• Informacje na temat:

    pulpeciki z mięsa mielonego do zupy

Przepisy na temat: pulpeciki z mięsa mielonego do zupy
  • Sycące zupy na chłodne dni

    Tradycyjna polska kuchnia aż kipi od przepisów na pyszne, rozgrzewające zupy.

  • Tradycyjna zupa gołąbkowa to mięso mielone, kapusta i ryż. U mnie mięso mielone jest ale zamiast ryżu i kapusty są warzywa korzenne. Zupę możemy doprawić chili, dzięki czemu rozgrzeje nas w chłodne zimowe dni:)

  • Krupnik z pulpecikami

    Składniki: Na pulpeciki 30 dag mięsa mielonego z indyka 5 łyżek płatków owsianych (zmielonych) 1 jajko  pieprz, sól Na zupę ok. 2 litrów wody 1/2 szkl. kaszki kuskus 4 średnie(...)  z płatkami i jajkiem. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Wyrób. Uformuj małe pulpeciki. Do garnka wlej wodę. Wrzuć kostki bulionowe. Warzywa (oprócz ziemniaków) obierz, umyj, włóż do wywaru. Całość gotuj ok. 20

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Zupy z kaszą

    ...wykorzystaj np. do farszu na pierogi albo pokrój i dodaj do zupy. Minestrone z kaszą perłową Sposób przygotowania 1. Mięso mielone wyrób z płatkami i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj małe pulpeciki. Włóż je do lodówki. Kaszę opłucz na sitku, osącz. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, umyj i pokrój na kawałeczki.  2. Bulion...

  • Delikatne pulpeciki w sosie koperkowo - cytrynowym.

  • Pomidorowa z pulpecikami

    ...posiekaną drugą cebulę.  2. W misce wymieszaj mięso mielone z żółtkiem, ubitym białkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką oraz usmażoną cebulą. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Wrzuć do zupy. Dodaj lekko rozgniecione pomidory. Gotuj pół godziny, pod koniec dodaj ciecierzycę.  3. Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz pokrojonego w plasterki pora. 

  • Smaczny pomysł na "Pulpeciki z mięsa wieprzowego"

  • Flaki z pulpetami

    Składniki: - 1 kg flaków krojonych, - 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego, - 2 żółtka jajka, - 0,5 selera, - 1 marchewka, - 3 lt wywaru wołowego, - 2 łyżki suszonego majeranku, - 1 łyżeczka(...) laurowy. Gotować do miękkości flaków. Mielone mięso dokładnie wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem, formować okrągłe pulpeciki. Gdy flaki będą już miękkie, dodać pulpeciki, gotować ok. 10 min...

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

Artykuły na temat: pulpeciki z mięsa mielonego do zupy
  • Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa

    Kotlety siedleckie z kalafiorem Składniki na 5 porcji: 60 dag mięsa mielonego, jajko, 10 bardzo małych różyczek kalafiora, duża cebula, 4 suszone pomidory wyjęte z zalewy olejowej, sól, pieprz(...) być lekko twarde). Wyjmij, osącz. 2. Cebulę obierz i drobno ją posiekaj, a następnie dodaj do mielonego mięsa, wbij jajko, dołóż 2 łyżki bułki tartej, posiekane pomidory oraz zioła. Dolej 3-4 łyżki...

  • Sycące zupy na chłodne dni

    Tradycyjna polska kuchnia aż kipi od przepisów na pyszne, rozgrzewające zupy.

  • Chleb nasz powszedni

    Jest doskonałym dodatkiem do zup, dań z mielonego mięsa i rolad.

  • Jedz pysznie... razem z dzieckiem

    ...smaku solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodaj jajko, kaszę, otręby, musztardę oraz przyprawy, wymieszaj i uformuj kuleczki. Na patelni obsmaż pulpeciki, następnie dodaj je do zmiksowanej zupy(...) Pulpeciki 150 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka, 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 jajko, łyżka otrąb pszennych, łyżka musztardy, czubryca. Bulion 1 litr wody, 2 duże...

  • Szybki zimowy obiad

    ...pomidorów, 1 l bulionu drobiowego, ½ puszki kukurydzy, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki masła, ½ pęczka natki pietruszki, ½ szklanki śmietanki kremówki, 30 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 jajko, 2-3 łyżki(...). Dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 10 minut aż warzywa będą prawie miękkie. Pokrój wędlinę w paski i włóż do zupy. Dodaj serki topione pokrojone w kostkę. Podgotuj zupę jeszcze ok. 5 minut - aż serki się...

  • Kurczak na wzmocnienie

    ...rosołem. Pulpeciki po azjatycku Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego drobiu, czerwona cebula, 2 cebulki dymki, 30 g świeżego imbiru, ząbek czosnku, 8 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju(...). Trzeba pamiętać, że nie jest zalecany kobietom w ciąży i osobom chorującym na wrzody. Hinduski kurczak Składniki na 4 porcje: kurczak, 4 papryczki chili, garść orzechów włoskich, łyżka mielonego...

  • Solidny zimowy obiad

    ...mg Zupa pomidorowa z pulpecikami Skład na 5 porcji: - 40 dag mięsa mielonego - 1 cebula - 1 puszka pomidorów w zalewie - 2 łyżki masła do duszenia cebuli - 1 jajko - 1 mała puszka kukurydzy(...) i doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę i groszek. Gotujemy jeszcze dalsze 10 minut. Zabielamy zupę śmietaną wymieszaną z mąką, dodajemy pulpeciki i siekaną pietruszkę...

  • Zupa pięknie podana

    ..., pieprz, 2 niewielkie kabaczki Na pulpeciki: 40 dag mielonego mięsa drobiowego, jajko, sól, pieprz, 1/2 namoczonej w mleku bułki kajzerki Przygotowanie: 1. Przygotuj pulpeciki: mięso mielone przełóż do(...) gałązkami świeżego koperku i od razu podawaj. Przygotowanie: 60 minut Porcja: 340 kilokalorii Barszcz zabielany Składniki na 4 porcje: 3-4 buraki na wywar oraz 4 duże buraki do podania zupy, 1/2 kg...

  • Zimowe grzybobranie

    ...dag mieszanego mielonego mięsa (wieprzowego i wołowego) , jajko, 25 dag pieczarek, cebula, czerstwa bułka kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, 3 łyżki startego żółtego sera(...) ponownie do zupy. 2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i od razu skrop sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć plasterki pieczarek, przeciśnięty...