• Informacje na temat:

    puryna w żywności

Artykuły na temat: puryna w żywności
  • Hiperurykemia zwiększa ryzyko chorób serca

    ...diety Unikaj smażenia. Spożywaj dania gotowane - zwłaszcza na parze. Proces gotowania zmniejsza ilość puryn w żywności. Ostatni posiłek jedz 3-4 godziny przed snem (w nocy wzrasta ilość zatrzymywanego...

  • Metalami ciężkimi nazywamy grupę metali i półmetali o dużej gęstości - najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Pierwiastki te mogą przedostawać się do organizmu ze środowiska lub wraz z żywnością. Niestety, mogą się kumulować w tkankach. To w rybach jest najwięcej metali ciężkich. Fot. 123RF.COM/PICSEL Źródłem metali ciężkich w żywności jest zanieczyszczone środowisko - gleba, woda i powietrze. Mogą być produktami spalania, szczególnie węgla, ropy naftowej (rtęć) czy...

  • Jak poprawić pracę nerek?

    ...oczyścisz Pamiętaj nie tylko o diecie i unikaniu wysokoprzetworzonej żywności oraz cukru, ale także dbaj  o aktywność fizyczną  - ćwicz 3 x w tygodniu po 30 minut. Poza tym, aby wzmocnić efekt...

  • Zetrzyj i zamroź cukinię - idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy. Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok. Nie potrzeba wiele czasu i lat doświadczeń, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw. Jasne instrukcje dadzą ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w...

  • Masz kamicę nerkową? To nie powód żeby rezygnować z diety!

    ...i słodko. Naucz się jeść bez soli – to łatwe! Lekarze zalecają, by zjadać jej jak najmniej, nie więcej niż 3 g w ciągu dnia. Do tej ilości wlicza się także sól dodawana przez producentów żywności(...) pij też mocnej herbaty i kawy; -produktów z fosforanami (przy kamicy fosforanowo-wapniowej): warzyw strączkowych, ziemniaków, serów, jaj, mleka; - produktów z purynami niekorzystnie zakwaszających...

  • Blisko połowa marnowanego jedzenia w Unii Europejskiej, czyli aż 42%1, pochodzi z gospodarstw domowych alarmuje Komisja Europejska. W Polsce 60%2 badanych osób przyznaje się do wyrzucania żywności. Jednak jedynie, co szósty badany Polak3 przyznaje, że marnowanie jest istotnym problemem. Tymczasem w Polsce marnowane jest 9 mln ton1 jedzenia. Można to zmienić, angażując się w działalność Banków Żywności, jako wolontariusz. Fot. materiały prasowe Zjawisko marnowania żywności jest obecne we...

  • Podagra. Arystokratyczna choroba, która się zdemokratyzowała

    ..., dlaczego jednym z najgroźniejszych jest alkohol.   - Atak może sprowokować wiele rzeczy: od zjedzenia dużej ilości pokarmu bogatego w puryny (zawarte w żywności związki organiczne, które przekształcają się...

  • Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak...

  • Pamiętaj o... folianach

    ...żywności (gotowania, długiego przechowywania) straty folianów są duże i sięgają 50-90 proc. ich początkowej zawartości. Niedobór kwasu foliowego Spożywanie produktów będących źródłem kwasu foliowego nie zapewni nam jego odpowiedniej ilości, ponieważ organizm człowieka przyswaja tylko około połowy folianów pochodzących z żywności. Natomiast syntetyczny kwas foliowy jest przyswajany niemal w 100

  • Sprawdź, czego nie wiesz o dodatkach "E"! Czym są tak naprawdę "E" dodatki?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wyróżnikiem dodatków do żywności "E" jest to, że nie są normalnie spożywane w danym produkcie, a są do niego dodawane, aby poprawić jego smak, zapach, kolor, wygląd, konsystencję i trwałość. Stąd dzielimy je na: - barwniki (E 100 - E 199),- konserwanty (E 200 - 299),- przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E 300 - E 399),- emulgatory, środki spulchniające, środki żelujące (E 400 - E...