• Informacje na temat:

    pulpety kasza manna

Przepisy na temat: pulpety kasza manna
  • Bulion z pulpetami

    Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżka smalcu 25 dkg wieprzowiny sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 5 dkg kaszy manny 2 jaja 1,5 l bulionu Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zmielić mięso i wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, kaszą manną, jajkami i wystudzoną cebulą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 minut. Z mięsa formować małe pulpety...

  • Delikatny i łagodny w smaku, a do tego banalnie prosty deser lub drugie śniadanie

  • smaczny deser nie tylko na walentynki ;)

  • Wspomnienie dzieciństwa :)

  • Wiem, że przepis na kaszę manną nikogo nie powali na kolana, ale dzisiaj będąc w supermarkecie i chcą sobie kupić dziecięcą kaszkę smakową (oboje z mężem je uwielbiamy), po przeczytaniu składu stwierdziłam, że chyba jednak nie. Kupiłam starą dobrą kaszę i w domu zaczęłam szaleć:)

  • Kasza manna z kakao

  • Kasza manna na mleku

  • Taką kaszę mannę można przygotować na szybki podwieczorek lub gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Słodka kasza manna pysznie komponuje się z kwaśnymi malinami.

  • …vispipuuro w kuchni fińskiej bądź klappgröt w kuchni szwedzkiej to kasza manna na mleku z jagodami, zazwyczaj brusznicami. Deser można podać z mlekiem i cukrem czy też słodką śmietanką. Przeglądając przepisy widziałam że deser ten jest zarówno przyrządzany na mleku jak i wodzie; ja zrobiłam na mleku.

  • Szybkie i zdrowe śniadanie w kilka minut? Tak to jest możliwe! Pyszna owocowa kasza gotowana w tym przypadku na wodzie. Ale jeśli ktoś lubi można ugotować ją na dowolnym mleku. Słodzona miodem z dużą ilością malin i borówek. Witaminowa bomba na rozpoczęcie dobrego dnia.

Artykuły na temat: pulpety kasza manna
  • Pulpety z kaszy jaglanej

    Pulpety możesz podać z makaronem.

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Co jeść, aby poczuć ulgę w gorączce

    Pokarmy powinny być lekkostrawne, ale o dużej wartości odżywczej. Sięgaj po białe pieczywo, biszkopty, drobne kasze (jęczmienna, manna), ryż, płatki zbożowe, wyłącznie chude mięso, wędliny, ryby.

  • Tak przygotowana kasza manna zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. SKŁADNIKI - 1 szklanka jagód - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - ¼ łyżeczki kardamonu PRZYGOTOWANIE Krok 1Jagody miksujemy na gładki mus. Krok 2Do garnka wlewamy pół szklanki mleka, cukier i przygotowany mus jagodowy. Gotujemy na małym ogniu. Krok 3Do miski wlewamy pozostają część mleka i dodajemy kaszę mannę z kardamonem. Gdy mleko z jagodami się zagotuje, dodajemy mleko z kaszą. Gotujemy przez...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    ...w pieczywie (chleby, bułki, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze), kaszach (manna, jęczmienna, perłowa, pęczak, kuskus), makaronach czy kawie zbożowej. Obecnie gluten dodawany jest do wielu innych produktów, często takich, w których nie spodziewamy się jego obecności, np. do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety, konserwy mięsne), ryb, dań gotowych, wyrobów garmażeryjnych, koncentratów zup...

  • Różnego rodzaju kasze bardzo często goszczą na naszych stołach. Nie powinno to nikogo dziwić, gdyż są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich produktach jak chociażby kasze, które od wieków były podstawą polskiej tradycji kulinarnej. Na szczęście wiele wskazuje na to, iż trend ten...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    .... do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety, konserwy mięsne), ryb, dań gotowych, wyrobów garmażeryjnych, koncentratów zup i sosów. Jest również w jogurtach, lodach czy napojach. Pod postacią(...) Jeszcze do niedawna był obecny wyłącznie w żywności produkowanej na bazie zbóż, w których występuje naturalnie, a więc w pieczywie (chleby, bułki, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze), kaszach...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...

  • Gluten. Winny czy niewinny?

    ...(pszenica, żyto, jęczmień), a więc w pieczywie (chleby, bułki, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze), kaszach (manna, jęczmienna, perłowa, pęczak, kuskus), makaronach czy kawie zbożowej. Obecnie jednak, ze względów technologicznych, gluten dodawany jest do wielu innych produktów, często takich, w których nie spodziewamy się jego obecności, np. do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety...

  • Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur. Fot. 123RF Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza...