• Informacje na temat:

    puree z brokuł

Przepisy na temat: puree z brokuł
  • Zupa z groszku, brokułów i cukinii

    Sposób przygotowania: Obierz cebulę i podsmaż na oliwie. Dodaj posiekane warzywa i groszek. Przypraw solą i pieprzem. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Blenderem zmiksuj na puree. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Usmaż jajka przepiórcze z odrobiną oliwy z oliwek. Podawaj zupę na zimno w misce ze smażonym jajkiem i parmezanem na wierzchu.

  • Kurczak na brokułowej pierzynce :)

  • Puree marchewkowe

    Gdy nie masz pomysłu, co zrobić na drugie danie, sięgnij po nasz przepis. Puree marchewkowe zaskoczy domowników smakiem. Ta potrawa jest tak delikatna, że mogą ją spożywać dzieci powyżej 6 miesiąca życia, a także alergicy.

  • bardzo szybkie, tanie, zdrowe, pyszne

  • Zielone kulki z ziemniaków

    Oryginalny pomysł na puree...

  • Pieczone puree

  • Bazyliowy kurczak z pomidorami i ryżem

    Etap trzeci (od 9 miesiąca) rozszerzania diety dziecka - to wspaniały okres. Nasz maluch ma już dość dobrą koordynację wzrokowo-ruchową, jest w stanie sam chwycić łyżeczkę lub widelec. Do tego powinien mieć już pierwsze ząbki. Możemy więc zacząć podawać produkty o grubszej strukturze, nie wszystko musi sprowadzać się do zmiksowanego puree lub kaszki. Oto pyszny przepis!

  • puree domowej roboty

  • ...50 dag brokułów; 25 dag cukinii; 2 ząbki czosnku; 2 szalotki; 25 dag żółtej i czerwonej papryki; sól; 20 dag cukru; 125 ml octu winnego; 1 łyżeczka ziaren pieprzu; 1 łyżeczka kolendry; 1 łyżeczka gorczycy; sól.

  • Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem gorącego mleka i masła.

Artykuły na temat: puree z brokuł
  • Chrupiące krokiety ziemniaczane z brokułami

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, posolić, gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić, dobrze odparować, ugnieść na puree. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  2. Brokuł podzielić na różyczki, gotować ok. 4 minut. Odcedzić, dobrze odsączyć, drobno posiekać. Dodać do puree ziemniaczanego, połączyć z żółtkiem...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Jak uniknąć zadławienia jedzeniem u dziecka?

    ...żuciem, czy rozgryzaniem landrynek. Nie podawaj zbyt dużych kawałków owoców lub warzyw. Dziecku poniżej 9 miesięcy podawaj je w postaci puree. Dzieciom powyżej tego wieku warzywa i owoce rozgniataj lub ścieraj na tarce, mięso drobniutko siekaj. Powoli możesz podawać malutkie kawałeczki gotowanego brokułu, kalafiora, marchewki, czy ziemniaków. Krój mięso na małe kawałki. Niemowlętom poniżej...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Młode warzywa

    ...tłuczkiem. Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Brokuł umyj, pokrój na małe kawałki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i również zetrzyj na tarce na dużych oczkach(...). Do miski włóż warzywa, dodaj ziemniaczane puree, jajko, dokładnie wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę, aby ciasto było dość gęste. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej...

  • Wypróbuj przepis, z którym w trzecim odcinku musieli zmierzyć się uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!". HERBATNIK - spód 40g masła 35g cukru 60g mąki 450 15g mąki migdałowej 65g płatków owsianych 50g masła   Połączyć 5 pierwszych składników. Upiec w formie kruszonki do złotego koloru. Zagotować masło dodać do odpieczonej kruszonki i wymieszać. Wycisnąć 6 spodów grubości 3-4mm wewnątrz wycinaka. Schłodzić. ŻELKA PEKTYNOWA   100g puree malinowego 35g puree z czarnej porzeczki 5g...

  • To małżeństwo wspólnie zgubiło ponad 100 kilogramów

    ...należał do najzdrowszych: żywili się głównie hamburgerami, mrożonymi nuggetsami z kurczaka i ziemniaczanym puree instant, czyli wszystkim, co dawało mnóstwo kalorii i żadnych wartości odżywczych, a do(...) w stanie przeżyć bez pieczywa i puree ziemniaczanego. Jednak już kilka dni po tym, jak przeszedł na dietę, wiedział, że podjął słuszną decyzję. Oboje przyznają, że szybkie efekty, jakie daje dieta...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off..." Krzysztof Ilnicki przygotował dla uczestników trudne zadanie. Jego przepis na panna cottę wymaga precyzji i sporej wiedzy kulinarnej. Spróbujecie? Panna Cotta 250 g mleka 3 szt wanilii Masa żelatynowa: 218 g białej czekolady 5 g żelatyny 25 g wody 31 g masy żelatynowej 343 g śmietanki 36% Zagotować mleko z wanilią. Zalać nim czekoladę i masę żelatynową. Połączyć. Dodać zimną śmietankę. Gdy zacznie tężeć, napełnić słoiki ustawione pod kątem 35-45°....

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...poranki. Jesienny klimat idealnie podkreśli kawa z dodatkiem pysznego puree dyniowego w połączeniu z rozgrzewającym syropem korzennym. Zniewalający zapach i słodki smak od razu wprawią cię w dobry(...) soli i pieprzu przysmaż na patelni, a następnie dodaj różyczki brokułów i całość zalej wcześniej przygotowanym apetycznym sosem. W osobnym garnku ugotuj makaron tagliatelle, a następnie zmieszaj go...

  • W konkurencji technicznej uczestniczy musieli przygotować aż trzy rodzaje ciasteczek: ptysie, mini torciki i bezy. Ptyś Kruchy herbatnik (Croustillant)100g mąka T450100g cukier demerara80g masłoWszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania jednolitego ciasta.Rozwałkować do grubości 3-4mm. Schłodzić. Wyciąć dyski o śr. 4cm. Przechować w lodówce Ciasto Parzone75g woda75g mleko pełne75g masło3g sól6g cukier kryształ90g mąka T650150g jaja (3 średnie jaja)Zagotować 5 pierwszych składników....