• Informacje na temat:

    recenzje zup

Artykuły na temat: recenzje zup
  • Rewolucja na talerzu

    ...recenzje. - Skoroś mnie namówił na te Obiady, gołąbku, jesteś jakby... no, moim wspólnikiem - Lucyna podkreśla zasługi męża. - Jaki chciałbyś procent? Tylko go nie przehulaj - żartuje. Ale on się nie(...) mniej wystawny? Zupa neapolitańska i rosół rumiany z jarzynkami - paszteciki rozmaite do wyboru, szczupak w majonezie, polędwica z garniturem [3] , pasztet z kuropatwy we francuskim cieście...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Krystyna Mirek. Uzależniła Polki od powieści

    Jest autorką 22. powieści. Bohaterkami jej książek są kobiety, z którymi chętnie utożsamiają się Polki. Na spotkania autorskie przyciąga całe klany. W czym tkwi sekret jej sukcesu? W budowanie bliskich relacji, bo na nie Krystyna Mirek zwraca uwagę swoim czytelniczkom.

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...

  • Olga Frycz: Świadectwo dojrzałości

    ...najważniejszym festiwalu w Stanach. Dostaliśmy świetne recenzje, gratulacje, Mateusz Kościukiewicz został okrzyknięty nowym Jamesem Deanem, ale nie mieliśmy agentów, którzy zadbaliby o promocję. Nie było(...) nominacje do Orłów, świetne recenzje również w prasie zagranicznej, ale w Polsce coraz mniej dobrych filmowych propozycji. Weszłaś do seriali. Bolesny kompromis?  - Świetne filmy to coś, co się nam...

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...

  • Łatwiej by wybaczały, gdyby zdradzali je z kobietami

    ...mnie kilku znajomych, którzy przeżyli takie sytuacje. Zaczęli opisywać, co się z nimi działo, kiedy byli w takim związku. Czytałam też recenzje mojej książki na Lubimyczytać.pl i jedna dała mi dużo do(...), a inne na płótno? - Przez ponad rok, gdy pisałam książkę, nie malowałam. To są zupełnie inne strefy postrzegania, odczuwania. Kiedy maluję, bardziej medytuję,  jestem jakby w innym świecie. Towarzyszy...

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Fot. 123RF/Picsel Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa... a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Wykorzystując azjatyckie...

  • Panie Jacku, proszę z nami

    ...uciekać w alkohol, zupełnie się zapuścił. Siedzieli razem z moim ojcem w mieszkaniu, które wydawało im się puste, i mieli poczucie kompletnej beznadziei. Na dodatek Edelman twierdził, że babcia Gaja(...) zachrypnięty buldożer robi z taką delikatną kobietą... - To był związek zupełnych przeciwieństw. Babcia pochodziła z mieszczańskiego, poukładanego domu, gdzie wszystko było podane, pocerowane...

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...