• Informacje na temat:

    puree dorsz

Przepisy na temat: puree dorsz
  • Obiad w angielskim stylu to nie tylko ryba z frytkami

    ...wśród ryb wybór jest spory. - W wersjach najprostszych są to filety z dorsza (cod) lub rdzawca (pollock), zdarzają się łupacz (haddock), czarniak (coley), gładzica (plaice) oraz raja (skate(...)" składają się z wieprzowiny, czasami do nadzienia dodane są jabłka, pomidory, wołowina lub zioła. Pod słówkiem mash (skrót od mashed potatoes) kryją się tłuczone ziemniaki, podobne do puree" - opisuje...

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    Norwegia. Lutefisk przyrządza się najczęściej z suszonego dorsza, a cały proces trwa minimum 12 dni. Mięso ryby (im bardziej wysuszone, tym lepiej) przez kilka dni moczy się w wodzie, a przez kolejne(...) substancji i musi  trwać minimum 3-4 doby.   Tak przygotowane mięso dorsza zmienia konsystencję i zaczyna przypominać galaretkę wymoczoną w mydle (na lutefisk mówi się także "ryba mydlana"). Ostatnim...

Artykuły na temat: puree dorsz
  • Masz kamicę nerkową? To nie powód żeby rezygnować z diety!

    ..., grzanki. - Mięso, drób, ryby: chuda cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, leszcz, flądra, karmazyn, sola (ryby gotowane z warzywami). - Tłuszcz: oleje roślinne, oliwa, masło. - Warzywa: marchew, dynia, pietruszka, seler, buraki czerwone (gotowane bez skórki i przecierane, w formie puree), sałata, pomidory bez skórki. - Owoce: jabłka, morele, brzoskwinie (dojrzałe, gotowane...

  • Sposób na rybkę

    ...doskonale smakują też na zimno, nadają się na musy i jako składnik sałatek. Smakowita jest również zupa. Zapiekanka rybna Składniki: 500 g filetów rybnych np. łososia lub dorsza, 3 łyżki soku(...), sól, 200 g łososia (filety), 200 g dorsza (filety), 2 liście laurowe, 2 małe cebule, 3 jajka, 2 łyżki masła, zmielony czarny pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, bułka tarta, olej do...

  • Dieta lekkostrawna

    ..., podprawiane świeżą śmietaną; zupy owocowe przecierane; chude mięso cielęce, wieprzowe, z kurcząt i indyków, gotowane, pieczone w folii; chude ryby (dorsz, sandacz, karmazyn, szczupak, karp), gotowane, faszerowane, w galarecie; niewielkie ilości chudych wędlin; ziemniaki gotowane lub puree; przyprawy łagodne; cynamon, bazylia, liście laurowe, sól; sok z cytryny; słaba herbata; bawarka; kawa zbożowa...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ...są trudne, preferuję proste dania. Ostatnio zrobiłem mielone kotlety rybne z dorsza i łososia, pyszne i bardzo proste. Podajemy je z dodatkiem kapusty kiszonej i ziemniaczanym puree. U nas zawsze...