji elastycznego, ale nie lepkiego ciasta) 1 białko do zlepiania brzegów cannoli cukier puder do...

  • Lasagne na słono i słodko

    Szerokie płaty makaronu lasagne to pole do popisu dla lubiących kreatywność kucharzy.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Ve(ge)sele: Na liściu sałaty

    ...obejść się bez nich w kuchni. No bo jak pożegnać się z sałatką caprese i zapiekanką z górą mozzarelli na wierzchu? A majonez? A ricotta ze szpinakiem? O weganach słyszałam, ale wydawało mi się, że...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...