• Informacje na temat:

    pulpety z ziołami

Przepisy na temat: pulpety z ziołami
  • Pulpety drobiowe

    Pulpety z indyka z dodatkiem płatków jaglanych i sosu pomidorowego smakują wyśmienicie, dosłownie rozpływają się w ustach. Mogą nawet zastąpić dwa dania.

  • Pulpety z mięsa mielonego w sosie z włoszczyzny

  • Pulpety drobiowe w pomidorach

    Sposób przygotowania Mięso wyrób z jajkiem, jedną posiekaną cebulą, 1-2 łyżkami bułki tartej oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj starty drobno żółty ser, uformuj pulpety. Obsmaż je na oleju.  Poszatkuj i zrumień na oleju drugą cebulę. Pomidory rozmiksuj, połącz z cebulą i szklanką bulionu. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem, wyłóż pulpety. Zalej je sosem...

  • Danie proste ale i smaczne.

  • Mięsne pulpety z makaronem

    ...z zalewą. Zagotować, doprawić pieprzem, solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu włożyć pulpeciki, podgrzać je. Na talerzach rozłożyć makaron, polać go sosem...

  • O jakie trzy zioła chodzi? O lubczyk, natkę pietruszki i koperek :)

  • Pulpety po elbląsku

    Pulpety z indyka z dodatkiem płatków jaglanych i sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. Mogą nawet zastąpić dwa dania.

  • Przepis wart wypróbowania: "Oliwkowe pulpety"

  • Złote pulpety

    ...1. Dynię i cebulę zetrzyj, połącz z mięsem, bułką, jajkiem,solą i pieprzem. Utocz pulpety. 2. Sos: warzywa zetrzyj. Zalej je 2 szkl. wody, dołóż liście laurowe i ziele ang. Zagotuj. 3. Włóż pulpety. Gotuj przykryte ok. 30 min, do miękkości.4 Wyjmij pulpety, sos zmiksuj,zapraw śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotuj. Ponownie włóż pulpety. Posyp natką.

  • Małe, mięsne kuleczki, które sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska ;). Pulpety wieprzowe mogą być idealną propozycją na rodzinny obiad.

Artykuły na temat: pulpety z ziołami
  • Pulpety całe w ziołach

    Sposób przygotowania: 1. Bułkę podziel na mniejsze kawałki i namocz w mleku. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Następnie zeszklij na maśle. 2. Mięso dokładnie wymieszaj z odciśniętą bułką. Dodaj jajka, sól i pieprz. Masę wyrób rękami, uformuj okrągłe kotleciki i obtocz je w tartej bułce wymieszanej z ziołami.  3. Mięso usmaż z obu stron na oleju. Podawaj z makaronem. Zobacz także:

  • Czy zamierzacie zmienić sposób odżywiania? A może chcielibyście pozbyć się warstwy zimowego tłuszczyku lub wyeliminować niektóre zwyczaje żywieniowe? Natura ma sekretną broń przeciwdziałającą zbędnym kilogramom. To zioła, które są małe, zielone i wspaniale smakują. W połączeniu ze zrównoważoną dietą pomagają zgubić zbędne kilogramy, nie odbierając przy tym przyjemności z jedzenia, a wręcz przeciwnie dodają potrawom smaku. Kiedy odchudzanie staje się takie proste, to któż chciałby jeszcze...

  • Złote pulpety

    Przygotowanie: Dynię i cebulę zetrzyj, połącz z mięsem, bułką, jajkiem, solą i pieprzem. Utocz pulpety. Warzywa zetrzyj. Zalej je 2 szklankami wody, dołóż liście laurowe i ziele ang. Zagotuj. Włóż pulpety. Gotuj przykryte ok. 30 min, do miękkości.4 Wyjmij pulpety, sos zmiksuj,zapraw śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotuj. Ponownie włóż pulpety. Posyp natką. Zobacz także:

  • O leczniczych właściwościach ziół wiemy od wieków, a przepisy i informacje o nich przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Już najwyższa pora, aby wiedza naszych przodków pomogła nam w odchudzaniu. Stopniowo coraz bardziej przekonujemy się do ziół, a z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się fitoterapia, czyli leczenie ziołami. Niektóre znajdują już powszechne zastosowanie w naszej kuchni lub korzystamy z nich przy okazji domowego leczenia dolegliwości. Warto również odkryć te...

