• Informacje na temat:

    puszyste ciasto z dodatkiem maki ziemniaczanej

Przepisy na temat: puszyste ciasto z dodatkiem maki ziemniaczanej
  • Przepis na idealne placki ziemniaczane

    Do kilograma startych ziemniaków dodaje się jajko (jeśli chcesz, by placuszki były wyrośnięte i puszyste, wbij 2), trochę mąki pszennej (im dodasz jej mniej, tym placki będą delikatniejsze). Świetnym dodatkiem jest też starta cebula, która podkreśla smak ziemniaków. Aby ciasto nie ciemniało... Starte ziemniaki przełóż na sitko i przelej je gorącym mlekiem. Dopiero, gdy dobrze ociekną...

  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • ​Truskawkowe szaleństwo trwa!

    Z sezonu na truskawki trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dopóki są, warto z ich dodatkiem przygotować puszyste pancakesy, orzeźwiające koktajle, czy kuszące biszkopty... Oto kilka propozycji!

  • Słodkości z warzywami

    ...przygotowane warzywo dodaj do ucieranych ciast czekoladowych. Dzięki temu będą one delikatniejsze i bardziej wilgotne. Ciasto buraczane warto dodatkowo przyprawić wanilią. 3. Cukinia. Cukinię (np. żółtą) wraz ze skórką grubo zetrzyj i lekko odciśnij. Ale pamiętaj, by wiórki nie były zbyt suche. Cukinią zastąp część bakalii w cieście keksowym. To delikatne warzywo sprawi, że ciasto będzie...

  • Wiosenne toricki

    Zachwycą cię smakiem!

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć(...) kluski podaje się wraz z modrą kapustą do pieczonej kaczki, co stanowi typowy dla kuchni wielkopolskiej uroczysty obiad. Ciasto na te kluski przygotowuje się z mąki, drożdży i mąki, z dodatkiem soli...

  • Ulubione kluski

    .... W tradycyjnej kuchni nazwa "kluski" jest zarezerwowana dla makaronu własnej roboty, przygotowanego ze świeżego ciasta z mąki pszennej i żółtek. Delikatne, żółte, cienkie kluseczki są wymarzonym dodatkiem do(...), kładzione, kartoflane. Są też kluski śląskie, leniwe (zwane leniwymi pierogami), kopytka, pyzy ziemniaczane lub z drożdżowego ciasta gotowane na parze. Każdy region ma także swoje tradycyjne przysmaki...

  • Przekąski słodkie i zdrowe

    Lekkie przysmaki, idealne na drugie śniadanie i podwieczorek, dostarczą malcowi energii oraz zaspokoją jego apetyt na łakocie.

Artykuły na temat: puszyste ciasto z dodatkiem maki ziemniaczanej
  • Buraczki

    ...mąkę odrobiną zimnej wody i wymieszaj. Ciasto zagnieć rękoma. Jeśli będzie za mało gęste, dosyp mąki. Oderwij od ciasta kulkę, rozwałkuj ją. Wykrawaj szklanką krążki ciasta, nakładaj farsz, zalepiaj(...) będą bardziej puszyste. Buraczki pokrój i wymieszaj z cebulą pokrojoną w piórka, majonezem, jogurtem i octem. Odsączone placki wyłóż na talerz, na każdym połóż buraki i udekoruj natką pietruszki...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Cytrynowe desery

    Nim na naszych stołach pojawią się truskawki i maliny warto spróbować deserów z cytrusami. Kwaskawe ciasto albo mus z to wyśmienita propozycja zwłaszcza dla tych, którzy lubią niebyt słodkie desery.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Słodkości z kaszy jaglanej

    Szarlotka Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Na nadzienie: 1 1/2 kg kwaskowych jabłek, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Gluten. Winny czy niewinny?

    Jarosław Marczuk, prezes fundacji „Chleb to zdrowie” – Białko to poprawia jakość wypieków, sprawia, że stają się one lekkie i puszyste, a co za tym idzie znacznie smaczniejsze niż ich bezglutenowe...

  • Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny. Ciasto200 g mąki pszennej100 g cukru trzcinowego50 g mąki ziemniaczanej150 g mielonych migdałów150 g masła5 żółtek Śliwki2 łyżki mąki ziemniaczanej850 g węgierek Beza5 białekszczypta soli200 g cukru2 łyżki cynamonu CiastoMąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto...

  • Ulubione kluski

    .... W tradycyjnej kuchni nazwa "kluski" jest zarezerwowana dla makaronu własnej roboty, przygotowanego ze świeżego ciasta z mąki pszennej i żółtek. Delikatne, żółte, cienkie kluseczki są wymarzonym dodatkiem do(...), kładzione, kartoflane. Są też kluski śląskie, leniwe (zwane leniwymi pierogami), kopytka, pyzy ziemniaczane lub z drożdżowego ciasta gotowane na parze. Każdy region ma także swoje tradycyjne przysmaki...

  • Kruche ciasto z bezą, galaretką i śmietanową masą. Ciasto kruche3 szklanki mąki250 g masła 1 szklanka cukru pudru5 żółtek1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza5 białek1 szklanka cukru pudru1 opakowanie płatków migdałowych Galaretka½ kg wiśni200 ml czerwonego wina3 szklanki soku wiśniowegoskórka starta z 1 pomarańczy 5 goździków250 g cukru1½ łyżeczki żelatyny albo agaru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Śmietana½ l śmietany 30%250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny bądź agaru ½ szklanki cukru...