• Informacje na temat:

    ptysie idealne

Przepisy na temat: ptysie idealne
  • Ptysie z waniliowym kremem

    Idealny dodatek do kawy

  • Delikatne, pyszne i domowe ptysie :-). Ciasto ptysiowe (parzone) oraz krem budyniowy to idealne połączenie. Ptysie można nadziewać kremem czekoladowym lub bitą śmietaną, zachęcam do wypróbowania!

  • Masz dość chleba i bułek? Oto trzy pyszne zamienniki pieczywa!

    ...tortilli, od razu po ich usmażeniu przełóżmy je na wilgotną ściereczkę, a następnie zwińmy w rulon i zabezpieczmy folią. Ptysie nie tylko na słodko Wyroby z ciasta parzonego zazwyczaj kojarzą nam się(...) decydujemy o jego charakterze. Jako alternatywa dla kanapek najlepiej sprawdzą się wyrabiane z ciasta parzonego ptysie, które przecięte na pół swoim wyglądem przypominają małe bułeczki. - Przygotowanie...

  • Ptysie

  • Jak w pełni wykorzystać sezon na truskawki?

    Ptysie z kremem truskawkowym Sposób przygotowania Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220ºC (bez termoobiegu). Zagotowujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i chwilę(...) odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Upieczone ptysie kroimy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy posypką o smaku owocowym. Galaretkowe babeczki owocowe Sposób przygotowania Na początku...

  • Ptysie

  • Lukry, polewy  i nadzienia

    .... Polukruj pączki lub ptysie. Masa marcepanowa Sparz 20 dag migdałów. Gdy po 15 min spęcznieją, obierz je ze skórki. Zmiel w blenderze z 18 dag cukru i 1 łyżką wody. Kiedy masa będzie gładka i kleista(...) i mieszaj, aż składniki się połączą (ale nie gotuj!). Ciepłą polewą udekoruj np. tradycyjne pączki lub ptysie. Polewa kajmakowo-kawowa Puszkę masy kajmakowej przełóż do rondelka i lekko podgrzej, by była...

  • Ciasto na ptysie wydaje się takie.. trudne, nieprzystępne i skomplikowane. Większość osób, które próbowały samodzielnie w domu zrobić ptysie, ma za sobą jakieś niepowodzenia. Ciasto pod wpływem ciepła piekarnika rozlało się na płaski placek. Ptyś od zewnętrznej strony jest pięknie upieczony, a w środku surowy. Zjarany od zewnątrz i surowy w środku (przerabiałam te etapy)... Jednostki co mniej cierpliwe postanowiły plunąć sobie na to i kupować ptysie w cukierni. Osoby, które się nie poddały...

  • Jak przygotować formę do ciasta?

    ..., jeśli pieczemy ciasto drożdżowe, pierniki, ptysie, ciasta francuskie i półfrancuskie. Bez smarowania W przypadku ciast z dużą zawartością tłuszczu (kruche, francuskie) blaszki nie musimy niczym...

  • Ptysie są łatwe tanie i szybkie w przygotowaniu.

Artykuły na temat: ptysie idealne
  • Gianduja - oryginalna nutella

    Jak to często bywa z najlepszymi przepisami, matką wynalazku okazała się potrzeba. W pewnym okresie import towarów do Europy był ograniczony, tak że brakowało czekolady. Żeby wystarczała mu na dłużej, cukiernik Michele Prochet zmieszał ją ze zmielonymi orzechami laskowymi – genialny pomysł. Gianduję bardzo łatwo zrobić, a w dodatku jest idealnym prezentem – obdarowani szczęściarze nie będą mogli wyjść z zachwytu.

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Lody dla każdego?

    Nie ma nic bardziej orzeźwiającego w upalny dzień jak lody. Uwielbiają je dzieci, ale dorośli często mają wiele wątpliwości, czy można je bezkarnie jeść w upalne dni. Uważa się, że lody tuczą, bo zawierają sporo cukrów i tłuszczów. Jest w tym sporo racji.

  • Ptysie i eklerki można śmiało uznać za niewielkie, cukiernicze dzieła sztuki. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie wymaga wieloletniego doświadczenia. Wystarczy odrobina wyczucia oraz dobry przepis. Fot. 123RF/Picsel W tłusty czwartek na naszych stołach królują faworki oraz pączki w niemal każdej możliwiej postaci. Warto jednak pamiętać, że to nie jedyne słodkości, jakimi możemy delektować się w tym dniu. Istnieje całkiem spore grono miłośników słodkości przygotowywanych z ciasta parzonego....

  • Weź udział w świątecznym konkursie i wygraj wspaniały blender firmy Braun, książki Pascal kontra Okrasa oraz gadżety Smaker.pl. Któż z nas nie marzy o tym aby święta były dokładnie takie, jak sobie zaplanujemy. Wiemy jednak, że często nasze oczekiwania a rzeczywistość to dwie różne sprawy...   Tym razem będzie inaczej! Napiszcie nam, jak wyobrażacie sobie idealne święta; w ciepłych krajach, w rodzinnej miejscowości, z bliskimi, a może samotnie?   Najciekawsze opowiadanie nagrodzimy blenderem...

  • Nie musimy tworzyć wielopiętrowych tortów i lepić figurek z masy cukrowej, by osiągnąć efekt WOW. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych prostych przepisów, a w łatwy i szybki sposób uzyskamy zachwycające dekoracje. Fot. Dr. OetkerW dobie mediów społecznościowych nie liczy się już tylko smak wypieku, równie ważny stał się aspekt wizualny. Dekorowanie tortów kojarzy nam się z idealnym pokryciem jego powierzchni masą cukrową, wymyślnym malarstwem przy użyciu jadalnych farbek oraz z kremowymi...

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Fot. 123RF/PicselPierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia....

  • Święta, święta i po świętach. Mamy nadzieje, że tegoroczne Boże Narodzenie spędziliście dokładnie tak, jak sobie to wymarzyliście. Jak zwykle zaskoczyliście nas swoją pomysłowością, talentem pisania wierszem i prozą. Konkurs zakończony! Pora więc poznać zwycięzców.   Pierwsze miejsce, blender, książka Pascal kontra Okrasa oraz zestaw gadżetów Smaker.pl powędruje do Pani Justyny. "Jest wigilia Wigilii i już wiem, że te święta nie będą doskonałe... znowu. Po raz kolejny idylliczne wizje...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...