• Informacje na temat:

    pyzy z kasza gryczaną

Przepisy na temat: pyzy z kasza gryczaną
Artykuły na temat: pyzy z kasza gryczaną
  • Jak obniżyć zbyt wysoki poziom cukru?

    ...i drobnych kaszach. Co robić, jeśli masz ochotę na coś słodkiego? Zjedz np. kromkę razowca (najlepiej z otrębami) z łyżeczką niskosłodzonego dżemu lub owoce. Unikaj słodyczy, nawet tych dla diabetyków(...) z proszku), frytki, placki ziemniaczane, pyzy, knedle, pierogi ruskie, kopytka; - produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. rzepę; - produkty typu fast-food; - wszelkie konserwy. Oznacz...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...zupy czy pyzy mrożone - zresztą dobrej jakości w porównaniu z produktami, które weszły na rynek w latach 90-tych. Minęła dekada i sposób jedzenia się zmienił - przyszły mody żywieniowe, różne(...) obiad, jeżeli dodamy do nich pajdę chleba z masłem. Sos pieczarkowy z kaszą gryczaną. Jest naprawdę mnóstwo rzeczy, które możemy ugotować szybko. Wystarczy mieć dobrze zaopatrzoną spiżarnię, to taka baza...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Biały ser w roli głównej

    ...kasza była przykryta 2 cm wody. Dodaj łyżkę masła i sól, zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty. Zdejmij garnek z ognia, owiń szczelnie najpierw gazetą, potem kocem i odstaw na kilka godzin, aby kasza spęczniała. Jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, możesz ją zastąpić białą kaszą jęczmienną (np. mazurską średnią) i przygotuj ją w ten sam sposób. 2. Fetę...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...