• Informacje na temat:

    pstrąg z jabłkami i chrzanem

Artykuły na temat: pstrąg z jabłkami i chrzanem
  • Goście, goście!

    Śledź ze śmietaną, jabłkami i kardamonem (dla 4 osób) Czas przygotowania ok. 1 godziny + czas na moczenie śledzi Poziom trudności: 1 Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych(...) przygotuj mus chrzanowy. Wymieszaj jogurt z twarogiem, dodaj chrzan ze słoiczka. Do smaku dopraw świeżo startym chrzanem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Mus chrzanowy posyp lekko prażonymi...

  • Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Fot. 123RF/Pcisel W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie. Słowiański żeń-szeń Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu,...

  • Dieta  3D chili. Schudniesz 8 kg w 4 tygodnie

    ...przyprawami. Jedz pikantnie! Wybieraj: chude mięso, drób (kurczak i indyk bez skóry), ryby, np. tuńczyk w sosie własnym, dorsz, pstrąg; - chude wędliny, np. z indyka lub kurczaka; - nabiał...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...- wszystkie morskie i słodkowodne świeże lub mrożone, np. morszczuk, mintaj, dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, leszcz, dorada, sola, tuńczyk. Nabiał - białe chude i półtłuste sery twarogowe, ziarniste...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Fot. 123RF/Picsel Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne...

  • Dnę pokonasz dietą

    ...powstaje ponad 100 mg kwasu moczowego. Są to: ryby: dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sandacz, sola, szczupak, szprotki wędzone, sardynki, śledzie, mięso: cielęcina, jagnięcina, wołowina (rostbef...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Owoce i warzywa od A do Z

    ...upieczone w mundurkach, zawierają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu. Wiesława Pstrąg-Dworzańska...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...