• Informacje na temat:

    pyzy farsz

Przepisy na temat: pyzy farsz
  • Pyzy z mięsem

    Pyzy to tradycyjne polskie kluseczki w rozmiarze większym niż standardowy. W wersji klasycznej powstają z trzech składników podstawowych (z dodatkiem soli), ale wielu uważa, że najsmaczniejsze są pyzy nadziewane, np. mięsem.

  • Pyzy z mięsem

    Danie proste, a smakuje wyjątkowo. Pyzy z mięsem to najlepszy obiad dla całej rodziny.

  • Pyzy z mięsem i kapustą

    Tak pyszne pyzy posmakują całej rodzinie!

  • Pyzy z mięsem

    ...1. Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, mąkę, sól. Wyrób ciasto. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle, bułkę namocz w wodzie. Mięso zmiel w maszynce do mięsa z przesmażoną cebulą i odciśniętą bułką, przypraw. 2. Z ciasta formuj kulki, spłaszcz dłonią, nakładaj łyżeczką farsz, zlep, formuj kulki. Gotuj je we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut od ich wypłynięcia. Podawaj...

  • Pyzy klasyczne z mięsem i cebulką

    ...ciasta wkładaj farsz, formuj dłonią duże podłużne pyzy. Wkładaj do osolonego wrzątku, gotuj pięć minut od wypłynięcia. Mieszaj bardzo delikatnie, by się nie rozpadły. Pokrojony boczek i cebulę podsmaż(...)Składniki dla 4 osób: Ciasto: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1/2 kg ziemniaków surowych jajko 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz Farsz...

  • Pyzy nadziewane szynką drobiową

    ..., aż się zrumieni, wystudź. Do farszu dodaj tartą bułkę i żółtko. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz. Połowę gotuj 20 minut w posolonej wodzie, odcedź i zmiel. Resztę zetrzyj(...). Zlep, uformuj pyzy. Wrzuć do posolonego wrzątku, gotuj 6-7 min od wypłynięcia.  3. Szpinak opłucz, osusz i grubo posiekaj. Rozgrzej olej, wrzuć szpinak i resztę cebuli. Podsmaż, przypraw czosnkiem...

  • Pyzy drożdżowe z orzechami

    Sposób przygotowania 1. Orzechy posiekaj i wymieszaj z masłem oraz cukrem. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. Dodaj mąkę, jajka, roztopione masło, szczyptę soli i cukier. Wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.  2. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, wypełnij farszem z orzechów i pozostaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze lub w osolonym wrzątku. Posyp cukrem pudrem. 

  • Cepeliny (pyzy) z mięsem

    ..., pieprzem i majerankiem. Weź sporą garść ciasta, spłaszcz i wypełnij wzdłuż zimnym farszem, uformuj rodzaj cygara. To samo powtórz z resztą ciasta i farszu. Cepeliny gotuj 25 minut w osolonej wodzie. Podsmaż...

  • Pyszne dania, które przygotujesz bez trudu!

    ..., cebule pokrój drobno. Usmaż na oleju, dodaj szpinak, mąkę i przyprawy. Duś, aż szpinak odparuje, wrzuć pokrojoną mandarynkę, wymieszaj, ostudź. Kładź farsz na placku, posyp startym żółtym serem. Dobrze(...) papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w temp. 180°C.  3. Omlet podawaj pokrojony w trójkąty, z dodatkiem pomidorów z cebulą, solą i pieprzem, bagietką oraz posiekaną natką pietruszki. Pyzy z omastą...

  • Ziemniaczane przysmaki

    ...°C. Pyzy z mięsem Sposób przygotowania Cebule posiekaj, zrumień na maśle. Mięso drobno pokrój lub zmiel, dodaj do cebuli. Podlej wywarem, duś razem kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.  Ziemniaki ugotuj, wystudź. Zmiel je lub przepuść przez praskę, dodaj obie mąki, jajka i sporą szczyptę soli. Zagnieć ciasto, podziel je na kawałki.  Z każdego kawałka uformuj kulkę, spłaszcz ją, nałóż farsz, zlep...

Artykuły na temat: pyzy farsz
  • Pyzy z mięsem

    Obiad jak u babci? Żaden problem! Wypróbuj przepis na domowe, prawdziwie swojskie pyzy z mięsem i skwarkami.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Pyzy z mięsem

    Najlepsze mięso to wołowe z rosołu. Wykorzystaj także tłuszcz i błony, które nadadzą farszowi właściwą lepkość.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

  • Pyzy z mięsem

    .... Dopraw solą. Gotową masę podziel na 15 części. Przygotuj farsz: posiekaj cebulę, zeszklij na maśle, a następnie dodaj pokrojone mięso. Podsmaż, podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Ostudź, zmiel i wymieszaj z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Rozpłaszcz na dłoni porcję ciasta, nałóż farsz i zlep, tworząc kulkę. Pyzy wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około 8 minut. Podawaj...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Pyzy z mięsem

    Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, mąkę, sól. Wyrób ciasto. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na maśle, bułkę namocz w wodzie. Mięso zmiel w maszynce do mięsa z przesmażoną cebulą i odciśniętą bułką, przypraw. Z ciasta formuj kulki, spłaszcz dłonią, nakładaj łyżeczką farsz, zlep, formuj kulki. Gotuj je we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut od ich wypłynięcia. Podawaj ze...

  • 800 pyszności na czas kryzysu! Zupy, zapiekanki, potrawy z kaszy i ryżu, pizze ,tarty, grzanki, sałatki, surówki, przystawki, dania z warzyw, drobiu i ryb, sosy, desery, ciasta, napoje Z najprostszych składników można wyczarować bogactwo smaków! Tadeusz Barowicz - mistrz kuchni, którego książki trafiły do dziesiątek tysięcy klientów KLUBU DLA CIEBIE - zaprasza na kurs taniego gotowania. Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można przygotować mielone mięso, filety rybne lub kaszę gryczaną! Z...

  • Ziemniaczane pyzy z mięsem

    ...pyzy. Ręce obtaczamy delikatnie w mące. Łyżką nabieramy sporą porcję ciasta ziemniaczanego i formujemy z niego kulkę. Następnie spłaszczamy i na środek wykładamy łyżkę farszu mięsnego. Zakrywamy farsz(...)  Boska rada: Aby nasze pyzy nie były po ugotowaniu szorstkie i mechate, należy do wody, w której będziemy je gotować, dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody...

  • Za tobą udane grzybobranie? W takim razie sprawdź, co pysznego możesz ugotować ze swoich zbiorów! Fot. 123RF/Picsel Bez wątpienia najbardziej cenionym grzybem jest borowik szlachetny, nazywany też prawdziwkiem. Ma brązowy, matowy kapelusz, początkowo gładki, później wypukły; jego trzon jest białawy lub jasnobrązowy, pokryty delikatną siateczką; u dojrzałych grzybów ma charakterystyczny baryłkowaty kształt. Znaleźć go możemy w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, najczęściej wśród drzew...

Wideo na temat: pyzy farsz
  • Pyzy marchewkowe z kurczakiem - prosty przepis

    Pyzy marchewkowe to pyszny sposób na przygotowanie sycącego, pachnącego dania, które zachwyci wszystkich swoim smakiem i przyciągnie nietypową barwą. Ciasto ziemniaczano-marchewkowe, które kryje w sobie intensywnie doprawiony, zmielony do gładkiej masy farsz z drobiowym mięsem, zawinięte w charakterystyczny kształt pyz - takie pyzy najlepiej smakują z odrobiną podsmażonej cebulki! Zobaczcie, jak