• Informacje na temat:

    pszenny chleb na żytnim zakwasie i drożdżach

Przepisy na temat: pszenny chleb na żytnim zakwasie i drożdżach
  • Pieczywo drożdżowe czy na zakwasie

    Choć obie technologie wyrobu chleba drożdżowego, jak i tego na zakwasie są dopuszczone konsumenci często stają przed dylematem, który bochenek wybrać. - Z najzdrowszym pieczywem utożsamiany jest chleb razowy na zakwasie - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, z czarnuszką.

  • Najlepsze dania z soją

    Sojowe kotleciki domowej roboty, pyszny chleb i doskonały deser.

  • Bardzo smaczny chleb, prosty w wykonaniu, zdrowy bez przyśpieszaczy, na żytnim zakwasie. Polecam :)

  • Ostatnio zauważyłam , że po chlebkach pieczonych na zakwasie, boli mnie żołądek. Nie wiem czy to przypadek czy faktycznie mój organizm żle reaguje na zakwas w wypiekanym przeze mnie chlebku.Postanowiłam więc tym razem upiec chleb na samych drożdżach. Dolegliwości nie zauważyłam a więc nie każdemu służy chleb na zakwasie.

  • Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

  • Polecam chleb pszenny z płatkami owsianymi, prosty w przygotowaniu, smaczny, swojski chleb.

  • Polecam chleb pszenny ze słonecznikiem, prosty w przygotowaniu i zawsze upiecze się ładny, smaczny, swojski chleb.

Artykuły na temat: pszenny chleb na żytnim zakwasie i drożdżach
  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ..., które te zdrowe składniki kryją. Na zakwasie lepszy niż na drożdżach, bo jest trwalszy. Zakwas ułatwia przyswajanie składników mineralnych z mąki. Zawiera kwas mlekowy, który reguluje pracę układu(...) potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb...

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...oleistych czy innych ziaren (np. szarłatu - amarantusa). W białkach zbóż występuje kwas glutaminowy  -aminokwas pełniący ważną rolę w pracy mózgu. Chleb żytni jest uboższy w białko niż chleb pszenny, ale(...)1. Chleb jest tuczący: MIT Chleb uznawany jest za największego wroga osób walczących z otyłością lub tych, którzy po prostu chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Przeświadczenie, że...

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Nasza domowa piekarnia

    Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.

  • Kromka zdrowia

    Nawet jeśli jesteś na diecie, nie musisz rezygnować z jedzenia pieczywa. Wystarczy wybierać odpowiednie. Bo dobry chleb tylko służy zdrowiu.

  • Katarzynka na święta

    ...okazji. Ciasto piernikowe jest absolutnie niezwykłe. Choćby dlatego, że bardziej przypomina chlebowe niż cukiernicze. Co ciekawe, w oryginale w ogóle nie zawiera tłuszczu, dzięki temu nie jest tak(...) pobudzającego trawienie błonnika. Zakorzenia się bardzo głęboko, czerpie składniki mineralne z niższych warstw gleby, więc przewyższa pszenicę, jeśli chodzi o wartości odżywcze. W zakwasie powstają...

  • Wielkanoc pachnie drożdżowym

    .... Pierwszy to oczywiście chleb - niezbędny do życia. Kolejny to oczywiście jajka - symbol odradzającego się na wiosnę życia. Nie może zabraknąć soli, która przydaje smaku, konserwuje i symbolizuje(...). Okazuje się, że Małopolska słynie z wielkanocnego żuru i białego barszczu. A czy to nie jedna i ta sama zupa? - Tylko laik tak może uważać. Żur bowiem powstaje na zakwasie z mąki żytniej, ewentualnie...