• Informacje na temat:

    racuchy z mąki żytniej

Przepisy na temat: racuchy z mąki żytniej
  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    Na samo wspomnienie babcinej kuchni zaczyna Ci burczeć w brzuchu? Do dziś pamiętasz wyjątkowy smak przygotowanych przez nią racuchów? Pyszne, aromatyczne, najlepsze, niezastąpione - to słowa, które najlepiej oddają smaki Twojego dzieciństwa! Zafunduj sobie oraz swoim pociechom swoisty powrót do przeszłości. Uchylamy rąbka tajemnicy i zdradzamy receptury na najsmaczniejsze racuchy! Zobaczysz...

  • Jakoś tak mnie dziś naszło na pieczenie chleba, przyznam się wam że to mój drugi chleb w życiu. A że w domu zalegała mi mąka żytnia chlebowa postanowiłam po kombinować i wyszedł, wyszedł naprawdę cudowny pachnący w całym domu chlebuś. O dziwo nie ma zakalca a skórka jest tak chrupiąca że można jeść suchy chleb. Polecam serdecznie jeśli ktoś nigdy nie piekł chlebka.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki...

  • Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej

  • Wspaniała przekąska na towarzyskie spotkanie.

  • Szybkie w przygotowaniu placuszki niezbyt słodkie. Nie wyglądają pięknie, ale dobrze smakują :)

  • Wypróbowany przepis na "Naleśniki z mąki żytniej razowej"

  • Pierogi ruskie w wersji dla osób preferujących zdrową kuchnię. Zapewniam, że pierogi z mąki żytniej są równie smaczne jak z pszennej. Zachęcam do wypróbowania:)

  • Super zdrowe i smaczne pierożki.

Artykuły na temat: racuchy z mąki żytniej
  • Jak wyhodować zakwas

    Garść mąki (ok 10 dag), mieszamy z letnią wodą (ok. 38°C) np. w słoju, aby powstała gęsta masa jak na racuchy. Stawiamy w cieple (w temp. 25°C, np. w pobliżu grzejnika). Codziennie przez 5 dni dodajemy do masy garść mąki i trochę wody, do uzyskania wyjściowej „racuchowej” konsystencji. Co 12 godz. masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Piątego dnia zakwasu używamy do upieczenia pierwszego...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...wodzie. Ogórek i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koperek. Wymieszaj składniki z oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Muffiny szpinakowe ● 160 g mąki żytniej ● 60 g mąki graham(...) 12 muffinek, na lunch zabierz dwie. W jednej misce zmiksuj oliwę, płatki migdałowe, szpinak, sól. W drugiej zmiksuj jajka z kefirem i ksylitolem. Przelej do miski z oliwą i znowu zmiksuj. Obie mąki...