• Informacje na temat:

    pulpety z porem i marchewką

Przepisy na temat: pulpety z porem i marchewką
  • Pomysł na obiad, czyli pyszne pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem!

    ...(wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety. Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu...

  • Delikatne danie obiadowe dla całej rodziny czyli pulpety wieprzowe ze schabu duszone z marchewką i porem w sosie lekko pomidorowym.

  • Chińskie pulpety wołowe z ryżem

    Obiad w chińskim stylu.

  • Pulpety z mięsa mielonego w sosie z włoszczyzny

  • Zupka z chrupkami kukurydzianymi

    ...bułki tartej. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpety. Wrzucaj je do wywaru. Gotuj razem jeszcze 10 minut. 4. Śmietanę rozprowadź w chochelce zupy, wlej do...

  • Następstwo zwykłych mielonych. Polecam z tym sosem koperkowym

  • Zimowy rosołek z pulpetami

    ...gładką masę. Dopraw ją solą oraz pieprzem. 3. Do bulionu wrzucaj partiami pulpety. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu. Posyp natką. Do...

  • Coś szybkiego ale dobrego

  • Klopsy rybne

    ...i odciśnięty tost, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Uformuj pulpety i wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj około 5 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego pora. Następnie oprósz mąką i ułóż pulpety. Całość chwilę podsmaż i przypraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, wlej bulion. Danie podawaj z makaronem.

  • Danie proste ale i smaczne.

Artykuły na temat: pulpety z porem i marchewką
  • Klopsy rybne

    ...i odciśnięty tost, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Uformuj pulpety i wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj około 5 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego pora. Następnie oprósz mąką i ułóż pulpety. Całość chwilę podsmaż i przypraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, wlej bulion. Danie podawaj z makaronem. Zobacz także:

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Gorąca zupa? To jest to!

    ...smaku. Krupnik z marchewką Składniki na 4 porcje: 6-8 łyżek średniej kaszy jęczmiennej (ok. 4 łyżek na litr wywaru), 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 40 dag serc drobiowych, 1/2 małego selera(...), 1 czerwona papryka, 3 ziemniaki, 2 garście fasolki szparagowej, 1/2 szklanki śmietany, 1 cebula, sól, pieprz. Na pulpety: 40 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki siekanej natki...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...

  • Smaki arktyczne

    ...i octem do smaku. Wykładamy pulpety na głębokie talerze i zalewamy zupą. Posypujemy szczypiorkiem. Pieczony łosoś z cytrusową marchewką W tym daniu najlepiej sprawdzi się łosoś dziki, nie(...) najważniejszą treść. Potem jeszcze pieczony łosoś z cytrusową marchewką, a na deser herbatniki z gruszkami. Odradzam wino do zupy. Do łososia proponuję mocno zbudowane sauvignon blanc znad Loary, do deseru...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Dieta na lepsze trawienie

    ...z grzankami, 2 pulpety z drobiu, 2 łyżki ryżu, tarte buraczki z cytryną; Deser: kisiel owocowy ze startym jabłkiem; Kolacja: kanapka z pastą twarogową, natką i jogurtem, pomidor. Dzień drugi...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...