• Informacje na temat:

    pulpety z kapustą

Przepisy na temat: pulpety z kapustą
  • Mięsne pulpety w zupie jarzynowej

    .... Wyrób masę, dosypując w razie potrzeby bułkę tartą. Dopraw solą oraz pieprzem. 2. Z masy formuj niewielkie pulpety. Ułóż je na blasze i piecz 8-10 min w 190 st. Cebulę obierz i posiekaj razem...

  • Mięsne pulpety w zupie jarzynowej

    .... Wyrób masę, dosypując w razie potrzeby bułkę tartą. Dopraw solą oraz pieprzem. 2. Z masy formuj niewielkie pulpety. Ułóż je na blasze i piecz 8-10 min w 190 st. Cebulę obierz i posiekaj razem...

  • Składniki: 50 dkg mięsa mielonego, czerwona papryka, mała główka kapusty, pekińskiej, 1 średnia cebula, 1/2 szklanka kaszy manny.

  • Idealny na mrozy

    Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać kapustę, zalać bulionem i winem, gotować 20 minut. Po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę. Mięso mielone wymieszać z bulką, jajkiem, doprawić solą i pieprzem, uformować małe pulpety i usmażyć je na oleju. Pokrojone kabanosy i pulpety włożyć do zupy, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Dekorować listkiem bazylii.

  • Kuchnia na cały tydzień

    Kopytka z kapustą i mięsem Sposób przygotowania 1. Zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone mięso i smaż. Zalej wodą, dodaj połamane suszone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie(...) pomidorowy.  3. Ugotowane ziemniaki zagnieć z jajkiem i mąką. Uformuj kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku 5 minut. Podawaj z kapustą.  Pizza z jabłkiem Sposób przygotowania 1. Drożdże...

  • Zupa pho

    ...pulpety. 2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż pulpety na wyłożonej papierem półce piekarnika. Skrop je olejem i piecz 25 minut, obracając od czasu do czasu. 3. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją. Połącz bulion z wodą i zagotuj. Wrzuć do tego pokrojone dymki oraz ugotowany makaron. Trzymaj na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Ułóż pulpety na talerzach, zalej gorącym bulionem z makaronem...

  • Smaczne dania obiadowe

    ...rozgrzanym oleju. Przełóż do rondelka, wlej 2 szklanki wody, wsyp przyprawy, zagotuj, wrzuć pulpety, duś 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy, duś jeszcze 10 minut. Ugotuj makaron, wrzuć do do sosu...

  • Smaczne potrawy na każdy dzień tygodnia

    .... Duś 10 minut, sosem zalej pulpety. Podawaj z makaronem.  Pstrąg z cytryną Sposób przygotowania 1. Pstrągi natrzyj solą i pieprzem. Do wnętrza włóż koper, cytrynę pokrojoną w plastry. Drugą...

  • Pokażę wam moją dietę

    ...włoszczyznę. Teraz włącz piekarnik i rozgrzej do 160 stopni. Pulpety: obierz pietruszki lub porządnie wyszoruj szczoteczką, a następnie przełóż na blachę i włóż do piekarnika na 20 minut. Posiekaj(...) części. Włóż do wrzącej osolonej wody. Gotuj 4-7 minut. Uwaga: Pulpety i szparagi polej sosem szałwiowym i posyp grubą solą morską. Kapuśniak idealny - Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...g sklarowanego masła roztopić na patelni i obsmażać kulki 12 minut. Po zdjęciu pulpetów, obsmażyć przez 3 minuty pokrojoną na duże kawałki połowę papryki. Pulpety i paprykę na przemian nadziewać na...

Artykuły na temat: pulpety z kapustą
  • 2 dania z kapusty

    ...i pieprzem, uformować małe pulpety i usmażyć je na oleju. Pokrojone kabanosy i pulpety włożyć do zupy, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Dekorować listkiem bazylii.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Te mielone cię zachwycą

    Klopsiki, pulpety, frykadelki... Delikatne i aromatyczne. Mieszaj, przyprawiaj i podawaj.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Co jeść, by złagodzić objawy reumatyzmu

    ...grahamka z pastą z makreli, jajkami, natką pietruszki, woda.  Obiad  Barszcz czerwony z uszkami, ziemniaki, pulpety z indyka w sosie pomidorowym, surówka z kapusty, kompot albo zupa jarzynowa, kasza...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Dieta po zawale

    Śniadanie  Owsianka na wodzie z bananem, jagodami i łyżką jogurtu, kawa zbożowa z mlekiem lub dwie kromki razowego chleba z pastą z oliwek i polędwicą z kurczaka. Drugie śniadanie Połowa awokado skropiona sokiem z limonki, lemoniada z miodem albo dwa suchary, serek wiejski light, herbata owocowa.  Obiad  Barszcz ukraiński niezabielany, dwa małe ziemniaki z wody, dwa pulpety z indyka, kiszona...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Gołąbki – prosty przepis na zero waste

    ...to właśnie mięso gra pierwsze skrzypce? Mamy dobrą wiadomość! Gołąbki też je uwielbiają. Znakomicie dopasują się do różnorodnych mięs oraz ryby. W kapuściane liście śmiało zawijaj pulpety, schabowe...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...