• Informacje na temat:

    ravioli i pora

Przepisy na temat: ravioli i pora
  • Carbonara – fakty i mity

    Carbonara, obok Bolognese, pizzy (choć tu pamiętać musimy, że jej forma zależy od regionu kraju), ravioli i tiramisu jest jednym z flagowych dań kuchni włoskiej. Jak jest przepis na prawdziwą carbonarę? Czy do carbonary można dodać śmietanę? Jakie mięso wybrać? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w poniższym tekście!

  • Najbardziej rzymska kuchnia

    ...otrzymało znak oryginalności przyznawany przez rząd, niektóre mają także certyfikaty świadczące o tym, że są to produkty ekologiczne i wolne od konserwantów. Domowej roboty ravioli zawiera wędzoną...

Artykuły na temat: ravioli i pora
  • Ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta

    ...luksusu rozsmaruj na talerzu trochę kalafiorowej skordalii i udekoruj ravioli startymi truflami.

  • Ta odmiana śliwek bywa niedoceniana przez wiele osób. Tymczasem okazuje się, że mirabelki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mirabelki rosły niemal na każdym, wiejskim podwórku. Nie brakowało ich także w sadach. Z biegiem lat straciły na popularności i zostały wyparte przez inne drzewa owocowe. W ostatnim czasie trend ten się odwrócił, a te małe, złociste owoce ponownie wracają do łask. Warto wiedzieć, że chociaż wyglądają...

  • Krem z cykori z migdałami czyli sezon na zupy 2015 ! oraz DIETA, dzień 4-ty.

    ...składał się z pierożków ravioli : ricotta szpinak – kupnych, do tego zrobiłam sporo świeżego szpinaku na oliwie i na czosnku. Jogurt naturalny. Zioła, kostka gorzkiej czekolady.   Podwieczorek : Mega sałatka owocowa : świeży ananas, kiwi, pomarańcze, gruszki, jabłka, banan, sok z cytryny i garść migdałów.   Kolacja : surówka z pora z oliwą z orzechów, omlet z pieczarkami, szalotkami...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • George Calombaris: "Kuchnia grecka"

    .... Znajdziemy w niej między innymi przepisy na ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, krokiety pasticcio, koktajl Baklawa i pasticcio - grecką zapiekankę makaronową. Książka podzielona jest na 11

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Południowy Tyrol: Będziesz tu wracać

    ...się wszystkie tradycyjne dla regionu potrawy. Na przystawkę deska serów i wędlin ze speckiem na czele, bajeczne ravioli, dziczyzna i canederli czyli knedle. Niegdyś danie biedoty, dziś pojawia się...

  • Czy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH! Caroline Craig i Sophie Missing postanowiły „ugryźć" lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na...

  • ...i gotowymi już w paczkach ravioli… warzyw nie chce mu się przygotowywać bo jest zbyt leniwy, prasować? Oprócz koszulki nic nie wyprasuje poprawnie… Do tej pory pani, która przychodziła sprzątać i prasować...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...