• Informacje na temat:

    rabarbar do słoików

Przepisy na temat: rabarbar do słoików
  • Jak cieszyć się rabarbarem przez cały rok?

    Właśnie trwa sezon na rabarbar. Aby cieszyć się nim przez cały rok, upieczmy go z miodem i zamknijmy w słoikach. Będziemy mieć pyszne i lekkie śniadanie przypominające o wiośnie.

  • Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

  • Rabarbarowy dżem pełny witamin

    Rabarbar "na surowo" lubią tylko smakosze. Jednak w cieście, z cukrem albo w formie przetworów smakuje niemal wszystkim. Rabarbarowy dżem jest nie tylko pyszny, ale też stanowi cenne źródło witaminy C.

  • To "proste" leczo jest super bazą dla różnych specjałów. Uwielbiane,zwłaszcza przez studentów :) dodawane jest do parówek, smażonej białej kiełbasy,pizzy lub jajecznicy

  • Od kilku lat robię. Przepis niezawodny, zawsze się udaje i bardzo smakuje. W zimie mam namiastkę lata :) wystarczy tylko podsmazyć kiełbaskę z cebulką i mamy pyszne leczo.

  • W zasadzie miała powstać lemoniada, jednak jak to my, chcieliśmy coś gęstszego. Tak właśnie powstał pomysł na zblendowanie łodyg. Wyszedł bardzo treściwy, słodki napój. Schłodzony smakuje wybornie.

  • Wypróbowany przepis na "Rabarbar na sałacie"

  • Smaczny pomysł na "Rabarbar na roszponce"

  • Super gotowy produkt na dobry żurek z kiełbasą.

Artykuły na temat: rabarbar do słoików
  • "Słoiki" jadą do domu

    ...pudełko. Nawet bigosu Marta ma dość, ale cieszy się, że mama kupiła pudełka i nie trzeba będzie wkładać słoików między ciuchy. Raz zniszczyła w ten sposób sweter z alpaki. Siostra całuje ją na(...) na dom i kawiarnię, o której marzy, zarobi tylko poza B. Postanowiła, że w Warszawie pozostanie sobą. Przyniosła do biura własnej roboty ciasto z rabarbarem. "Grasz przed szefową idealną panią...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z rabarbarem popite chłodnym kompotem...

  • Stawiaj na stawy

    ...przelej do miseczek lub wyparzonych, małych słoików. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki, żeby stężał. Przez miesiąc co dwa dni spożywaj 100 ml galaretki z dodatkiem witaminy C, która wspomaga wchłaniane(...) i bolą.  Sery pleśniowe, topione, twarogi, śmietana, czyli tłusty nabiał zawierają kazeinę, która wywołuje stany zapalne stawów.  Rabarbar, szpinak, szczaw to źródło szkodliwego kwasu szczawiowego, który...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Jak zadbać o zdrowe kości?

    .... Przecedź, dodaj litr płynnego miodu, 6 łyżek octu jabłkowego, laskę wanilii i 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość zagotuj. Gorący syrop wlej do słoików. Odstaw w chłodne miejsce. Miksturę spożywaj regularnie(...) składników odżywczych i osłabienia kości. Ogranicz spożycie szpinaku, szczawiu, rabarbaru, botwinki, herbaty, kawy, kwaśnego wina. Utrudniają wchłanianie wapnia Najpoważniejszym skutkiem osteoporozy...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Zastrzyk witalności dla organizmu, czyli sok z brzozy

    ...powinna trwać co najmniej trzy tygodnie. Podczas niej zrezygnujmy z picia kawy, napojów alkoholowych, jedzenia czekolady, wędlin peklowanych i mocno wędzonych oraz produktów ze szczawiem lub rabarbarem...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Okazuje się, że pojawiający się właśnie rabarbar jest nie tylko smaczny, ale także chroni przed rakiem. Fot. 123RF/Picsel Babcie zawsze wiedzą co dobre... Rabarbar przywędrował do europejskich ogródków z Chin, gdzie uprawiano go już 3 tysiące lat przed naszą erą. Do dziś znajduje się na liście 50 podstawowych roślin leczniczych. Czym rabarbar zapracował...

  • Gofry gryź!

    .... Gofry z rabarbarem i orzechowym sosem (na 8-10 gofrów) Czas przygotowania: 3 godziny Poziom trudności: 3 Na gofry: 300 g mąki pszennej, 200 g brązowego cukru, 2 łyżeczki mielonego(...) śmietanki kremówki, ziarna z 1 strączka wanilii, 7 żółtek, 165 g drobnego cukru, 25 g mąki pszennej, 25 g mąki kukurydzianej, 300 ml crème fraîche Do podania: 400 g rabarbaru pokrojonego na...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...