• Informacje na temat:

    pstrąg na parze z warzywami

Przepisy na temat: pstrąg na parze z warzywami
  • Przysmaki z ryb

    ...2-3 łyżeczki mięsa zmiksowanego z jarzynami ugotowanymi na parze. Po 1. urodzinach maluch może dostać na obiadek ok. 50 g ryby, a 2-3-latek - ok. 100 g. Poniżej przedstawiamy pomysły na smaczne(...). Ugotowane składniki dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj do dania łyżeczkę tłuszczu i odrobinę koperku, a potem ponownie je zagotuj. Dzięki temu koperek zmięknie. Halibut z warzywami (po 12. miesiącu...

  • Prawdy i mity: ryby i owoce morza

    ...smacznego mięsa. Najbardziej wartościową rybą na polskim rynku jest pochodzący z hodowli pstrąg tęczowy, karp i łosoś z naturalnych łowisk. Bez obaw można jeść także śledzie. Jedzenie ryb poprawia(...) gotowane na parze, pieczone w folii albo na grillu. Mięso ryby, którą usmażymy w panierce na patelni albo, co gorsza, w głębokim tłuszczu, traci większość pożytecznych składników i przestaje być daniem...

Artykuły na temat: pstrąg na parze z warzywami
  • Kulinarne zalety pstrąga

    Jest zdrowy, dobrze komponuje się z wieloma składnikami, świetnie smakuje zarówno przyrządzony na parze, jak i na patelni, grillu, w piekarniku czy uwędzony – mowa oczywiście o pstrągu, jednej z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych żyjących w Europie Środkowej. Jak go przygotować, by zachwycić gości i zaskoczyć rodzinę?

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Wątroba do oczyszczenia

    ...surówkę. Zapomnij na jakiś czas o smażonych, ciężkostrawnych daniach - wprowadź gotowanie na parze. Nie możesz żyć bez pieczywa? Do wyboru masz grzanki lub czerstwe bułki czy chleb. Idealnie(...), ryż, siemię lniane, soja świeże ryby: sardynki, tuńczyk, pstrąg tłuszcze: oleje tłoczone na zimno świeże soki. Na dobranoc Wątroba najaktywniej pracuje między godziną 22. a 2. Dlatego...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Wątroba do czyszczenia

    .... Zapomnij na jakiś czas o smażonych, ciężkostrawnych daniach - wprowadź gotowanie na parze. Nie możesz żyć bez pieczywa? Do wyboru masz grzanki lub czerstwe bułki czy chleb. Idealnie, gdyby posiłki były(...) świeże ryby: sardynki, tuńczyk, pstrąg tłuszcze: oleje tłoczone na zimno świeże soki. Na dobranoc Wątroba najaktywniej pracuje między godziną 22. a 2. Dlatego przez 20 dni pij przed snem szklankę...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Siedem prostych zasad żywieniowych

    ...produktami mlecznymi. Polecane produkty zbożowe i kasze na śniadanie: - kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana, amarantus, komosa ryżowa - ryż (naturalny) z warzywami i dodatkiem białkowym (mięso(...): kurczak ekologiczny, indyk, wołowina, cielęcina, królik - chude ryby: sola, mintaj, dorsz, szczupak, leszcz - tłuste ryby: pstrąg, śledź, makrela. 6. Ważnym elementem diety jest tłuszcz Koniecznie...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Nowe produkty w jadłospisie

    .... Ryby - o delikatnym mięsie oraz mniej intensywnym zapachu, np. łosoś, morszczuk, mintaj, halibut, makrela, pstrąg. Najlepiej ugotowane na parze, bez soli. Po 8.-9. miesiącu Malec może już próbować dań(...), jako samodzielny deser lub dodatek do kaszek i kleików. Mięso - z indyka, kurczaka i królika, zmiksowane i dodane do zupek lub potrawek z warzywami. Malec może też jeść jagnięcinę, wołowinę i chudą...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...