• Informacje na temat:

    pszenny chleb na drożdżach

Przepisy na temat: pszenny chleb na drożdżach
  • Mazowiecka szynka w pszennym chlebie

    Staropolskie danie wraca dziś do łask. Nic dziwnego: Wystarczy ukroić kromkę chleba i kanapka gotowa!

  • Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki.

  • Chleb wczoraj i dziś

    ...produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • Najprostszy domowy chleb na drożdżach. Łatwy do przygotowania i neutralny w smaku. Świetnie komponuje się zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną. Dobry na co dzień. Polecam podwoić składniki i upiec od razu dwa bochenki.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Ostatnio zauważyłam , że po chlebkach pieczonych na zakwasie, boli mnie żołądek. Nie wiem czy to przypadek czy faktycznie mój organizm żle reaguje na zakwas w wypiekanym przeze mnie chlebku.Postanowiłam więc tym razem upiec chleb na samych drożdżach. Dolegliwości nie zauważyłam a więc nie każdemu służy chleb na zakwasie.

  • Chrupiący chleb z domowej piekarni

    ...o pokojowej temperaturze. W tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć rękoma oprószonymi mąką. Przygotuj duży kawałek pergaminu. Oprósz go lekko mąką(...) 225 st. 4. Chleb wstaw do piekarnika, po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 220 st. Naczynie odkryj, piecz chleb kolejne 30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia bochenek posmaruj wodą...

  • Lubicie świeże pieczywo w dodatku, które robi się samo? Nic prostszego i pysznego.

  • Jedzmy chleb na zdrowie

    Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. "Chleb warto uwzględnić w śniadaniu - mówi PAP Life dr Anna Wojtasik.

  • Sprawdzony przepis na "Pszenny chleb na drożdżach"

Artykuły na temat: pszenny chleb na drożdżach
  • Cudowny chleb pszenny

    Przyrządzenie chleba trwa 75 minut, ale na kiełkowanie musisz przeznaczyć 2–3 dni.

  • Pieczemy chleb

    Do podstawowego przepisu na chleb dodajmy ziarna, zioła, suszone pomidory, a nawet oliwki.

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Czy ciemne pieczywo jest lepsze od pszennych bułeczek? Nie dla każdego – to zależy od stanu naszego zdrowia.

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    ...potrzebujemy tej energii do funkcjonowania. Oprócz niej zyskujemy dużą porcję błonnika, bo produkty zbożowe są jego najlepszym źródłem. Ogranicza on wchłanianie tłuszczu i usprawnia trawienie. Chleb to także bogate źródło witamin z grupy B, które dbają o nasz dobry nastrój. Pod warunkiem że wybierzesz dobry i odpowiadający potrzebom organizmu. Podpowiadamy, jak to zrobić. Dobry chleb - co...

  • Chleb nasz powszedni

    ...kromki chleba dziennie zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wapń, żelazo i błonnik. Warto wiedzieć, że organizm lepiej przyswaja chleb na zakwasie niż ten rosnący na drożdżach. Białe jest delikatne(...) z 2000 rokiem obecnie Polacy zjadają w ciągu roku o 27 kg mniej chleba! Jednak dietetycy uważają, że to nie jest dobry trend. Rzut oka na zalecaną przez specjalistów piramidę żywieniową wystarczy: na...

  • Czy dzisiaj chleb jest gorszej jakości?

    ...produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument? Sprawdzamy w ramach kampanii Chleb Dobry.

  • Pieczemy chleb

    ...°C, wstawić chleb. Po 15 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 180°C. Piec jeszcze przez ok. 20 minut. Pszenny na twarogu Składniki na 2 bochenki: 500 g mąki pszennej, 40 g drożdży, 50 g cukru(...)Domowy na drożdżach Składniki na 1 bochenek: 400 g mąki pszennej, 100 g mąki żytniej, 1 ugotowany ziemniak, sól, 1 łyżka kminku, 1 łyżeczka cukru,2 łyżki smalcu, 21 g drożdży, 1 łyżka oleju. Obie...

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...oleistych czy innych ziaren (np. szarłatu - amarantusa). W białkach zbóż występuje kwas glutaminowy  -aminokwas pełniący ważną rolę w pracy mózgu. Chleb żytni jest uboższy w białko niż chleb pszenny, ale(...)1. Chleb jest tuczący: MIT Chleb uznawany jest za największego wroga osób walczących z otyłością lub tych, którzy po prostu chcą pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Przeświadczenie, że...

  • Ziarno prawdy

    ...„Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • Nasza domowa piekarnia

    Samodzielne upieczenie chleba czy bułek nie jest trudne. Kromka domowego pieczywa bez ulepszaczy smakuje po prostu wyjątkowo.