  • Pulpety na trzy sposoby

    Pulpety, inaczej klopsy, zwykle przygotowujemy ze zmielonego mięsa z dodatkami. Z masy formujemy kulki. Gotujemy je lub smażymy. Serwujemy z sosem lub w bulionie (czystej zupie).

  • Zbiór i zastosowanie. Ponad 80 przepisów. Nie trzeba mieć własnej działki, by móc się cieszyć świeżymi ziołami lub owocami. Natura to ogromny ogród, w którym plony może zbierać każdy, kto ma chęci i odpowiednią wiedzę. Na skrajach dróg, w lasach i na łąkach rośnie wiele dzikich roślin o doskonałych walorach smakowych i właściwościach leczniczych. Zielone liście na sałatkę lub jarzynkę dostępne są od wczesnej wiosny aż do zimy, lato obfituje w pachnące ziołowe przyprawy, a jesień to czas jagód...

  • Te mielone cię zachwycą

    Klopsiki, pulpety, frykadelki... Delikatne i aromatyczne. Mieszaj, przyprawiaj i podawaj.

  • Ileż to razy czytając przepisy napotkaliśmy w składnikach świeżą bazylię czy kolendrę? W takich sytuacjach często sięgamy po torebkę z suszonymi ziołami. Błąd! Smaku i aromatu świeżych ziół nic nie zastąpi! Dodatkowo są bardzo zdrowe oraz wyjątkowo proste w uprawie, także w warunkach domowych. Fot. 123RF/Picsel Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka, że te pierwsze mają więcej olejków eterycznych i witamin, przez co są bardziej aromatyczne. Należy je jednak...

  • Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa

    Można przyrządzić z niego nie tylko klasyczne kotlety z cebulką. Warto skusić się też na inne regionalne potrawy - pulpety, klopsy i pieczenie.

  • Na pewno nieraz zdarzyło wam się kupić zioła w doniczce w supermarkecie. Piękne, świeże i zielone roślinki po kilku dniach marniały i usychały. Czy można je uratować? Fot. ©123RF/PICSEL Jak wygląda masowa produkcja ziół doniczkowych? Już od momentu zasiania, rośliny są trzymane w optymalnych, cieplarnianych warunkach. Palety z nasionami są ustawianie w specjalnych komorach, które mają za zadanie przyśpieszyć proces kiełkowania roślin. W takich komorach panuje wysoka wilgotność powietrza, bo...

Wideo na temat: pulpety z ziołami
  • Jak smażyć, ile czasu gotować i jak podać pulpety?

    Keftedes to danie prosto z Grecji. Piotr Ogiński zaprezentował krok po kroku jak przygotować te pyszne i zaskakujące w smaku kotlety mielone. Istotne są tu dodatki. Czerwona cebulka, feta, oliwki i świeże zioła to tylko część składników, które sprawią, że pulpety będą miały wyjątkowy smak. Jeśli marzą wam się greckie smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis! (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)

  • Czerwona cebula, feta, oliwki, zioła - jak przyprawić mięso mielone na Keftedes?

    Keftedes to danie prosto z Grecji. Piotr Ogiński zaprezentował krok po kroku jak przygotować te pyszne i zaskakujące w smaku kotlety mielone. Istotne są tu dodatki. Czerwona cebulka, feta, oliwki i świeże zioła to tylko część składników, które sprawią, że pulpety będą miały wyjątkowy smak. Jeśli marzą wam się greckie smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis! (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)

  • Jak zrobić sos pomidorowy do greckich kotletów mielonych?

    Keftedes to danie prosto z Grecji. Piotr Ogiński zaprezentował krok po kroku jak przygotować te pyszne i zaskakujące w smaku kotlety mielone. Istotne są tu dodatki. Czerwona cebulka, feta, oliwki i świeże zioła to tylko część składników, które sprawią, że pulpety będą miały wyjątkowy smak. Jeśli marzą wam się greckie smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis! (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)