• Informacje na temat:

    pyszne mojito

Artykuły na temat: pyszne mojito
  • Nieco czarów, czyli Mojito

    Darek Gosiew, z urodzenia krakowianin, zwiedził prawie całą Amerykę Łacińską. Odwiedził m.in. Ekwador, Meksyk, Gujanę Francuską, Boliwię, Chile, a także Kubę. Za dwa lata zamierza wyjechać do Ekwadoru na stałe i osiedlić się w jednej z przepięknych miejscowości nad rzeką Rio Napo. Dziś zdradza sekrety receptury słynnego najstarszego kubańskiego long drinka o nazwie ‘Mojito’.

  • Od trunku korsarzy, po elegancki koktajl goszczący na salonach świata – jak powstało mojito? Kto je wymyślił, kto spopularyzował i kto pijał? I wreszcie – jak poprawnie wymawiać jego nazwę? Fot. 123RF/Picsel Zacznijmy od końca - mojito to nazwa latynoska, w związku z czym głoskę „j" wymawiamy jako „h". Poprawnie, przy barze, zamawiamy mo-hi-to, a nie, jak to czasem się zdarza, mo-dżaj-to. A etymologia? Wbrew popularnym wyobrażeniom nie ma nic wspólnego z moskitem. Językoznawcy stawiają na...

  • baryłka ...

    ...uspokojenie czy uciszenie tego we mnie rozedrgania - testuję te nowe baryłki ... Irish cream - miodzio :-D Mojito - nie przepadam za miętą, ale - ok w sumie ;-) Tequila od reszty nie odstaje ;-) No...

  • W kioskach i salonach prasowych możecie już znaleźć najnowszy numer Magazynu Pyszne. Jak zwykle, znajdziecie w nim mnóstwo przepisów i inspiracji kulinarnych, które ułatwią wam codzienne gotowanie. Najnowsze PYSZNE już szykują się do świąt wielkanocnych. Na tapetę wzięliśmy jajko - z pozoru zwykłe i nudne, ale my udowadniamy, że można z niego stworzyć bardzo urozmaicone menu: na słodko i na wytrawnie, na co dzień i od święta. Poza tym w naszych warsztatach kulinarnych przygotowujemy...

  • Moje wypieki na 4 pory roku, Dorota Świątkowska

    ...dotychczasowe książki i bloga autorki mają w małym palcu, ale i dla wszystkich tych, którzy poszukują pysznej inspiracji na co dzień. Propozycje wypieków zadowolą zarówno doświadczonych cukierników, jak również(...) z bloga m.in.:  - kostka Truskawkowe Pole  - Malinowa Chmurka   - tort Mojito  - Pijana Śliwka  a także mnóstwo innych inspiracji.  - WIOSNA obfituje w ciasta radosne, lekkie i... zielone...

  • W najnowszym wydaniu PYSZNYCH grillujemy to, co w tym sezonie najmodniejsze, czyli burgery. Przyrządzamy je jednak po swojemu, na przykład z oscypkiem albo hummusem. Oddajemy też hołd pomidorom, choć - kto wie - może to nawet miłość? Z miłości bowiem człowiek robi różne dziwne rzeczy, choćby dżem z pomidorów. W Domowej piekarni pieczemy... chleb, a jakże! Każdy znajdzie w naszej piekarence coś dla siebie. Poza tym odkrywamy smakowite sekrety oleju i oliwy, przygotowujemy przetwory na zimę,...

  • Wyniki testów blenderów firmy Philips

    ...15-20 minut. A efekt był pyszny. Już nie mogę się doczekać sezonu dyniowego i tej pysznej zupy z jej dodatkiem. Ostrza w dużym pojemniku świetnie poradziły sobie z lodem do mojito czy z cz...

  • Najnowszy numer magazynu PYSZNE to prawdziwa laurka na cześć wiosny. Na tapetę wzięliśmy szparagi - białe i zielone - i odkryliśmy wszystkie ich tajemnice. Wiemy, jak je przyrządzać i jakie cuda można z nich przygotować, więc zapraszamy do lektury wszystkich tych, którzy do tej pory podawali je tylko z bułką tartą przesmażoną na maśle. Nieśmiało przygotowujemy się też do grilla. Wiosenna pogoda rozkręca się w tym roku powoli, ale my się tym nie zrażamy i - jak na majówkowy numer przystało -...

  • Święta tuż, tuż, a u nas już! Lepiej zawczasu przygotować się do Wigilii, żeby później uniknąć nerwówki i móc w pełni cieszyć się czasem spędzanym w gronie najbliższych. W tym roku stawiamy na tradycję w najbardziej tradycyjnym wydaniu i proponujemy świąteczne menu na modłę regionalną. Może zamiast barszczu podamy zupę brzadową po kaszubsku, a kutię zastąpimy góralską kołatanką? Do odważnych świat należy! Nie zapominamy o karpiu,bo święta bez karpia się nie liczą, ale staramy się zaserwować...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...