• Informacje na temat:

    ragout z curry

Przepisy na temat: ragout z curry
  • Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry

    Składniki na 1 porcję: - 1 łyżeczka nasion słonecznika, - 1 mała cebula, - 200 g brokułów, - 100 g filetu z kurczaka, - 50 g makaronu wstążki, - sól, pieprz, curry, - łyżeczka oleju(...) obsmażać mocno ok 5 minut. Dwie minuty przed końcem dodać cebulę i brokuły, doprawić solą pieprzem i curry. Dolać bulion i jogurt, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z dwoma łyżkami wody, wlać do...

  • Pyszny mięsno - warzywny gulasz....

  • Smakowity drób w warzywach i ziołach

    ...źdźbła szczypiorku. Wcześniej trzeba je sparzyć i przelać zimną wodą. Udka duszone w lekkim jarzynowym ragout Sposób przygotowania: 1. Udka opłucz, wytrzyj. Włóż do garnka. Zalej niewielką(...). 2. Czosnek obierz, posiekaj, wrzuć na patelnię z 1 łyżką oleju. Dosyp imbir, curry i chili (do smaku). Smaż, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj mięso. Podsmaż je przez chwilę...

  • Sprawdzony przepis na "Wołowe ragout"

  • Szybki obiad dla singla

    ...papryczka chili, - 2 łyżeczki oleju, - pół łyżeczki żółtej pasty curry, - 100 g mleka kokosowego, - 200 ml bulionu, - 1 mała biała kiełbasa, - 1-2 łodyżki kolendry, - sól, pieprz, - cukier(...) na łyżce oleju. Dodać pastę curry i smażyć jeszcze minutę. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować 5 minut. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Białą kiełbasę naciąć z jednej strony i wyciskać...

  • W trakcie leśnych wypraw wpadła Ci w ręce dorodna kania? Nie wiesz co z nią zrobić? W takim razie masz już rozwiązanie!

  • Obiad w pół godziny

    ...kieliszek mocno ochłodzonego białego wina stołowego. Propozycja 3. Ragout z brokułów i kurczaka w sosie curry Składniki na 1 porcję: - 1 łyżeczka nasion słonecznika, - 1 mała cebula, - 200 g brokułów(...) pieprzem i curry. Dolać bulion i jogurt, zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z dwoma łyżkami wody, wlać do potrawy, zagotować. Ragout nakładać na talerz razem z makaronem. Posypać ziarnem słonecznika...

  • Prawie, bo nie udało mi się kupić wołowiny, więc jest z wieprzowiny (łopatka), ale poza tym - prawdziwy. Chociaż nazwa sugeruje coś innego, jada się go nie tylko w Bolonii, nie tylko we Włoszech, ale chyba na całym świecie. Jest to chyba najbardziej popularny sos do makaronów (i nie tylko).

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ..., - szczypta curry, - sól, pieprz gałka muszkatołowa, - 200 g śmietany, - 4 jajka, - 55 g startego sera Gouda, - mała cebula, - 375 g pieczarek, - pół pęczka pietruszki, - 10 g masła(...). Marchewkę pokroić w kostkę, brokuły podzielić na różyczki. Resztę brokuła pokroić w kostkę. Szalotkę i imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. 50 ml, bulionu, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, curry...

  • Sprawdzony przepis na "Ragout z pieczarkami"

Artykuły na temat: ragout z curry
  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ..., - szczypta curry, - sól, pieprz gałka muszkatołowa, - 200 g śmietany, - 4 jajka, - 55 g startego sera Gouda, - mała cebula, - 375 g pieczarek, - pół pęczka pietruszki, - 10 g masła(...). Marchewkę pokroić w kostkę, brokuły podzielić na różyczki. Resztę brokuła pokroić w kostkę. Szalotkę i imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. 50 ml, bulionu, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, curry...

  • Kuchnia indyjska czaruje nas bogactwem smaków i aromatów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas próbuje odtwarzać je w zaciszu własnej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Mieszankę przypraw o nazwie "curry" znajdziemy niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak nie ma ona nic wspólnego z azjatyckiem daniem o tej samej nazwie. Potrawa curry jest zwykle gęstym sosem, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego oraz aromatycznej pasty. W wielu zakątkach świata danie to od setek lat stanowi podstawę codziennego...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Warzywa w doskonały sposób urozmaicają smak posiłków i wzbogacają je apetycznymi kolorami. Coraz więcej osób zastanawia się, jak uczynić te wartościowe składniki elementami diety, lecz mimo to spożycie warzyw w ostatnich latach nie rośnie - wręcz przeciwnie. Fot. 123RF/Picsel Powodem może być brak pomysłów na włączenie warzyw do jadłospisu i inspiracji na dania z ich dodatkiem. Marka Knorr postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom wielbicieli jedzenia. Dzięki temu powstały nowe Fixy Sposób na...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Ciecierzyca jest smaczna, łatwa do przygotowania i niedroga. Jej spożywanie zaleca się je wegetarianom, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić ją w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom...

  • Topinambury coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach, jednak wielu z nas nie wie, w jaki sposób można je wykorzystać. Najwyższy czas to zmienić. Fot. 123RF/Picsel Topinambur jest rośliną, którą na początku XVII wieku, przywiózł z Ameryki Północnej podróżnik Samuel de Champlain. Do Polski trafiła dopiero sto lat później. Warzywo to zaskakująco szybko zyskały popularność, stając się istotnym elementem diety mieszkańców Starego Kontynentu. Stało się tak głównie ze względu na łatwość ich...