• Informacje na temat:

    pulpety a la golabki

Przepisy na temat: pulpety a la golabki
  • Smaczne dania obiadowe

    ...rozgrzanym oleju. Przełóż do rondelka, wlej 2 szklanki wody, wsyp przyprawy, zagotuj, wrzuć pulpety, duś 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy, duś jeszcze 10 minut. Ugotuj makaron, wrzuć do do sosu...

  • Smaczny pomysł na "Kalarepki a la gołąbki"

  • Jakie mięso mielone do czego?

    Wieprzowe: Na kotlety, farsze; świeże jest różowo-czerwone. Zbyt jasne jest tłuste. Wołowe: Na tatary, farsze, do sosów. Świeże jest żywoczerwone. Drobiowe: Do farszów, kotletów, pulpetów. Lepiej zmielić w domu (kupne miewa chrząstki). Cielęcina: Na delikatne pulpety. Świeża jest połyskliwa i jasnoróżowa. Mieszane: (np. wołowe z wieprzowym 1:1) Na kotlety, gołąbki, pieczenie.

  • Pyszne regionalne danie (pochodzi ze śląska)- zrobione domowym sposobem :)

  • Mniej znane rodzaje ryżu

    ...kaloryczny. Ma neutralny smak i dobrze wchłania inne aromaty. Doskonale zagęści i zwiąże sosy, zupy, pulpety czy gołąbki. Najlepszy do risotto i zapiekanek. Nadaje się także do sushi. Cena 9 zł/kg...

  • Chyba nie tylko ja mam odwieczny problem co zrobić z kurczakiem z "niedzielnego rosołu" :)

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...g sklarowanego masła roztopić na patelni i obsmażać kulki 12 minut. Po zdjęciu pulpetów, obsmażyć przez 3 minuty pokrojoną na duże kawałki połowę papryki. Pulpety i paprykę na przemian nadziewać na...

  • Danie chińskie z kurczakiem, które zrobimy w kilka chwil. Bardzo smaczne podane z makaronem.

  • Przepis wart wypróbowania: "A la tiramisu"

  • Jest idealnym ciastem nie tylko na upalne dni. Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Artykuły na temat: pulpety a la golabki
  • Gołąbki – prosty przepis na zero waste

    ...to właśnie mięso gra pierwsze skrzypce? Mamy dobrą wiadomość! Gołąbki też je uwielbiają. Znakomicie dopasują się do różnorodnych mięs oraz ryby. W kapuściane liście śmiało zawijaj pulpety, schabowe...

  • Te mielone cię zachwycą

    Klopsiki, pulpety, frykadelki... Delikatne i aromatyczne. Mieszaj, przyprawiaj i podawaj.

  • Jakie mięso mielone wybrać?

    Mięso wieprzowe idealne będzie na kotlety i farsze. Świeże mięso jest różowo-czerwone. Zbyt jasne jest tłuste. Wołowe będzie dobre na tatara, farsze i do sosów spaghetti. Drobiowe najlepsze będzie do farszów, kotletów i pulpetów. Cielęcina świetnie nadaje się na delikatne pulpety dla osób mających problemy z żołądkiem. Mieszane (np. wołowe z wieprzowym 1:1) na gołąbki i pieczeń rzymską...

  • Gluten. Winny czy niewinny?

    ..., ze względów technologicznych, gluten dodawany jest do wielu innych produktów, często takich, w których nie spodziewamy się jego obecności, np. do wędlin (kiełbasy, kaszanki, pasztety, pulpety...

  • Co nam teraz w jedzeniu najbardziej szkodzi

    ...jak: ● wędliny (szczególnie te z mielonej masy mięsnej, jak kiełbasy, pasztety, metki) - zawierają m.in. difosforan disodowy (E450i) i azotyn sodu (E250). ● dania w słoikach (pulpety, gołąbki...