• Informacje na temat:

    puszyste ciasto piaskowe

Przepisy na temat: puszyste ciasto piaskowe
  • Piaskowe ciasta z soczystymi cytrusami

    Wilgotne ciasto z orzeźwiającymi owocami cytrusowymi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Doskonałe do popołudniowej kawy i na wyjątkowe okazje.

  • Piaskowa tęcza

    .... Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko. 2. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem. Rozdziel je na 7 części. Do każdej dodaj po kilka kropli innego barwnika spożywczego. Przygotuj krem do tortów według...

  • Piaskowy kołacz na maślance

    Ciasto idealne do porannej kawy...

  • Lukrowane ciasta

    ...(1 i 1/2 szkl.) przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę i proszek budyniowy. Wymieszaj. Ciasto rozdziel. Do jednej porcji domieszaj czekoladę, kawę i likier kawowy, a do drugiej - pozostałą 1 łyżkę mąki oraz likier waniliowy.  3. Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlewaj jasne i ciemne ciasto. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał...

  • Ciasta z wiśniami

    Piaskowe z owocami Sposób przygotowania 1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka. Wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksuj na niskich obrotach. W osobnej misce ubij białka z odrobiną soli. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.  2. Ciasto wylej do blachy, posyp wiśniami. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Gotowe posyp cukrem pudrem.  Bezglutenowe z kremem...

  • Babka piaskowa z jabłkami

    Nie masz pomysłu na wielkanocne ciasto? Wypróbuj nasz przepis na piaskową babkę. Dodatek jabłek sprawia, że smakuje wyjątkowo.

  • Przygotowanie 1. Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo wbijać jajka (jeśli chcemy, aby ciasto było pulchniejsze, można rozdzielić jajka(...). Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. 4. Piec ciasto na złoty kolorek( ok 1 i 1/4 godz.) w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 175 stopni (formę wstawić na najniższy poziom piekarnika). Życzę...

  • Babka waniliowa z owocami

    Sposób przygotowania 1. Śliwki dokładnie osącz z zalewy. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając, kolejno wbijaj jajka. Następnie dodaj obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wymieszaj z owocami. 2. Foremkę z kominem posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. 3. Babkę wstaw do piekarnika...

  • Świąteczne słodkości regionalne i klasztorne

    ...mleko i wbij jajka. Wyrób. Pod koniec wyrabiania dolej masło. 3. Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, wyłóż je na stolnicę. Posyp bakaliami i ponownie zagnieć. 4. Formę w kształcie wysokiego walca posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem do połowy wysokości. Przykryj i pozostaw w ciepłe miejsce, aby podrosło. 5. Gdy ciasto wyrośnie...

  • Słodkości z moreli

    ...ciasto. Rozłóż na nim połówki moreli oraz ciasteczka migdałowe. Lekko wciśnij je w ciasto. Obłóż kawałeczkami pozostałego masła. Posyp brązowym cukrem. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 45 minut. Odstaw do wystudzenia. 3. Zrumień płatki migdałowe na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, lekko mieszając. Posyp nimi wystudzone ciasto. Przed podaniem placek oprósz...

Artykuły na temat: puszyste ciasto piaskowe
  • Delikatna babka piaskowa

    Sposób przygotowania: 1. Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i ubijaj na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany przez minimum 10, a najlepiej 15 minut. Następnie(...) o pojemności 2,6 litra posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką. Przelej do niej ciasto.  5. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika. Piecz najpierw przez pół godziny w temp. 160 st. C, a potem w 175 st...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Ciasto rabarbarowe z winną nutą

    ...spodzie blachy rozsmarować przygotowane ciasto piaskowe. Ułożyć kawałki rabarbaru, formując dekoracyjny wzorek w kratkę. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 25-30 minut. Po...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Wielkanoc z Kasią

    Puszyste babki, kruche mazurki, a może pascha? Jakie słodkie przysmaki w tym roku zagoszczą na waszym wielkanocnym stole? Garścią inspiracji na świąteczne ciasta i szczyptą ciekawostek o wielkanocnych tradycjach podzieliła się z nami marka Kasia.

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

  • Malinowe pyszności

    Sernik z sosem malinowym Składniki na 12 porcji: Na ciasto: 1 kg białego tłustego sera, 25 dag cukru, 4 jajka, 1/2 l śmietany kremówki, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, budyń waniliowy, 2 łyżki(...) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C. Gdy ciasto ostygnie, oprósz je cukrem pudrem. Udekoruj kratką cukierniczą oraz świeżymi owocami. 4. Oczyszczone i opłukane maliny zmiksuj blenderem, dodaj...

  • Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową. Biszkopt3 jaja160 g cukru pudru50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanejszczypta soli Mus gruszkowy1 kg gruszek85 g brązowego cukru 500 ml wody215 ml soku z cytrynyskórka starta z 1 cytryny1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru1½ galaretki cytrynowej Pianka kawowo-czekoladowa70 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 36%2 łyżki cukru pudru85 g czekoladowego cappuccino 150 ml zimnej wody Dekoracja80 g czekolady...